Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • | 🍽 Co k obědu
  • 🍰 Dorty
Menu

Štítek: Co k večeři

Chilli Con Carne

Zveřejněno v 7.3.202114.3.2021 od teedacz

Velký hrnec, o kterém si myslíte, že vydrží na pár dní. Ale nevydrží. Je to poměrně žravá věc a oblíbená, protože uvařit hrnec čili je celkem jednoduchá a bezpracná záležitost. Co je potřeba 2 cibule 2 červené papriky 3-4 stroužky česneku 500 g hovězího mletého masa 500 ml vývaru 2 plechovky krájených rajčat rajčatový protlak…

Číst více

Základní italské rizoto s parmezánem

Zveřejněno v 6.2.202121.2.2021 od teedacz

U nás doma se rizoto dělalo vždycky po česku, tedy rýže, smíchaná se spoustou další věcí. Taková ta sypká klasika. Potřeba je říci, že já nezavrhuji ani jednu z variant, což ani nejde, protože každé je úplně jiné jídlo. Pokud jste nikdy tu italskou verzi nezkusili, doporučuji to. Je to snadná věc, kterou dělám, když…

Číst více
Ratatouille podle Remyho

Ratatouille – celé léto v jedné míse

Zveřejněno v 31.7.20172.3.2020 od teedacz

Tohle jídlo má několik letních obřích plus. Je lehoučké. Dá se jíst jako hlavní chod i příloha. Dá se baštit za studena. Je to úplně skvělý k masu, takže pokud zvažujete, co vzít s sebou na grilovačku, tohle je ideální. Ve Francii je to prý jedno z nejčastějších venkovských jídel a dokonce se natočil stejnojmenný…

Číst více

Kuře po baskicku s divokou rýží

Zveřejněno v 6.11.201624.3.2021 od teedacz

Směs voňavé pečené zeleniny a bylinkového kuřete, spousta šťávy a k tomu divoká rýže a svěží salátek. Jen to naházíte do mísy a máte hotovo. Za oknem prší, ale doma je s touhle věcí na talíři teplo a útulno. 🙂 Co je potřeba: 3 celá kuřecí stehna sůl, pepř čerstvý tymián sladká mletá paprika uzená…

Číst více
Šunkofleky alias flíčky

Nejlepší šunkofleky – vláčné a vypečené

Zveřejněno v 18.5.20168.3.2021 od teedacz

Můj kamarád má tůze rád šunkofleky. Jednou se dokonce zmínil, že je to jeho nejoblíbenější jídlo. Znělo to jako výzva, napadlo mě, že jako vánoční dárek by taková miska zapečených flíčků mohla být príma. Mělo to jeden háček. Nikdy předtím jsem je nedělala… Pustila jsem se do toho odhodlaně a vyzkoušela celkem tři recepty (mimo…

Číst více
segedín

Segedínský guláš

Zveřejněno v 2.2.20161.3.2020 od teedacz

Už jsem asi velká holka, protože jak jednou umíte tuhle věc, můžete už cokoli. Segedín je základ. Učila jsem se ho sama a měla jsem strach, že to bude moc kyselý, málo křehký, málo smetanový, a víte co? Byla to pohodička. Troufám si říct, že tohle je začátečnickej recept u kterýho se nenadřete a i…

Číst více
listové tartaletky slané

Tartaletky z křehkého těsta

Zveřejněno v 31.3.20151.3.2020 od teedacz

Je mi zatěžko napsat přesný recept nebo postup. Nikdy nedělám vše stejně a dost často se řídím hlavně stavem ve spíži, než nějakým recepisem, což vám mohu vřele doporučit. Vznikají tak často nezapomenutelné zážitky. Sem tam se ale vyskytne hvězdná stálice, kterou jsem nucena opakovat dokola, do přežrání, do bezvládného odpadnutí. Rajčatové s tymiánem Co…

Číst více
Dýňová polévka se zázvorem

Dýňová polévka

Zveřejněno v 28.8.201414.3.2021 od teedacz

Ještě včera jsem si říkala, že za oknem jakoby se už dostavil podzim. Září skutečně klepe na dveře a plískanice pomalu začínají studit za krkem. V obchodech už se zase objevují krásné těžké dýně. A ty jsou na uplakané vlezlé počasí úplně nejlepší. Hřejivá a hustá polévka se špetkou chilli vás zahřeje až do morku…

Číst více
šťouchané brambory s cibulkou

Karbanátky a nej (!) šťouchané brambory

Zveřejněno v 29.6.20141.3.2020 od teedacz

Deštivé ťukání, vrtkavá lednice a ti pánové, co pracují v tramvajovém kolejišti do úmoru za každého počasí a dokonce i v neděli. Celá tahle kakofonie se mísí s pocitem toho, že mám práci a měla bych něco dělat. Místo toho uvažuji o vlivu nelibozvučnosti okolního studeného světa na mé chutě. Zkrátka a dobře, chce to…

Číst více
Bramborové muffiny podle Dity

Bramborové muffiny podle Dity P.

Zveřejněno v 15.6.20141.3.2020 od teedacz

Zkrátit plánovanou dovolenou znamená prodloužit tu neplánovanou. Za neplánovanou dovolenou počítám všechen volný čas, který vám zbyde, a vy s ním můžete naložit podle svého. Péct, vařit, být líní, přečíst několik knih a – vydávat se na jednodenní vejletíčky. A přesně na ty je potřeba svačina! Když jsem je dělala poprvé, trochu jsem odflákla míry,…

Číst více
zapečený lilek

Zapečený lilek se smetanou a mletým masem

Zveřejněno v 7.4.20141.3.2020 od teedacz

Během večerních toulek Prahou, jsme s chutí na vínko zabloudili na malé náměstíčko v místě křižujících se Americké a Záhřebské ulice. Název kavárny/baru zněl sympaticky, a tak jsme dveře pod neonovým nápisem “Pink Floyd” otevřeli. Protože jsme ale mlsný tlamky, nezůstalo jen u vína. Co nevidět nám donesli zapečený lilek a byla to tak neskutečně…

Číst více

Boloňská omáčka podle Florentýny Z.

Zveřejněno v 27.3.201428.1.2021 od teedacz

Špagety bych mohla baštit třikrát denně. Jako dítě jsem milovala červenou omáčku. Dneska už nemusím “tu sladkou”, ale mám radši tu rajčatovější s navinulou typickou chutí. O Florentýně Zatloukalové jsem se poprvé dozvěděla z březnového Apetitu v roce 2013. Bylo tam něco jako souboj tří kuchařů o nejlepší Boloňskou. Florentýny recept se mi líbil. Byl,…

Číst více

Mozzarelové toasty (skoro) podle Dity P.

Zveřejněno v 21.3.20141.1.2021 od teedacz

Spojení čerstvých listů bazalky s chutí mozzarely je lákavé. Ještě více vás to přitahuje, když z křupavé krusty toastu rozpečená mozzarella stéká a táhne se. Lákavé na první pohled. Ale co dál? Vůbec to nejsou toasty, na které jsem já (a myslím ani většina ostatních) zvyklá. Předně je pro mě překvapení obalovat toast ve vajíčku….

Číst více

Králík na smetaně

Zveřejněno v 8.3.20141.3.2020 od teedacz

Moje sestřenice mi líčila, jak jí uchvátil ten koláč, na který jsem jí dala recept. Kromě toho, že ho slupla skoro celý na posezení, mi důvěrně sdělila, že při přípravě udělala jednu základní začátečnickou chybu. První co mě napadlo, když jsem jí napovídala v konverzaci, bylo: “Takže sis snědla suroviny, než si stihla něco začít?”…

Číst více

Tuňáková pizza

Zveřejněno v 9.2.20141.3.2020 od teedacz

Dřív nebo později ve vašem životě přijde situace, na kterou jste se bezvadně připravili. Konečně přijdete po dlouhé době domů a myslíte si, jak pokecáte s pár přáteli. Uděláte občerstvení (drobné minipizzičky) a čekáte svou kultivovanou návštěvu. Už málem stavíte na čaj, a pak náhle někdo zavolá, někdo dostane nápad, ozve se tamten a pod…

