Zeleninové, husté, ostré, bylinkové, sladké a barevné. Podzim si žádá dýňové polévky, masité bašty a chutě, které zahřejí a barevně prozáří zašedlé mokré dny. A já dostala cuketu! A ranec paprik. Tak co jiného udělat, než pořádnou mísu zeleninového rizota.
Co je potřeba:
- cuketa, papriky, rajčata (co máte rádi)
- sůl, pepř
- kurkuma, chilli
- tymián
- česnek
- máslo, olivový olej
- sýr na postrouhání
- hrnek rýže
Co s tím, aby to bylo dobré:
Jako první si očistím a nakrájím na kousky cuketu a papriky. Vložím do pekáčku, osolím, opepřím a přidám tymián. Celé pokapu olivovým olejem a nechám péct mírně, do změknutí a pěkné barvy.
Cibuli pokrájím a osmahnu na másle s troškou oleje. Přidám rajčata, osmahnu, trochu podliju a dusím do měkka. Osolím, přidám bylinky, posypu kurkumou, mletým chilli a doplním rozdrcenými stroužky česneku. Po chvíli vznikne hustá rajčatová omáčka.
Na másle orestuju rýži, a pak ji zaliju dvěma hrnky horké vody. Osolím a nechám vařit, dokud není na skus.
Do hotové rýže přesunu rajčatovou omáčku, přidám pečenou zeleninu a vše zamíchám. Pak už jen strouhaný sýr. A pokud jste na rýži moc lenoši, s kuskusem je to dobré taky. A s pečenou dýní… 🙂
Užívejte barevný podzim.
A baštěte dobře… 🙂
Teda já rizoto moc nemusím a zeleninový už vůbec, ale na tohle jsem dostala chuť 🙂
Vypadá báječně, ale teď jsem do sebe poslala rohlík se šunkou, jsem čuně…
Něco mi tam chybí!:)
[3]: Týjo, fakt dumám nad tím, jestli jsem tam něco zapomněla napsat nebo jestli je to jen o bloudí chuti. 😀
Čím jsem starší, tím mám rizoto radši, takže recept jistě uplatním, díky.
[4]: alespoň kuřecí kousky, když nic jinýho!:)
[6]: Že mi to nedošlo hned…. MASO!!! 😀
Jdu na to 🙂
Super! Jak se povedlo? 🙂