Špagety bych mohla baštit třikrát denně. Jako dítě jsem milovala červenou omáčku. Dneska už nemusím „tu sladkou“, ale mám radši tu rajčatovější s navinulou typickou chutí. O Florentýně Zatloukalové jsem se poprvé dozvěděla z březnového Apetitu v roce 2013. Bylo tam něco jako souboj tří kuchařů o nejlepší Boloňskou. Florentýny recept se mi líbil. Byl, jak bych tak řekla, lidský. Nepotřebujete nic speciálního. Časopis jsem si založila stranou, abych právě její recept mohla realizovat a… od té doby ho nemůžu najít. O Vánocích jsem ale dostala její kuchařku. A jedním z receptů hned na začátku je… no… přesně. Takže hurá na to. Kdo má knihu Kuchařka pro dceru nalistuje si stranu 34 v kapitole „Udušená etuda“.
Co budete potřebovat:
- 400 g mletého hovězího masa
- 2 lžíce sádla
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 300 ml rajčatového pyré
- 50 ml červeného vína
- půl lžičky soli
- těstoviny
- čerstvá bazalka
- parmezán
Jak na to:
Na drobno pokrájenou cibuli a česnek na sádle osmahneme do měkka. Pak zvýšíme teplotu a přidáme maso. Když je orestované, přilijeme víno a za míchání necháme vydusit. Nakonec zalijeme rajčatovým pyré, osolíme, promíchneme a ztlumíme teplotu. Přiklopíme a necháme si probublávat alespoň půl hodiny nebo více. Florentýna píše, že klidně i dvě hodiny. Nic víc složitého s tím nemusíte dělat. Přijde mi to jako kouzlo. Kdo chce, tak posype na talíři parmezánem a přidá čerstvou bazalku. A pak už jen motáte špagety a olizujete se až za ušima. 🙂
Oproti některým jiným kuchařkám musím navíc Florentýnu pochválit. Všechno je totiž tak, jak píše. A z postupu je naprosto jasné co a jak. Žádný opar tajemství. Je férová. Za to jí patří můj upřímný dík. .)
Prozraď mi, to vážne dlabeš vrabčí porce nebo to aranžuješ jen pro fotku, a pak vypucuješ celou mísu? 😀
🙂 Tak přece jenom Florentýnu máš!
No hurá! Kuchařku pro dceru jsme kupovaly na Vánoce! Tedy koupila ji moje dcera pro svou dceru, moji vnučku! Jak snadné, u nich doma mají špagety s červenou omáčkou moc rádi, hned jí to doporučím!
dělám hodně podobnou omáčku na těstoviny. Jen tam ještě občas hodím i nakrájená čerstvá rajčata, když jsou doma 🙂 To je super na těstovinách – těch omáček je spousta a člověk může zkoušet do aleluja a skoro pokaždé je to ňamka 🙂
Moje oblíbené jídlo. Ale furt si nemůžu zvyknout na ty měrné jednotky. 300 ml pyré, není snažší napsat "kydni tam jedno balení pomodora"? 🙂
Tak pár věcí je asi potřeba uvést na pravou míru. 😀
Stejně myslím, že se to dá uvařit i od oka. Hlavně sladit chutě. Omáčka vypadá skvěle, špagety mám z těstovin nejraději a když vidím tvoje meníčko naaranžované a nafocené, mrzí mě, že je neděle večer a já nemám doma ani špagety, ani mleté hovězí maso. Akorát bych našla to červené víno… 🙂
Špagety mám moc ráda se zeleninou prudce osmaženou na olivovém oleji s kořením na pizzu (dávám ho na všechno) a kečupem, to vše postrouhané hojně sýrem. Taky mám moc ráda zapečené špagety s takovým mišmašem z cibule, salámu a kečupu. :)A sýr nesmí samozřejmě chybět.
[8]: Mimibazar? O_o
Milujem variť a obdív! Mne sa nikdy nepodarilo tak krásne to naaranžovať, krásne. 🙂
mňáám 😀
Ahoj! Boloňská omáčka vypadá nádherně, úžasná barva, skvělá konzistence, úplně ji cítím až sem. Fotka se taky moc povedla. Děkuju, že jsi ji vyzkoušela a napsala o tom. Neumím dostatečně vyjádřit, jak velkou mi to udělalo radost. Ať se ti v kuchyni i nadále tak dobře daří a vaří! Flo.
[12]: Ach, sotva dýchám. Není větší radosti než pochvala od samotné velké autorky. 🙂 Trochu se stydím a velmi se raduji. Děkuji.
🙂