Je to jedna z nejčastějších buchet na plech, který mamka dělala, když jsem byla malá. Vždycky jsem chtěla pomáhat, a tak mi dala míchat polevu a já jí vždycky ulízla, protože vypadala tak lákavě, voněla a potom jsem krčila pusu, že je to hořký. Dohromady s tou buchtou je ale perfektní. 🙂 Tenhle recept, který jsem…
Štítek: koláč
Meruňkový koláč
Je velmi těžké najít ten pravý recept na jemný koláč. Mám na mysli takovou tu typicky českou buchtu s ovocem, bublaninu, která ale nebude mít to hrubé buchtové těsto, ale jemné a nadýchané. Najít recept mi trvalo docela dlouho. Několik jich bylo moc dobrých a já je občas upeču znovu, ale i tak jsem hledala ještě…
Portugalské koláčky s pomerančovým karamelem
Neboli také Pasteís de Nata. Pomerančové a skořicové. Že tedy ten podzim spěchá zimě na proti, alespoň podle kalendáře, tak v obchodech už je u košů s pomeranči cedule „sleva“. A všechno to po té kůře voní. Taky v ulicích jsou už první punče u stánků a skořici teď koupíte v pytlíčku s potiskem vloček….
Citronový koláč
Nejdřív jsem ho upekla. Vychladl. Pak jsem ho pocukrovala. A nakonec se do něj zakousla a byla strašně zklamaná. Vůbec to nebylo takové, jaké jsem si to představovala. A tak jsem fotky hodila do koše a říkala si, že o tomhle koláči psát nebudu. Jenže jsem druhý den přijela pozdě z práce a nevěděla, co…
Podzimní mandlový blumový koláč
Ono tak vlastně vůbec být nemělo. Původně to měly být tartaletky. Ale než já bych ty formičky sehnala, tak by byl podzim fuč. A s podzimem i tenhle koláč nasáklý hustou blumovou vypečenou šťávou, křupavý po mandlích a jemný po másle, a že tam toho všeho je… Recept mám z Apetitu 9/2014 a původně byl…
Jablečný tvarohový koláč
Poslední záchvěvy podzimu schované v koláči. Tvaroh na sušenkové krustě, ve kterém se topí měkká jablíčka potažená skořicovým karamelem. Ještě kousnout a vychutnat, šup, než přijde zima. 🙂 Co je potřeba: balíček Bebe sušenek asi 150 g měkkého másla mletá skořice měkký tvaroh (250 g) 2 vejce 2 velké lžíce cukru…
Švestkový koláč s křupavými mandlemi
Pojďme si udělat malé putování za švestkovou vůní, v jehož cíli na nás bude čekat šťavnatý podzimní koláč plný křupavých mandliček. Hmm.. a pak že nemáte rádi podzim. 🙂 Co je potřeba na těsto: – zakysaná smetana – 2 vejce – 50 g rozpuštěného másla – 80 g cukru – vanilkový cukr – 180 g…
Rebarborový skořicový koláč
Rheum rhabarbarum je skutečně zvláštní ingredience. Nejen, že se dá konzumovat pouze řapík, a to ještě jen tepelně ošetřený, ale listy dokonce obsahují jedovaté látky, v první řadě kyselinu šťavelovou. Jo. Člověk si říká, proč by proboha tohle někdo někdy jedl. A hele. Jedl. A jak rád. 🙂 Co je potřeba: 300 g rebarbory 100…