Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • 🍽 Co k obědu
  • 🍰 Dorty
Menu

Boloňská omáčka podle Florentýny Z.

Zveřejněno v 27.3.201428.1.2021 od teedacz
Špagety bych mohla baštit třikrát denně. Jako dítě jsem milovala červenou omáčku. Dneska už nemusím „tu sladkou“, ale mám radši tu rajčatovější s navinulou typickou chutí. O Florentýně Zatloukalové jsem se poprvé dozvěděla z březnového Apetitu v roce 2013. Bylo tam něco jako souboj tří kuchařů o nejlepší Boloňskou. Florentýny recept se mi líbil. Byl, jak bych tak řekla, lidský. Nepotřebujete nic speciálního. Časopis jsem si založila stranou, abych právě její recept mohla realizovat a… od té doby ho nemůžu najít. O Vánocích jsem ale dostala její kuchařku. A jedním z receptů hned na začátku je… no… přesně. Takže hurá na to. Kdo má knihu Kuchařka pro dceru nalistuje si stranu 34 v kapitole „Udušená etuda“.

Co budete potřebovat:
– 400 g mletého hovězího masa
– 2 lžíce sádla
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– 300 ml rajčatového pyré
– 50 ml červeného vína
– půl lžičky soli
(- špagety / čerstvou bazalku / sýr )
Jak na to:
Na drobno pokrájenou cibuli a česnek na sádle osmahneme do měkka. Pak zvýšíme teplotu a přidáme maso. Když je orestované, přilijeme víno a za míchání necháme vydusit. Nakonec zalijeme rajčatovým pyré, osolíme, promíchneme a ztlumíme teplotu. Přiklopíme a necháme si probublávat alespoň půl hodiny nebo více. Florentýna píše, že klidně i dvě hodiny, ale já jsem vždycky hladová, takže zlatá jedna hodina mi stačí a je to ňamka.
Nic víc složitého s tím nemusíte dělat. Přijde mi to jako kouzlo. Kdo chce, tak posype na talíři parmazánem a přidá čerstvou bazalku. No,… a pak už jen motáte špagety a olizujete se až za ušima. 🙂
Oproti některým jiným kuchařkám musím navíc Florentýnu pochválit. Všechno je totiž tak, jak píše. A z postutpu je naprosto jasné co a jak. Žádný opar tajemství. Je férová. Za to jí patří můj upřímný dík. .)

14 komentářů u „Boloňská omáčka podle Florentýny Z.“

  1. Lenin napsal:
    27.3.2014 (17:19)

    Prozraď mi, to vážne dlabeš vrabčí porce nebo to aranžuješ jen pro fotku, a pak vypucuješ celou mísu? 😀

    Odpovědět
  2. Magdaléna napsal:
    27.3.2014 (20:08)

    🙂 Tak přece jenom Florentýnu máš!

    Odpovědět
  3. Ježurka napsal:
    28.3.2014 (14:29)

    No hurá! Kuchařku pro dceru jsme kupovaly na Vánoce! Tedy koupila ji moje dcera pro svou dceru, moji vnučku! Jak snadné, u nich doma mají špagety s červenou omáčkou moc rádi, hned jí to doporučím!

    Odpovědět
  4. Sentencia napsal:
    28.3.2014 (16:26)

    dělám hodně podobnou omáčku na těstoviny. Jen tam ještě občas hodím i nakrájená čerstvá rajčata, když jsou doma 🙂 To je super na těstovinách – těch omáček je spousta a člověk může zkoušet do aleluja a skoro pokaždé je to ňamka 🙂

    Odpovědět
  5. vencisak napsal:
    29.3.2014 (22:54)

    Moje oblíbené jídlo. Ale furt si nemůžu zvyknout na ty měrné jednotky. 300 ml pyré, není snažší napsat "kydni tam jedno balení pomodora"? 🙂

    Odpovědět
  6. Teeda napsal:
    30.3.2014 (16:59)

    Tak pár věcí je asi potřeba uvést na pravou míru. 😀

    Odpovědět
  7. Vendy napsal:
    30.3.2014 (20:21)

    Stejně myslím, že se to dá uvařit i od oka. Hlavně sladit chutě. Omáčka vypadá skvěle, špagety mám z těstovin nejraději a když vidím tvoje meníčko naaranžované a nafocené, mrzí mě, že je neděle večer a já nemám doma ani špagety, ani mleté hovězí maso. Akorát bych našla to červené víno… 🙂

    Odpovědět
  8. Bev napsal:
    3.4.2014 (7:29)

    Špagety mám moc ráda se zeleninou prudce osmaženou na olivovém oleji s kořením na pizzu (dávám ho na všechno) a kečupem, to vše postrouhané hojně sýrem. Taky mám moc ráda zapečené špagety s takovým mišmašem z cibule, salámu a kečupu. :)A sýr nesmí samozřejmě chybět.

    Odpovědět
  9. vencisak napsal:
    4.4.2014 (11:07)

    [8]: Mimibazar? O_o

    Odpovědět
  10. Laleh Maro napsal:
    4.4.2014 (20:16)

    Milujem variť a obdív! Mne sa nikdy nepodarilo tak krásne to naaranžovať, krásne. 🙂

    Odpovědět
  11. -MSW- napsal:
    17.6.2014 (18:28)

    mňáám 😀

    Odpovědět
  12. Florentýna napsal:
    19.6.2014 (10:53)

    Ahoj! Boloňská omáčka vypadá nádherně, úžasná barva, skvělá konzistence, úplně ji cítím až sem. Fotka se taky moc povedla. Děkuju, že jsi ji vyzkoušela a napsala o tom. Neumím dostatečně vyjádřit, jak velkou mi to udělalo radost. Ať se ti v kuchyni i nadále tak dobře daří a vaří! Flo.

    Odpovědět
  13. Teeda napsal:
    22.6.2014 (22:22)

    [12]: Ach, sotva dýchám. Není větší radosti než pochvala od samotné velké autorky. 🙂 Trochu se stydím a velmi se raduji. Děkuji.

    Odpovědět
  14. Florentýna napsal:
    23.8.2014 (21:47)

    🙂

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody jedlé dárky kakao kokos koláč kuře kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev omáčky papriky pistácie polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr sladké pečení sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2023 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme