Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • | Recepty |
  • Co k obědu 🍽️
  • Velikonoční recepty 🐣
Menu

Houbové rizoto

Zveřejněno v 18.2.202118.1.2024 od teedacz

V létě a na podzim si ho užijete s hříbky, které si nasbíráte na chalupě, po zbytek roku můžete použít pro změnu žampiony, se kterými je rizoto také výborné.

Základ je stejný jako u klasického italského rizota:

Co je potřeba:

  • 1 cibule
  • 320 g rýže (arborio nebo carnaroli)
  • 200 ml bílého vína
  • vývar (700 ml – 1 l )
  • 4 lžíce nastrouhaného parmezánu + něco navíc na talíř
  • máslo
  • olivový olej
  • sůl
  • houby, které máte rádi
  • rozmarýn a stroužek česneku

Jak na to:

Cibulku si nakrájejte na jemno a zpěňte ji na másle s kapkou olivového oleje. Přisypte a osmahněte zlehka rýži. Zakapejte bílým vínem a po chvilce zalijte horkým vývarem. Vždy jen trochu, tak sotva ponořit rýži, odvařit a tak stále, dokud rýže nebude al dente.

Houby si mezitím si pokrájejte na plátky a osmahněte pozvolna do zlatohnědé barvy. Na pánvičku s nimi přidejte mít celý nakřápnutý stroužek česneku a snítku rozmarýnu. Hotové houby si dejte stranou. Některé si nechte na posypání na talíř, ostatní přidejte v moment, kdy se do rizota přidává parmezán. A to je ve chvíli, kdy je rýže už al dente a máte tedy skoro hotovo. V tento moment zasypejte rizoto parmezánem a přidejte kousek másla a přichystané houby. Teprve teď osolte podle chuti.

Konzistence rizota je na vaší chuti, ale ideál je krémové a kašovité. Rýže ovšem nesmí být rozvařená, hustotu sami ovládáte množstvím vývaru.

Pokud si chcete rizoto vychutnat bez hub, stačí ho připravit na základní způsob. Recept má stejný základ a najdete ho tady: Recept na základní italské rizoto 🧀

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory Buchty na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody Jedlé dárky kakao kokos koláč kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev Nepečené cukroví omáčky papriky polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr Sladké pečení snídaně sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce Vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2025 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme