Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • | Recepty |
  • Co k obědu 🍽️
  • Velikonoční recepty 🐣
Menu

Štítek: maso

Čevapčiči po srbsku

Zveřejněno v 28.1.202429.1.2024 od teedacz

Znala jsem ho jen ze školních jídelen nebo restauračních meníček. Něco, co jsem si vždycky dala ráda a dlouho mě nenapadlo to uvařit sama doma. To jsem ještě netušila, že existují dvě varianty. České čevapčiči, které je vlastně karbanátek ve tvaru šišek usmažený na pánvi, a pak originální srbská varianta založená na čistém masu, koření…

Číst více

Rajská omáčka

Zveřejněno v 22.12.20239.2.2024 od teedacz

Když jsem byla malá, tak se mě vždycky babička ptala, co bych chtěla uvařit, když přijedu. A já jako malá holčička jsem si vždycky přála „červenou omáčku“. Jako dítě jsem rajskou milovala. Ani nevím jestli je kromě rohlíku se šunkou něco tak typicky českého jako z hlubokého talíře dlabat rajskou s kolínky. Tuhle esenci domova…

Číst více

Masové kuličky s rajčatovou omáčkou

Zveřejněno v 7.1.202310.3.2024 od teedacz

Jako první musím přiznat, že tohle není můj recept a já je doma nevařím. Tyhle božské masové kuličky vaří má drahá polovička a je to moje nejoblíbenější jídlo, kterým mě těší. Co je na něm tak zvláštního? Je to dokonalé koření, které dává kuličkám slavnostní chuť a nepřestává mě to bavit. Beru si tedy jeho…

Číst více

Pomalu tažený hovězí vývar

Zveřejněno v 14.3.20212.4.2024 od teedacz

Vývar je základ nejen pro polévky, ale i omáčky nebo rizoto. Potřebujete ho často jen trochu a většinou se vám kvůli tomu nechce vařit celý hrnec. Znám to. Takže si ho vařím do zásoby. Část zbaštím v polévce nebo si jen tak vypiju z hrnečku a část si zamrazím po sklenicích na všechno tohle vaření. …

Číst více

Kuře po baskicku s divokou rýží

Zveřejněno v 6.11.201618.1.2024 od teedacz

Směs voňavé pečené zeleniny a bylinkového kuřete, spousta šťávy a k tomu divoká rýže a svěží salátek. Jen to naházíte do mísy a máte hotovo. Za oknem prší, ale doma je s touhle věcí na talíři teplo a útulno. 🙂 Co je potřeba: /Něco k tomu – za mě divoká rýže a salát/(pokud uzenou papriku…

Číst více
Kachní paštika s rozmarýnem

Kachní paštika

Zveřejněno v 17.9.201530.12.2022 od teedacz

Tenhle recept by se dal shrnout nějak tak jako – „upeč kachnu a nacpi jí do skleničky“. Je to navíc celé jedna velká náhoda. Doteď nevím co je to. Říkám tomu kachní paštika, ale co jsem tak koukala, tak to spíš odpovídá francouzskému rillettes. Zásadní ovšem je, že to chutná božsky, tak kdo by se…

Číst více
šťouchané brambory s cibulkou

Karbanátky a nej (!) šťouchané brambory

Zveřejněno v 29.6.20141.3.2020 od teedacz

Deštivé ťukání, vrtkavá lednice a ti pánové, co pracují v tramvajovém kolejišti do úmoru za každého počasí a dokonce i v neděli. Celá tahle kakofonie se mísí s pocitem toho, že mám práci a měla bych něco dělat. Místo toho uvažuji o vlivu nelibozvučnosti okolního studeného světa na mé chutě. Zkrátka a dobře, chce to…

Číst více
zapečený lilek

Zapečený lilek se smetanou a mletým masem

Zveřejněno v 7.4.20141.3.2020 od teedacz

Během večerních toulek Prahou, jsme s chutí na vínko zabloudili na malé náměstíčko v místě křižujících se Americké a Záhřebské ulice. Název kavárny/baru zněl sympaticky, a tak jsme dveře pod neonovým nápisem „Pink Floyd“ otevřeli. Protože jsme ale mlsný tlamky, nezůstalo jen u vína. Co nevidět nám donesli zapečený lilek a byla to tak neskutečně…

Číst více
boloňská omáčka - recept

Boloňská omáčka podle Florentýny Z.

Zveřejněno v 27.3.201410.6.2023 od teedacz

Špagety bych mohla baštit třikrát denně. Jako dítě jsem milovala červenou omáčku. Dneska už nemusím „tu sladkou“, ale mám radši tu rajčatovější s navinulou typickou chutí. O Florentýně Zatloukalové jsem se poprvé dozvěděla z březnového Apetitu v roce 2013. Bylo tam něco jako souboj tří kuchařů o nejlepší Boloňskou. Florentýny recept se mi líbil. Byl,…

Číst více

Králík na smetaně

Zveřejněno v 8.3.201418.4.2021 od teedacz

Moje sestřenice mi líčila, jak jí uchvátil ten koláč, na který jsem jí dala recept. Kromě toho, že ho slupla skoro celý na posezení, mi důvěrně sdělila, že při přípravě udělala jednu základní začátečnickou chybu. První co mě napadlo, když jsem jí napovídala v konverzaci, bylo: „Takže sis snědla suroviny, než si stihla něco začít?“…

Číst více

Tuňáková pizza

Zveřejněno v 9.2.20141.3.2020 od teedacz

Dřív nebo později ve vašem životě přijde situace, na kterou jste se bezvadně připravili. Konečně přijdete po dlouhé době domů a myslíte si, jak pokecáte s pár přáteli. Uděláte občerstvení (drobné minipizzičky) a čekáte svou kultivovanou návštěvu. Už málem stavíte na čaj, a pak náhle někdo zavolá, někdo dostane nápad, ozve se tamten a pod…

Číst více

Mini pizza

Zveřejněno v 3.2.201430.12.2022 od teedacz

Pokud se po dlouhé době konečně podívám domů, musím vidět všechny. To znamená jediné. Dlouhé večerní posezení. Musí být co pít, kde sedět a hlavně, čím to klábosení zakousnout. V rámci italských nálad, jak jinak na to jít, než přes všemi tolik oblíbenou pizzu, že. .) Co je potřeba (množství těsta vyjde i na veliký…

Číst více

Králík na hořčici a smetaně

Zveřejněno v 3.12.20131.5.2021 od teedacz

Králík na smetaně se u nás dělává nejčastěji podle kuchařky, kterou babička darovala svým dcerám někdy po vdavkách. Nemusím tedy asi ani zmiňovat, jak prastarý recept to je a kolikrát jsme ho mlsnými jazýčky všichni prověřili. Den předem se nakládá se zeleninou, která mi připomíná svíčkovou, a pak tu smetanovou dobrotu dlabeme s knedlíkem. Jenže….

Číst více

Domácí tortilly s kuřecí chilli-limetkovou směsí

Zveřejněno v 5.10.20131.3.2020 od teedacz

Něco na tom je. Na tom balíčku, ze kterého vykukuje lákavé voňavé tajemství. A báječně šíleně se to jí. Takovým neandrtálským způsobem, kdy vám z toho za deset věcí, které sníte, jiných deset vypadne na talíř. Ale je samo sebou i dospělácká varianta, která počítá s tím, že to nechcete jíst jako vagabundi. A tahle…

Číst více

Hráškové rizoto po studentsku

Zveřejněno v 4.9.201328.1.2021 od teedacz

Poslední dobou (týden) chodím domů pozdě, zmožená a hladová. Můj život nabral obrátky a vydal se úplně jiným směrem, než měl původně jít. Pouštím se do něčeho nového, neznámého a není to žádná vyložená odvaha. Podle mě je to prostě jen nejlepší způsob, jak řešit neúspěch. Vrhnout se po hlavě někam dál a těžit z…

Číst více

Placaté brambory

Zveřejněno v 1.2.201323.1.2023 od teedacz

Není na světě větší slasti, než když se vám tyhle plátky brambor spolu se smetanou rozpustí v puse. Zamlaskáte, znovu se oženete lžící a rovnou z hrnce splníte svá nejtajnější chuťová přání. Každý na to má jiný recept. A každý ví, že ten jeho, je ten nejlepší! 🙂 Co je potřeba: velká mísa brambor oškrábaných…

Číst více

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory Buchty na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody Jedlé dárky kakao kokos koláč kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev Nepečené cukroví omáčky papriky polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr Sladké pečení snídaně sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce Vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2025 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme