Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • | Recepty |
  • Co k obědu 🍽️
  • Velikonoční recepty 🐣
Menu

Štítek: Co k obědu

Co mám uvařit? Nápady na recepty, které jsou ideální na nedělní oběd a z většiny vám ani nezaberou moc času.

Zapečené brambory

Zveřejněno v 10.3.202410.3.2024 od teedacz

Gratinované neboli zapečené brambory. Strašně jednoduchá příloha, která působí efektně a dá se baštit i samotná. Nejlepší jsou na ní vypečené brambůrky na povrchu. A taky to, že je to snadné a není na to potřeba moc surovin. Co je potřeba: Jak na to: Brambory nakrájejte na plátky. Skládejte je do máslem vymazaného pekáčku a…

Číst více

Krůtí roláda se špenátem

Zveřejněno v 18.2.202418.2.2024 od teedacz

Dělala jsem ji poprvé a byla tak skvělá, že rozhodně nebyla naposledy. Ještě „za tepla“ jsem si poznamenala vychytávky, které mi to příště zrychlí a usnadní. Recept je kombinace více načtených receptů a vlastních nápadů, kombinací náplně jsem se inspirovala v Apetitu. Co je podstatné – pokud jde o náplně rolády, dá se poměrně dost…

Číst více

Čevapčiči po srbsku

Zveřejněno v 28.1.202429.1.2024 od teedacz

Znala jsem ho jen ze školních jídelen nebo restauračních meníček. Něco, co jsem si vždycky dala ráda a dlouho mě nenapadlo to uvařit sama doma. To jsem ještě netušila, že existují dvě varianty. České čevapčiči, které je vlastně karbanátek ve tvaru šišek usmažený na pánvi, a pak originální srbská varianta založená na čistém masu, koření…

Číst více

Rajská omáčka

Zveřejněno v 22.12.20239.2.2024 od teedacz

Když jsem byla malá, tak se mě vždycky babička ptala, co bych chtěla uvařit, když přijedu. A já jako malá holčička jsem si vždycky přála „červenou omáčku“. Jako dítě jsem rajskou milovala. Ani nevím jestli je kromě rohlíku se šunkou něco tak typicky českého jako z hlubokého talíře dlabat rajskou s kolínky. Tuhle esenci domova…

Číst více
polévka z červené čočky

Rychlá polévka z červené čočky

Zveřejněno v 26.2.20236.4.2023 od teedacz

Víkendový oběd u tety Ivanky byl velkou inspirací. Vždycky jsem polévku z červené čočky dělala jen z vývaru a červené čočky, ale její byla mnohem lepší. Poradila mi přidat rajčata a měla pravdu. Výborná! Už nikdy jinak. 🙂 Co je potřeba plechovka krájených rajčat menší hrnek červené čočky 1 litr vývaru stroužek česneku cibule mrkev…

Číst více

Masové kuličky s rajčatovou omáčkou

Zveřejněno v 7.1.202310.3.2024 od teedacz

Jako první musím přiznat, že tohle není můj recept a já je doma nevařím. Tyhle božské masové kuličky vaří má drahá polovička a je to moje nejoblíbenější jídlo, kterým mě těší. Co je na něm tak zvláštního? Je to dokonalé koření, které dává kuličkám slavnostní chuť a nepřestává mě to bavit. Beru si tedy jeho…

Číst více

Těstoviny s lososem a brokolicí

Zveřejněno v 19.9.202219.9.2022 od teedacz

Já vím, že to píšu často, ale tohle je opravdu hrozně rychlé a jednoduché jídlo. A přitom tak geniální. Dá se mimochodem jíst i za studena, takže neva třeba s sebou do krabičky. Losos je šťavnatý, brokolice je svěží, těstoviny syté, dohromady jsou to tři základní suroviny a jedna rychlá akce. Je to jídlo, které…

