Rheum rhabarbarum je skutečně zvláštní ingredience. Nejen, že se dá konzumovat pouze řapík, a to ještě jen tepelně ošetřený, ale listy dokonce obsahují jedovaté látky, v první řadě kyselinu šťavelovou. Jo. Člověk si říká, proč by proboha tohle někdo někdy jedl. A hele. Jedl. A jak rád. 🙂
Co je potřeba:
300 g rebarbory
100 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
100 g cukru krupice
vanilkový cukr
kypřící prášek do pečiva
50 g rozpuštěného másla
100 ml mléka
1 vejce
skořice
Drobenka:
70 g hrubé mouky
50 g másla
50 g cukru
Jak to umíchat:
Smícháme všechny suché přísady (kromě skořice), pak přidáme ostatní a vymícháme hladké těsto. Do vymazané a vysypané formy těsto vlijeme (požívám kulatou asi 25 cm). Poklademe oloupanou rebarborou nakrájenou na malé kostičky. Celý kolč zlehka poprášíme skořicí. Z mouky, změklého másla a cukru prsty uhněteme drobenku a koláč posypeme. Peču na 200˚C kolem 45 minut.
Je to ňamka. 🙂
Snažím si vzpomenout, s čím jsem rebarborový koláč pekla loni… Asi to byla jablka a jahody, ale ruku do trouby bych za to nedala… Až ji sestra zase letos donese, určitě zkusím tvůj recept :)) Jinak máš krásnou formu, kam se hrabe moje teflonová, ta tvoje má styl 😉 🙂
Ještě jsem ho nedělala, ale už mi o něm říkali dva lidé…
Jak víš, že se zrovna na rebarboru chystám? 🙂
[1]: Také jsem měla k ruce připravená jablíčka, kdyby mi rebarborka nevyzbyla (měla jsem jen jeden stvol), ale nakonec jí na tu formu bylo až až 🙂
Zrovna teď jsem kus snědla. Babička ji peče už léta. 🙂
miluji rebarboru, rebarborové koláče, rebarborové kompoty a prostě na všechny způsoby co jen jde 😀
Už jsem koukala, že je na trhu, loni mi koláč moc chutnal, ale z kynutého těsta. Ten tvůj by mi chutnal taky. Zajdu.
[5]: děkuji.. recepty s tvarohem jsem viděla taky, ale nějak se mi to v myšlenkách k rebarborce nehodilo 🙂