Velký hrnec, o kterém si myslíte, že vydrží na pár dní. Ale nevydrží. Je to poměrně žravá věc a oblíbená, protože uvařit hrnec čili je celkem jednoduchá a bezpracná záležitost. Co je potřeba 2 cibule 2 červené papriky 3-4 stroužky česneku 500 g hovězího mletého masa 500 ml vývaru 2 plechovky krájených rajčat rajčatový protlak…
Štítek: Co k večeři
Základní italské rizoto s parmezánem
U nás doma se rizoto dělalo vždycky po česku, tedy rýže, smíchaná se spoustou další věcí. Taková ta sypká klasika. Potřeba je říci, že já nezavrhuji ani jednu z variant, což ani nejde, protože každé je úplně jiné jídlo. Pokud jste nikdy tu italskou verzi nezkusili, doporučuji to. Je to snadná věc, kterou dělám, když…
Ratatouille – celé léto v jedné míse
Tohle jídlo má několik letních obřích plus. Je lehoučké. Dá se jíst jako hlavní chod i příloha. Dá se baštit za studena. Je to úplně skvělý k masu, takže pokud zvažujete, co vzít s sebou na grilovačku, tohle je ideální. Ve Francii je to prý jedno z nejčastějších venkovských jídel a dokonce se natočil stejnojmenný…
Kuře po baskicku s divokou rýží
Směs voňavé pečené zeleniny a bylinkového kuřete, spousta šťávy a k tomu divoká rýže a svěží salátek. Jen to naházíte do mísy a máte hotovo. Za oknem prší, ale doma je s touhle věcí na talíři teplo a útulno. 🙂 Co je potřeba: 3 celá kuřecí stehna sůl, pepř čerstvý tymián sladká mletá paprika uzená…
Nejlepší šunkofleky – vláčné a vypečené
Můj kamarád má tůze rád šunkofleky. Jednou se dokonce zmínil, že je to jeho nejoblíbenější jídlo. Znělo to jako výzva, napadlo mě, že jako vánoční dárek by taková miska zapečených flíčků mohla být príma. Mělo to jeden háček. Nikdy předtím jsem je nedělala… Pustila jsem se do toho odhodlaně a vyzkoušela celkem tři recepty (mimo…
Segedínský guláš
Už jsem asi velká holka, protože jak jednou umíte tuhle věc, můžete už cokoli. Segedín je základ. Učila jsem se ho sama a měla jsem strach, že to bude moc kyselý, málo křehký, málo smetanový, a víte co? Byla to pohodička. Troufám si říct, že tohle je začátečnickej recept u kterýho se nenadřete a i…
Tartaletky z křehkého těsta
Je mi zatěžko napsat přesný recept nebo postup. Nikdy nedělám vše stejně a dost často se řídím hlavně stavem ve spíži, než nějakým recepisem, což vám mohu vřele doporučit. Vznikají tak často nezapomenutelné zážitky. Sem tam se ale vyskytne hvězdná stálice, kterou jsem nucena opakovat dokola, do přežrání, do bezvládného odpadnutí. Rajčatové s tymiánem Co…
Dýňová polévka
Ještě včera jsem si říkala, že za oknem jakoby se už dostavil podzim. Září skutečně klepe na dveře a plískanice pomalu začínají studit za krkem. V obchodech už se zase objevují krásné těžké dýně. A ty jsou na uplakané vlezlé počasí úplně nejlepší. Hřejivá a hustá polévka se špetkou chilli vás zahřeje až do morku…
Karbanátky a nej (!) šťouchané brambory
Deštivé ťukání, vrtkavá lednice a ti pánové, co pracují v tramvajovém kolejišti do úmoru za každého počasí a dokonce i v neděli. Celá tahle kakofonie se mísí s pocitem toho, že mám práci a měla bych něco dělat. Místo toho uvažuji o vlivu nelibozvučnosti okolního studeného světa na mé chutě. Zkrátka a dobře, chce to…
Bramborové muffiny podle Dity P.
Zkrátit plánovanou dovolenou znamená prodloužit tu neplánovanou. Za neplánovanou dovolenou počítám všechen volný čas, který vám zbyde, a vy s ním můžete naložit podle svého. Péct, vařit, být líní, přečíst několik knih a – vydávat se na jednodenní vejletíčky. A přesně na ty je potřeba svačina! Když jsem je dělala poprvé, trochu jsem odflákla míry,…
Zapečený lilek se smetanou a mletým masem
Během večerních toulek Prahou, jsme s chutí na vínko zabloudili na malé náměstíčko v místě křižujících se Americké a Záhřebské ulice. Název kavárny/baru zněl sympaticky, a tak jsme dveře pod neonovým nápisem “Pink Floyd” otevřeli. Protože jsme ale mlsný tlamky, nezůstalo jen u vína. Co nevidět nám donesli zapečený lilek a byla to tak neskutečně…
Boloňská omáčka podle Florentýny Z.
Špagety bych mohla baštit třikrát denně. Jako dítě jsem milovala červenou omáčku. Dneska už nemusím “tu sladkou”, ale mám radši tu rajčatovější s navinulou typickou chutí. O Florentýně Zatloukalové jsem se poprvé dozvěděla z březnového Apetitu v roce 2013. Bylo tam něco jako souboj tří kuchařů o nejlepší Boloňskou. Florentýny recept se mi líbil. Byl,…
Mozzarelové toasty (skoro) podle Dity P.
Spojení čerstvých listů bazalky s chutí mozzarely je lákavé. Ještě více vás to přitahuje, když z křupavé krusty toastu rozpečená mozzarella stéká a táhne se. Lákavé na první pohled. Ale co dál? Vůbec to nejsou toasty, na které jsem já (a myslím ani většina ostatních) zvyklá. Předně je pro mě překvapení obalovat toast ve vajíčku….
Králík na smetaně
Moje sestřenice mi líčila, jak jí uchvátil ten koláč, na který jsem jí dala recept. Kromě toho, že ho slupla skoro celý na posezení, mi důvěrně sdělila, že při přípravě udělala jednu základní začátečnickou chybu. První co mě napadlo, když jsem jí napovídala v konverzaci, bylo: “Takže sis snědla suroviny, než si stihla něco začít?”…
Tuňáková pizza
Dřív nebo později ve vašem životě přijde situace, na kterou jste se bezvadně připravili. Konečně přijdete po dlouhé době domů a myslíte si, jak pokecáte s pár přáteli. Uděláte občerstvení (drobné minipizzičky) a čekáte svou kultivovanou návštěvu. Už málem stavíte na čaj, a pak náhle někdo zavolá, někdo dostane nápad, ozve se tamten a pod…
Mini pizza
Pokud se po dlouhé době konečně podívám domů, musím vidět všechny. To znamená jediné. Dlouhé večerní posezení. Musí být co pít, kde sedět a hlavně, čím to klábosení zakousnout. V rámci italských nálad, jak jinak na to jít, než přes všemi tolik oblíbenou pizzu, že. .) Co je potřeba: (množství těsta vyjde i na veliký…
Salát s pestem a sušenými rajčátky
Když vám chybí v lednu léto, vyčarujte si ho alespoň na talíři. Kombinace sušených rajčat, pesta a mozzarelly je tak chuťově bohatá, že vás jisto jistě uchvátí. Budete se olizovat až za ušima. 🙂 Co je potřeba: ledový salát, několik listů rajčata sušená nakládaná rajčata, stačí 3-4 mozzarella bazalkové pesto sůl, pepř,…
Zapečený hermelín s rajčátky
Všichni se dneska rozběhli slavit konec roku. Já se ale rozhodla vzít tentokrát oslavy trochu jinak. Odmítla jsem pozvání na bujaré veselí a nachystala jsem si osamocenou zábavu doma. Knihy, filmy, láhev vína a samo sebou něco na zub. Něco, u čeho se mi to víno dobře pije. Třeba tenhle zapečený hermelín s rajčátky. 🙂…
Králík na smetaně podle Dity P.
Králík na smetaně se u nás dělává podle kuchařky, kterou babička darovala svým dcerám někdy po vdavkách. Nemusím tedy asi ani zmiňovat, jak prastarý recept to je a kolikrát jsme ho mlsnými jazýčky všichni prověřili. Den předem se nakládá se zeleninou, která mi připomíná svíčkovou, a pak tu smetanovou dobrotu dlabeme s knedlíkem. Jenže. Na…
Cmunda
Dneska jsem přišla domů pozdě, hladová, prochladlá a trochu smutná. Matně si pamatuji, že nám na střední škole říkali, že nervy nedorůstají. Na tenhle problém mám tedy jediné řešení. Nervy důkladně obalit. Mám na to hned několik receptů. Jeden z nich je právě na mé milované cmundičky nebo jak asi jiní lidé říkají – bramboráky….
Kuřecí křidýlka na medu
Venku dneska je tak sychravo, že by ani psa nevyhnal a teplá deka mě přemluvila, ať školu dneska nechám svému osudu. A tak jsem se, jako pravý lajdák a nezbedník, zůstala válet doma se skvělou knihou. Protože u deky a knihy mi trochu chyběl horký čaj, podnikla jsem cestu do kuchyně. Když jsem do zlatavého…