Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • 🍽 Co k obědu
  • Nauč se ztracené vejce 🥚
  • Dorty 🍰
Menu

Štítek: Co k obědu

Co mám uvařit? Nápady na recepty, které jsou ideální na nedělní oběd a z většiny vám ani nezaberou moc času.

Jednoduchá čočka na kyselo

Zveřejněno v 31.12.20211.1.2022 od teedacz

Nový rok často začínáme tradicí – obědem z čočky. Čočka připomíná malé penízky, tak možná proto se traduje, že když 1. ledna sníme čočku, budou se nás po celý rok držet peníze. Co je ale podstatné, klasická čočka, která se u nás jí stále ještě asi nejčastěji, je čočka na kyselo a je výborná. Je…

Číst více
Těstoviny s tuňákem a rajčaty

Rychlé těstoviny s rajčatovou omáčkou a tuňákem

Zveřejněno v 8.5.20218.5.2021 od teedacz

Je to neuvěřitelná rychlovka, na kterou máme ve spíži stále v záloze plechovku rajčat a tuňáka. Jakmile není čas nebo vůle něco vymýšlet a potřebujeme rychlý oběd nebo véču, tohle je záchrana v podobě teplého a skvělého jídla z několika málo surovin. Co je potřeba plechovka krájených rajčat plechovka tuňáka ve vlastní šťávě cibule 2-3…

Číst více

Pomalu tažený hovězí vývar

Zveřejněno v 14.3.20214.12.2021 od teedacz

Vývar je základ nejen pro polévky, ale i omáčky nebo rizoto. Potřebujete ho často jen trochu a většinou se vám kvůli tomu nechce vařit celý hrnec. Znám to. Takže si ho vařím do zásoby. Část zbaštím v polévce nebo si jen tak vypiju z hrnečku a část si zamrazím po sklenicích na všechno tohle vaření. …

Číst více

Chilli Con Carne

Zveřejněno v 7.3.202114.3.2021 od teedacz

Velký hrnec, o kterém si myslíte, že vydrží na pár dní. Ale nevydrží. Je to poměrně žravá věc a oblíbená, protože uvařit hrnec čili je celkem jednoduchá a bezpracná záležitost. Co je potřeba 2 cibule 2 červené papriky 3-4 stroužky česneku 500 g hovězího mletého masa 500 ml vývaru 2 plechovky krájených rajčat rajčatový protlak…

Číst více

Základní italské rizoto s parmezánem

Zveřejněno v 6.2.202131.12.2021 od teedacz

U nás doma se rizoto dělalo vždycky po česku, tedy rýže, smíchaná se spoustou další věcí. Taková ta sypká klasika. Potřeba je říci, že já nezavrhuji ani jednu z variant, což ani nejde, protože každé je úplně jiné jídlo. Pokud jste nikdy tu italskou verzi nezkusili, doporučuji to. Je to snadná věc, kterou dělám, když…

Číst více
koprovka

Koprovka s hovězím a ztraceným vejcem

Zveřejněno v 1.3.202031.12.2021 od teedacz

Omáčka, kterou jsem nikdy moc nemusela, patřila k těm obyčejným věcem, které v životě míjíte, protože jste je nikdy nejedli tak, jak opravdu mají chutnat. Naštěstí jsem jí v dospělosti ochutnala opravdovou, ze silného vývaru, bez rozkvedlané mouky a bez naředění mlékem… a teď? Teď jí miluju. 🙂 Co je potřeba hovězí plec (nechte si…

Číst více
Ratatouille podle Remyho

Ratatouille – celé léto v jedné míse

Zveřejněno v 31.7.20172.3.2020 od teedacz

Tohle jídlo má několik letních obřích plus. Je lehoučké. Dá se jíst jako hlavní chod i příloha. Dá se baštit za studena. Je to úplně skvělý k masu, takže pokud zvažujete, co vzít s sebou na grilovačku, tohle je ideální. Ve Francii je to prý jedno z nejčastějších venkovských jídel a dokonce se natočil stejnojmenný…

Číst více

Kuře po baskicku s divokou rýží

Zveřejněno v 6.11.201624.3.2021 od teedacz

Směs voňavé pečené zeleniny a bylinkového kuřete, spousta šťávy a k tomu divoká rýže a svěží salátek. Jen to naházíte do mísy a máte hotovo. Za oknem prší, ale doma je s touhle věcí na talíři teplo a útulno. 🙂 Co je potřeba: 3 celá kuřecí stehna sůl, pepř čerstvý tymián sladká mletá paprika uzená…

Číst více
cuketové rizoto

Cuketové rizoto

Zveřejněno v 23.10.20161.3.2020 od teedacz

Zeleninové, husté, ostré, bylinkové, sladké a barevné. Podzim si žádá dýňové polévky, masité bašty a chutě, které zahřejí a barevně prozáří zašedlé mokré dny. A já dostala cuketu! A ranec paprik. Tak co jiného udělat, než pořádnou mísu zeleninového rizota. Co je potřeba: cuketa, papriky, rajčata (co máte rádi) sůl, pepř kurkuma, chilli tymián česnek…

Číst více
Šunkofleky alias flíčky

Nejlepší šunkofleky – vláčné a vypečené

Zveřejněno v 18.5.20168.3.2021 od teedacz

Můj kamarád má tůze rád šunkofleky. Jednou se dokonce zmínil, že je to jeho nejoblíbenější jídlo. Znělo to jako výzva, napadlo mě, že jako vánoční dárek by taková miska zapečených flíčků mohla být príma. Mělo to jeden háček. Nikdy předtím jsem je nedělala… Pustila jsem se do toho odhodlaně a vyzkoušela celkem tři recepty (mimo…

Číst více
segedín

Segedínský guláš

Zveřejněno v 2.2.20161.3.2020 od teedacz

Už jsem asi velká holka, protože jak jednou umíte tuhle věc, můžete už cokoli. Segedín je základ. Učila jsem se ho sama a měla jsem strach, že to bude moc kyselý, málo křehký, málo smetanový, a víte co? Byla to pohodička. Troufám si říct, že tohle je začátečnickej recept u kterýho se nenadřete a i…

Číst více
Květáková polévka

Květáková polévka

Zveřejněno v 6.7.20151.3.2020 od teedacz

Je obyčejná. Levná. Trochu nepovšimnutá. A podceňovaná. To je ale vážně škoda. Venku panuje nedýchatelný horký vzduch. Není to úplně obědové počasí. Člověk nemá chuť k jídlu. Jím teď všechno na studeno. Těstoviny, když vychladnou. Ovoce, akorát vyndané z lednice. Jenže něco teplého do bříška prostě potřeba sem tam je. Takže! – Polévka! Lehká, zasytí,…

Číst více
jednoduchá a skvělá česnečka

Česnečka

Zveřejněno v 19.9.201414.3.2021 od teedacz

Když jsem byla nemocná, uvařila jsem si jí celý hrnec a baštila jí stále dokola. Česnek je zázrak. Trochu jsem tady obšlehla z pár stránek, cože to česnek vlastně má (vitamíny A, B, C, vápník, selen, jód) a cože to vlastně umí (podporuje látkovou výměnu, hojení ran, sexuální výkonnost, snižuje cholesterol, stres, krevní tlak a…

Číst více
Dýňová polévka se zázvorem

Dýňová polévka

Zveřejněno v 28.8.201414.3.2021 od teedacz

Ještě včera jsem si říkala, že za oknem jakoby se už dostavil podzim. Září skutečně klepe na dveře a plískanice pomalu začínají studit za krkem. V obchodech už se zase objevují krásné těžké dýně. A ty jsou na uplakané vlezlé počasí úplně nejlepší. Hřejivá a hustá polévka se špetkou chilli vás zahřeje až do morku…

Číst více
šťouchané brambory s cibulkou

Karbanátky a nej (!) šťouchané brambory

Zveřejněno v 29.6.20141.3.2020 od teedacz

Deštivé ťukání, vrtkavá lednice a ti pánové, co pracují v tramvajovém kolejišti do úmoru za každého počasí a dokonce i v neděli. Celá tahle kakofonie se mísí s pocitem toho, že mám práci a měla bych něco dělat. Místo toho uvažuji o vlivu nelibozvučnosti okolního studeného světa na mé chutě. Zkrátka a dobře, chce to…

Číst více

Ředkvičková polévka

Zveřejněno v 9.4.201414.3.2021 od teedacz

Já vím, zní to prostě šíleně. Ředkvičková! Mám jí z Apetitu, a když jsem to viděla poprvé, myslela jsem, že si někdo vážně dělá legraci. Jenže pak jsem si přečetla, co je do receptu potřeba a přišlo mi to tak strašně jednoduchý, že jsem se do toho dala hned. Tak vám jí tedy posílám. Je…

Číst více
zapečený lilek

Zapečený lilek se smetanou a mletým masem

Zveřejněno v 7.4.20141.3.2020 od teedacz

Během večerních toulek Prahou, jsme s chutí na vínko zabloudili na malé náměstíčko v místě křižujících se Americké a Záhřebské ulice. Název kavárny/baru zněl sympaticky, a tak jsme dveře pod neonovým nápisem „Pink Floyd“ otevřeli. Protože jsme ale mlsný tlamky, nezůstalo jen u vína. Co nevidět nám donesli zapečený lilek a byla to tak neskutečně…

Číst více

Boloňská omáčka podle Florentýny Z.

Zveřejněno v 27.3.201428.1.2021 od teedacz

Špagety bych mohla baštit třikrát denně. Jako dítě jsem milovala červenou omáčku. Dneska už nemusím „tu sladkou“, ale mám radši tu rajčatovější s navinulou typickou chutí. O Florentýně Zatloukalové jsem se poprvé dozvěděla z březnového Apetitu v roce 2013. Bylo tam něco jako souboj tří kuchařů o nejlepší Boloňskou. Florentýny recept se mi líbil. Byl,…

Číst více

Králík na smetaně

Zveřejněno v 8.3.201418.4.2021 od teedacz

Moje sestřenice mi líčila, jak jí uchvátil ten koláč, na který jsem jí dala recept. Kromě toho, že ho slupla skoro celý na posezení, mi důvěrně sdělila, že při přípravě udělala jednu základní začátečnickou chybu. První co mě napadlo, když jsem jí napovídala v konverzaci, bylo: „Takže sis snědla suroviny, než si stihla něco začít?“…

Číst více

Králík na hořčici a smetaně

Zveřejněno v 3.12.20131.5.2021 od teedacz

Králík na smetaně se u nás dělává nejčastěji podle kuchařky, kterou babička darovala svým dcerám někdy po vdavkách. Nemusím tedy asi ani zmiňovat, jak prastarý recept to je a kolikrát jsme ho mlsnými jazýčky všichni prověřili. Den předem se nakládá se zeleninou, která mi připomíná svíčkovou, a pak tu smetanovou dobrotu dlabeme s knedlíkem. Jenže….

Číst více

Špagety se smetanovou omáčkou

Zveřejněno v 11.10.20135.9.2021 od teedacz

Na začátek je potřeba říci, že já miluji smetanu. Klasickou smetanu ke šlehání v krabičce. Ne ty legrační věci „na vaření“ nebo jen hodně tekuté sotva procentní. Mám ráda, když má smetana hustou tučnou sedlinu, kterou můžu lžičkou vydlabávat z krabičky a cumlat jako dobrotu. A o tom vlastně tahle omáčka je. O smetaně a…

Číst více
  • 1
  • 2
  • Next

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

banány brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody jedlé dárky kakao karamel kokos koláč kuře květák kynuté těsto listové těsto maliny mascarpone maso mrkev omáčky ovoce papriky pistácie polévky pomeranče rajčata rýže sladké pečení snídaně sníh svatba tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce vánoce vánoční cukroví zelenina čokoláda Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2022 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme