Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • 🍽 Co k obědu
  • 🍰 Dorty
Menu

Základní italské rizoto s parmezánem

Zveřejněno v 6.2.202111.9.2022 od teedacz

U nás doma se rizoto dělalo vždycky po česku, tedy rýže, smíchaná se spoustou další věcí. Taková ta sypká klasika. Potřeba je říci, že já nezavrhuji ani jednu z variant, což ani nejde, protože každé je úplně jiné jídlo. Pokud jste nikdy tu italskou verzi nezkusili, doporučuji to. Je to snadná věc, kterou dělám, když není co na zub a potřebuju něco rychlého. Parmezán mám doma totiž vždycky a vývar v mrazáku taky. Do 30 minut budete mít hotovo. 

Co je potřeba:

  • 1 cibule
  • 320 g rýže (arborio nebo carnaroli)
  • 200 ml bílého vína
  • vývar (700 ml – 1 l )
  • 4 lžíce nastrouhaného parmezánu + něco navíc na talíř
  • máslo
  • olivový olej
  • sůl
  • vejce podle počt porcí
  • (ocet)

Jak na to:

Cibulku si nakrájejte na jemno a zpěňtě ji na másle s kapkou olivového oleje.

Přisypte a osmahněte zlehka rýži. Zakapejte bílým vínem a po chvilce zalijte horkým vývarem. Vždy jen trochu, tak sotva ponořit rýži, odvařit a tak stále, dokud rýže nebude al dente.

Pak zasypejte parmezánem a přidejte kousek másla. Teprve teď osolte podle chuti.

Konzistence rizota je na vaší chuti, ale ideál je krémové a kašovité. Rýže ovšem nesmí být rozvařená, hustotu sami ovládáte množstvím vývaru.

Ztracené vejce si připravíte podle návodu tady Recept na ztracená vejce. Hotové ho nechte osušit na papírové utěrce. Na hluboký talíř nebo misku naberte rizoto, doprostřed položte ztracené vejce a lehoučce ho nařízněte. Mírně posolte, opepřete a posypte parmezánem. Já si pro vůni přidávám čerstvé lístky tymiánu, ale nic víc není potřeba. 🙂 

Tipy?

Vývar. Čím lepší vývar, tím lepší rizoto. Dodá tomu plnost. Používám svůj vlastní, většinou hovězí, dlouho tažený. Mrazím si ho do klasických zavařovaček a jedna mi akorát vyjde na rizoto pro dva. Pokud vám dojde vývar a nemáte víc, dá se na konci použít i trochu horké vody.

Rýže. Tohle rizoto neuděláte bez správných zrnek. Malá a kulatá zrnka arborio a carnaroli obsahují spousta škrobu. Díky tomu je rizoto pak tak krémové. Toho s dlouhozrnou rýží nedosáhnete. 

Sůl. Nesmí přijít na začátku, protože parmazán je slaný a dokud ho tam nedáte, tak nevíte kolik je třeba “dosolit”.

Vejce. Abyste vyrobili ztracená, pořebujete vejce čerstvá, abyste měli povrch hladký a nedělalo vám to neplechu. Ale, s trochou octa ve vodě byste to měli zvládnout i tak, ale radši: Detailní návod na ztracená vejce i s videem. 🙂

🧀 Tohle rizoto je úplný základ a já ho mám samozřejmě nejradši. Dá se ale přidávat hovězí maso, houby, hrášek, cokoli máte rádi… základ bude ale stejný. 

Ne vždy mám rizoto bílé. Občas, když nemám po ruce bílou cibuli nebo víno, použiju červené. 🍷 ⬇️ Na krásu to není, ale výborné je to i tak. .) 

Žampionové rizoto – varianta

Pokud budete dělat další varianty rizota, základ je výše popsaný. Jako příklad dávám houby. V tomto případě čerstvé žampiony.

Ty si pokrájejte, osmahnetě pozvolna do zlatohnědé barvy. Na pánvičce s nimi můžete mít celý stroužek česneku, jen nakřápnutý pro ovonění a snítku rozmarýnu. Hotové houby přidejte v moment, kdy se do rizota přidává parmezán. A je to. V jednoduchosti. 🙂

U takové varianty nedávám navrch ztracené vejce, ale opečené žampiony, které jsem si nechala stranou. 🍄
Summary
recipe image
Recipe Name
Italské rizoto - rychlý jednoduchý recept na základní parmezánové risotto
Published On
2021-02-06
Preparation Time
10M
Cook Time
20M
Total Time
30M
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody jedlé dárky kakao kokos koláč kuře kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev omáčky papriky pistácie polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr sladké pečení sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2023 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme