V létě a na podzim si ho užijete s hříbky, které si nasbíráte na chalupě, po zbytek roku můžete použít pro změnu žampiony, se kterými je rizoto také výborné.
Základ je stejný jako u klasického italského rizota:
Co je potřeba:
- 1 cibule
- 320 g rýže (arborio nebo carnaroli)
- 200 ml bílého vína
- vývar (700 ml – 1 l )
- 4 lžíce nastrouhaného parmezánu + něco navíc na talíř
- máslo
- olivový olej
- sůl
- houby, které máte rádi
- rozmarýn a stroužek česneku
Jak na to:
Cibulku si nakrájejte na jemno a zpěňte ji na másle s kapkou olivového oleje. Přisypte a osmahněte zlehka rýži. Zakapejte bílým vínem a po chvilce zalijte horkým vývarem. Vždy jen trochu, tak sotva ponořit rýži, odvařit a tak stále, dokud rýže nebude al dente.
Houby si mezitím si pokrájejte na plátky a osmahněte pozvolna do zlatohnědé barvy. Na pánvičku s nimi přidejte mít celý nakřápnutý stroužek česneku a snítku rozmarýnu. Hotové houby si dejte stranou. Některé si nechte na posypání na talíř, ostatní přidejte v moment, kdy se do rizota přidává parmezán. A to je ve chvíli, kdy je rýže už al dente a máte tedy skoro hotovo. V tento moment zasypejte rizoto parmezánem a přidejte kousek másla a přichystané houby. Teprve teď osolte podle chuti.
Konzistence rizota je na vaší chuti, ale ideál je krémové a kašovité. Rýže ovšem nesmí být rozvařená, hustotu sami ovládáte množstvím vývaru.
Pokud si chcete rizoto vychutnat bez hub, stačí ho připravit na základní způsob. Recept má stejný základ a najdete ho tady: Recept na základní italské rizoto 🧀