Číst více

Buchtičky s krémem

Zveřejněno v 15.9.202215.9.2022 od teedacz

Závan dětství, školních jídelen a kupodivu celkem jednoduché jídlo. Krém se dá trochu ošidit nebo si s ním vyhrát, ale čerstvé nadýchané buchtičky netrumfne nic. Kynuté dukátové buchtičky (Uvedené množství je pro takové 4 menší porce, pokud chcete zaplnit celý plech, vynásobte vše 2x) 250 g polohrubé mouky 50 g cukru 40 g másla (rozpusťte…

Číst více

Pečená mrkev 🥕

Zveřejněno v 11.9.202211.9.2022 od teedacz

Nejjednodušší příloha na světě. Téměř bezpracná a přitom barevná, žravá a snadno obměnitelná. To je pečená mrkvička. Vzniklo to nenápadně. Pravidelně nakupujeme mrkev a máme velké oči. Mrkev postupně začne být smutná, gumová, tmavnout… Nejdříve jsem zkoušela zachránit tak, že když se k ní nikdo neměl a hrozilo, že zahyne, prostě jsem ji očistila, dala…

Číst více

Černá čočka jako příloha nebo salát

Zveřejněno v 6.8.202211.9.2022 od teedacz

Momentálně super oblíbený jídlo. Chtěla jsem udělat černou čočku k rybě, ale nechtěla jsem jí samotnou, takže jsem dumala co tomu dát, aby to bylo barevné a šťavnaté. A najednou jíme čočku k rybě, kuřeti, ke špízům při grilování, samotnou jako salát… zkrátka dokola. Nová oblíbenost.♥️ Co je potřeba černá čočka (cca polovina balení) 1 cibule…

Číst více

Jednoduchá čočka na kyselo

Zveřejněno v 31.12.202130.12.2022 od teedacz

Nový rok často začínáme tradicí – obědem z čočky. Čočka připomíná malé penízky, tak možná proto se traduje, že když 1. ledna sníme čočku, budou se nás po celý rok držet peníze. Co je ale podstatné, klasická čočka, která se u nás jí stále ještě asi nejčastěji, je čočka na kyselo a je výborná. Je…

Číst více
Těstoviny s tuňákem a rajčaty

Rychlé těstoviny s rajčatovou omáčkou a tuňákem

Zveřejněno v 8.5.20218.5.2021 od teedacz

Je to neuvěřitelná rychlovka, na kterou máme ve spíži stále v záloze plechovku rajčat a tuňáka. Jakmile není čas nebo vůle něco vymýšlet a potřebujeme rychlý oběd nebo véču, tohle je záchrana v podobě teplého a skvělého jídla z několika málo surovin. Co je potřeba plechovka krájených rajčat plechovka tuňáka ve vlastní šťávě cibule 2-3…

Číst více

Pomalu tažený hovězí vývar

Zveřejněno v 14.3.20212.4.2024 od teedacz

Vývar je základ nejen pro polévky, ale i omáčky nebo rizoto. Potřebujete ho často jen trochu a většinou se vám kvůli tomu nechce vařit celý hrnec. Znám to. Takže si ho vařím do zásoby. Část zbaštím v polévce nebo si jen tak vypiju z hrnečku a část si zamrazím po sklenicích na všechno tohle vaření. …

Číst více

Chilli Con Carne

Zveřejněno v 7.3.20216.6.2022 od teedacz

Velký hrnec, o kterém si myslíte, že vydrží na pár dní. Ale nevydrží. Je to poměrně žravá věc a oblíbená, protože uvařit hrnec čili je celkem jednoduchá a bezpracná záležitost. Co je potřeba 2 cibule 2 červené papriky 3-4 stroužky česneku 500 g hovězího mletého masa 500 ml vývaru 2 plechovky krájených rajčat rajčatový protlak…

Číst více

Houbové rizoto

Zveřejněno v 18.2.202118.1.2024 od teedacz

V létě a na podzim si ho užijete s hříbky, které si nasbíráte na chalupě, po zbytek roku můžete použít pro změnu žampiony, se kterými je rizoto také výborné. Základ je stejný jako u klasického italského rizota: Co je potřeba: Jak na to: Cibulku si nakrájejte na jemno a zpěňte ji na másle s kapkou…

Číst více

Základní italské rizoto s parmezánem

Zveřejněno v 6.2.202118.1.2024 od teedacz

U nás doma se rizoto dělalo vždycky po česku, tedy rýže, smíchaná se spoustou další věcí. Taková ta sypká klasika. Potřeba je říci, že já nezavrhuji ani jednu z variant, což ani nejde, protože každé je úplně jiné jídlo. Pokud jste nikdy tu italskou verzi nezkusili, doporučuji to. Je to snadná věc, kterou dělám, když…

Číst více
koprovka

Koprovka s hovězím a ztraceným vejcem

Zveřejněno v 1.3.202031.12.2021 od teedacz

Omáčka, kterou jsem nikdy moc nemusela, patřila k těm obyčejným věcem, které v životě míjíte, protože jste je nikdy nejedli tak, jak opravdu mají chutnat. Naštěstí jsem jí v dospělosti ochutnala opravdovou, ze silného vývaru, bez rozkvedlané mouky a bez naředění mlékem… a teď? Teď jí miluju. 🙂 Co je potřeba hovězí plec (nechte si…

Číst více
ratatouille recept podle filmu

Ratatouille – celé léto v jedné míse

Zveřejněno v 31.7.201722.12.2022 od teedacz

Tohle jídlo má několik letních obřích plus. Je lehoučké. Dá se jíst jako hlavní chod i příloha. Dá se baštit za studena. Je to úplně skvělý k masu, takže pokud zvažujete, co vzít s sebou na grilovačku, tohle je ideální. Ve Francii je to prý jedno z nejčastějších venkovských jídel a dokonce se natočil stejnojmenný…

Číst více

Kuře po baskicku s divokou rýží

Zveřejněno v 6.11.201618.1.2024 od teedacz

Směs voňavé pečené zeleniny a bylinkového kuřete, spousta šťávy a k tomu divoká rýže a svěží salátek. Jen to naházíte do mísy a máte hotovo. Za oknem prší, ale doma je s touhle věcí na talíři teplo a útulno. 🙂 Co je potřeba: /Něco k tomu – za mě divoká rýže a salát/(pokud uzenou papriku…

Číst více
cuketové rizoto

Cuketové rizoto

Zveřejněno v 23.10.20161.3.2020 od teedacz

Zeleninové, husté, ostré, bylinkové, sladké a barevné. Podzim si žádá dýňové polévky, masité bašty a chutě, které zahřejí a barevně prozáří zašedlé mokré dny. A já dostala cuketu! A ranec paprik. Tak co jiného udělat, než pořádnou mísu zeleninového rizota. Co je potřeba: cuketa, papriky, rajčata (co máte rádi) sůl, pepř kurkuma, chilli tymián česnek…

Číst více
Šunkofleky alias flíčky

Nejlepší šunkofleky – vláčné a vypečené

Zveřejněno v 18.5.20168.3.2021 od teedacz

Můj kamarád má tůze rád šunkofleky. Jednou se dokonce zmínil, že je to jeho nejoblíbenější jídlo. Znělo to jako výzva, napadlo mě, že jako vánoční dárek by taková miska zapečených flíčků mohla být príma. Mělo to jeden háček. Nikdy předtím jsem je nedělala… Pustila jsem se do toho odhodlaně a vyzkoušela celkem tři recepty (mimo…

Číst více
  • 1
  • 2
  • Next

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory Buchty na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody Jedlé dárky kakao kokos koláč kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev Nepečené cukroví omáčky papriky polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr Sladké pečení snídaně sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce Vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2025 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme