Závan dětství, školních jídelen a kupodivu celkem jednoduché jídlo. Krém se dá trochu ošidit nebo si s ním vyhrát, ale čerstvé nadýchané buchtičky netrumfne nic.
Kynuté dukátové buchtičky
(Uvedené množství je pro takové 4 menší porce, pokud chcete zaplnit celý plech, vynásobte vše 2x)
- 250 g polohrubé mouky
- 50 g cukru
- 40 g másla (rozpusťte si předem ať není horké) + další na potírání
- polovina kostky droždí (nebo adekvátně sypkého)
- žloutek
- citronová kůra
- 125 ml vlažného mléka
- špetka soli
Pokud používáte klasické droždí, nejprve je potřeba udělat kvásek – droždí rozdrobit, posypat lžící cukru a lžící mouky a zakápnout vlažným mlékem. Mírně promíchat a nechat vzejít. Se sušeným droždím tento krok můžete přeskočit a dát se rovnou do smíchání.
Do mouky přidejte kvásek (nebo instantní droždí), mléko, sůl, žloutky, citronovou kůru jemně ostrouhanou a předem rozpuštěné vlažné máslo.
Vše by se mělo hnětat buď vařečkou takovým tím valivým způsobem nebo klidně robotem s hnětacími háčky. Základ pro kynuté těsto je zpracovávat tak dlouho, aby přestalo lepit a stalo se pružné. Dosáhnete toho asi po 15 minutách pečlivého hnětení.
Pokud ani v po takové době nemáte správnou konzistenci, tak je na místě buď přidat mouku nebo mléko. Těsto které se samo už stáčí do hladkého bochníčku a přestává lepit poprašte moukou a dejte vykynout. Opět se liší doba kynutí podle použitého droždí. S instantním stačí nechat hodinku, z klasického kvásku nechte hodinky 2, pak je třeba znovu prohnětat a nechat další hodinu.
Konečně máme připravené těsto a můžeme se dát do buchtiček. Na buchtičky s krémem je to jednoduché, neřešíme žádnou náplň, stačí si těsto rozdělit a z kousků v dlaních vyválet malé kuličky. Ty skládejte do máslem vymazaného pekáčku těsně vedle sebe. Nechte vyskládané pod utěrkou ještě 20-30 minut kynout a pak potřete rozpuštěným máslem a strčte do vyhřáté trouby. Doba pečení trochu záleží na tom, jak velké kuličky jste dělali. Ale i ty větší budou do 30 minut hotové. Poznáte to podle krásného hnědého zabarvení. Buchtičky po vytažení z trouby ještě horké zatřeme znovu máslem a pak před podáváním poprášíme cukrem.
Krém na dukátové buchtičky
Existují 2 (3) varianty jak vyrobit krém. Buď si připravíte domácí puding ze žloutků a smetany nebo můžete sáhnout po instatntním řešení. To je snazší, rychlejší a levnější, ale samozřejmě domácí je domácí. Na druhou stranu chutnat může obojí, takže hlavní je se nestresovat a prostě zvolte podle časových a chuťových preferencí. Kromě toho existuje také původní verze krému k buchtičkám a to je šodó, které se od klasického krému liší, nenajdete v něm ani kapku mléka nebo smetany.
1. Vanilkový krém z pudingového prášku
V tomto případě je krémem vlastně jen puding zředěný mlékem na menší hustotu a okořeněný trochou rumu.
Vanilkový puding vsypte do hrnce se 750 ml mléka, přidejte dvě lžíce cukru a míchejte do zhoustnutí a varu. I po stáhnutí z plotny ještě chvilku míchejte, aby se hned neudělal šraloup a vmíchejte lžíci rumu.
2. Domácí vanilkový krém
- 150 ml mléka
- 250 ml smetany
- 3 žloutky
- 3 lžíce cukru
- 2 kávové lžičky kukuřičného škrobu (dá se použít i solamyl)
- Vanilka (cukr, lusk, esence, pasta)
- 1 lžíci másla
- 1 lžíci rumu (nebo víc ochutnávejte )
Vše kromě másla a rumu promíchejte a dejte vařit za stálého míchání (pokud používáte lusk, tak ho prořízněte, vydlabte a do směsi přidejte vařit i prázdný lusk). Míchejte metlou pečlivě až do zhoustnutí na požadovanou konzistenci. Sundejte z plotýnky a vmíchejte rum s máslem.
3. Buchtičky se šodó
Mezi vanilkovým krémem a šodó je rozdíl. I v tomto případě je pravda ve víně, protože šodó se dělá právě z bílého vína a to prý ideálně z nějakého opravdu dobrého suchého. Sama jsem ho nikdy nedělala, ale pro úplnost přidávám, co jsem našla za recept, protože všude se opakuje jeden shodný.
✏️ Na 250 ml bílého vína připadnou 4 žloutky, 80 g cukru krystal a vanilka (ideálně nespíš zase vanilkový lusk).
Příprava vypadá jako nejjednodušší na světě. Jen tyhle čtyři suroviny šleháte nad vodní lázní do správné konzistence, ale něco mi říká, že při špatném míchání by se krém mohl srazit.
S příští várkou buchtiček vyzkouším a přidám edit s vlastní zkušeností. 🍾 👩🏼🍳