Číst více

Mini pizza

Zveřejněno v 3.2.20141.3.2020 od teedacz

Pokud se po dlouhé době konečně podívám domů, musím vidět všechny. To znamená jediné. Dlouhé večerní posezení. Musí být co pít, kde sedět a hlavně, čím to klábosení zakousnout. V rámci italských nálad, jak jinak na to jít, než přes všemi tolik oblíbenou pizzu, že. .) Co je potřeba: (množství těsta vyjde i na veliký…

Číst více

Salát s pestem a sušenými rajčátky

Zveřejněno v 22.1.20149.2.2021 od teedacz

Když vám chybí v lednu léto, vyčarujte si ho alespoň na talíři. Kombinace sušených rajčat, pesta a mozzarelly je tak chuťově bohatá, že vás jisto jistě uchvátí. Budete se olizovat až za ušima. 🙂       Co je potřeba: ledový salát, několik listů rajčata sušená nakládaná rajčata, stačí 3-4 mozzarella bazalkové pesto sůl, pepř,…

Číst více

Zapečený hermelín s rajčátky

Zveřejněno v 31.12.20131.3.2020 od teedacz

Všichni se dneska rozběhli slavit konec roku. Já se ale rozhodla vzít tentokrát oslavy trochu jinak. Odmítla jsem pozvání na bujaré veselí a nachystala jsem si osamocenou zábavu doma. Knihy, filmy, láhev vína a samo sebou něco na zub. Něco, u čeho se mi to víno dobře pije. Třeba tenhle zapečený hermelín s rajčátky. 🙂…

Číst více

Králík na smetaně podle Dity P.

Zveřejněno v 3.12.20131.3.2020 od teedacz

Králík na smetaně se u nás dělává podle kuchařky, kterou babička darovala svým dcerám někdy po vdavkách. Nemusím tedy asi ani zmiňovat, jak prastarý recept to je a kolikrát jsme ho mlsnými jazýčky všichni prověřili. Den předem se nakládá se zeleninou, která mi připomíná svíčkovou, a pak tu smetanovou dobrotu dlabeme s knedlíkem. Jenže. Na…

Číst více

Cmunda

Zveřejněno v 29.11.20131.1.2021 od teedacz

Dneska jsem přišla domů pozdě, hladová, prochladlá a trochu smutná. Matně si pamatuji, že nám na střední škole říkali, že nervy nedorůstají. Na tenhle problém mám tedy jediné řešení. Nervy důkladně obalit. Mám na to hned několik receptů. Jeden z nich je právě na mé milované cmundičky nebo jak asi jiní lidé říkají – bramboráky….

Číst více

Kuřecí křidýlka na medu

Zveřejněno v 18.11.20131.3.2020 od teedacz

Venku dneska je tak sychravo, že by ani psa nevyhnal a teplá deka mě přemluvila, ať školu dneska nechám svému osudu. A tak jsem se, jako pravý lajdák a nezbedník, zůstala válet doma se skvělou knihou. Protože u deky a knihy mi trochu chyběl horký čaj, podnikla jsem cestu do kuchyně. Když jsem do zlatavého…

Číst více
  • 1
  • 2
  • Next

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Jsem i na sociálních sítích ⬇️

@Instagram    @Pinterest

@Facebook   @Twitter  @LinkedIn

Chcete mi napsat? 

✉️ schamte@email.cz

Štítky

banány brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort dýně jahody kakao karamel kokos koláč kuře květák kynuté těsto listové těsto maliny mascarpone maso meruňky mrkev nápoje omáčky ovoce papriky pistácie polévky pomeranče rajčata rýže snídaně sníh svatba tipy na výlet po Česku Tipy na čtení těstoviny Velikonoce vánoce vánoční cukroví zelenina Zenit čokoláda Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2021 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme