Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • 🍽 Co k obědu
  • 🍰 Dorty
Menu
Šunkofleky alias flíčky

Nejlepší šunkofleky – vláčné a vypečené

Zveřejněno v 18.5.20168.3.2021 od teedacz

Můj kamarád má tůze rád šunkofleky. Jednou se dokonce zmínil, že je to jeho nejoblíbenější jídlo. Znělo to jako výzva, napadlo mě, že jako vánoční dárek by taková miska zapečených flíčků mohla být príma. Mělo to jeden háček. Nikdy předtím jsem je nedělala…


Pustila jsem se do toho odhodlaně a vyzkoušela celkem tři recepty (mimo jiné i ten Dity Pecháčkové, který u mě na celé čáře propadl). Nakonec mi zůstal jeden jediný, který je kombinací všeho, co jsem vyzkoušela. Ono se totiž řekne „šunkofleky“ a zní to jakoby nic. Ale ona to taková psina není.

Šunkofleky by měly být masité, měkké a vláčné uvnitř a nahoře vypečené a křupavé. Problém je, že dost často jsou naopak buď suché nebo v takové přeměklé dusivé konzistenci. Chvilku to byl boj, ale mám to. Kamarád se oblizoval a od té doby jsem tenhle kus žvance zavedla i doma, protože je to jednoduché, dobré, vděčné i za studena, a vůbec – flíčkům zdar! 🙂

Dělím se tedy poznatky, jak to vychytat co nejlépe…

 

Co je potřeba:

(Množství – taková střední zapékací miska,
objemově asi jako když pečete klasický kulatý koláč ,) )
 
  • polovina balení flíčků
  • kus uzeného masa
  • (takový kus do dlaně, abyste z něj měli asi jednu malou misku nakrájených kostiček)
  • 3 vejce
  • smetana 33%
  • máslo
  • sůl a pepř
 

Jak na to, aby to bylo nejlepší:

Začnu masem. Když koupíte klasický kus uzeného, bude to nejspíše vakuově balený hrbolatý útvar s takovou kůrčičkou. Což je přesně to, co potřebujete. Nejdříve okrájím kůrčičku a takové ty nelibové části. Do vroucí vody na těstoviny dám lžičku soli a všechny skrojky z uzeného masa. Pak teprve do vody nasypu i těstoviny, zamíchám, a nechám vařit na skus, tedy ne úplně do měkka.

Zatímco se vaří těstoviny, na pánev si hodím na drobné kostičky pokrájené libové uzené maso a opeču ho na másle do krásné barvičky. Do mísy si naliju smetanu a rozklepnu tři vejce. Osolím, opepřím a důkladně promíchám.

Jakmile jsou těstoviny tak akorát, tak je sliju (vyndám z nich odkrojky) a hned, dokud jsou horké, přidám 2 – 3 lžíce rozpuštěného másla (nebo máslo na plátky, které se na horkých těstovinách rozpustí). Důkladně promíchám a přidám smetanu s vejci a osmahnuté kostičky uzeného masa.

Všechno smíchám, případně ještě dosolím a dopepřím, pokud se mi zdá potřeba. Já sama ještě přidávám trochu majoránky, ale to už je asi na každém. 🙂 Celou směs přendám do máslem vymazaného pekáčku a šoupnu do rozehřáté trouby. Nejdřív peču zvolněji, a když se mi zdá, že by to mohlo být, tak přidám teplotu, aby se udělala barva a kůrčička. Dohromady asi půl hodinky.

 

Shrnutí – tipy a vychytávky:

* Těstoviny vařit už s masem, aby nasákly vůni a chuť uzeného.

* Kostičky masa osmahnout, aby pustily šťávu, která se vmíchá do těstovin. Navíc jsou pak zlatavě opečené kostičky i uvnitř.

* Přidat do rozmíchaných vajec smetanu, která zajistí vláčné, jemné flíčky a ne žádná „lepidla“ či „suchary“.

Nu, a každý kdo to má správně srovnaný si k tomu přikousne okurku, protože bez ní by flíčky baštil jen blázen. 🙂

 

Co dalšího zapékat? Pár nápadů bych měla… Třeba lahodné brambory se smetanou! Nebo ratatouille, stejně dokonalé, jako ve filmu… .)
 
Jestli hledáte další rychlovku – co třeba Chilli Con Carne? 🌶
 
Pokud máte dost času, tak se pusťte třeba do receptu na poctivou koprovku s hovězím a vejcem.

🍽 Dobrou chuť! .)

Summary
recipe image
Recipe Name
Nejlepší šunkofleky nadýchané a vypečené
Published On
2016-05-18
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 15 Review(s)

22 komentářů u „Nejlepší šunkofleky – vláčné a vypečené“

  1. Bloud. Well Bloud. napsal:
    18.5.2016 (21:00)

    To je dobrej nápad, to společný vaření!

    Odpovědět
  2. Teeda napsal:
    18.5.2016 (21:12)

    [1]: Že jo! 🙂 A to myslím v žádném receptu nebylo. Hledala jsem po diskuzích, jak flíčky udělat, aby nebyly suché a tohle jsem tam někde našla jako babskou radu.

    Odpovědět
  3. Egoped napsal:
    18.5.2016 (21:19)

    A kde je cibule?!

    Odpovědět
  4. Bloud. Well Bloud. napsal:
    18.5.2016 (21:22)

    [1]: To by musel být super tuhý sníh, aby ho těstoviny neudusaly! 🙂

    Odpovědět
  5. Teeda napsal:
    18.5.2016 (21:36)

    [3]: Cibule? Do šunkofleků? (!)

    Odpovědět
  6. Egoped napsal:
    18.5.2016 (22:03)

    [5]: Cibule? Do guláše? (!)

    Odpovědět
  7. Lenin napsal:
    18.5.2016 (22:35)

    Až za 3 roky nebudu na dietě, tak je udělám! Do tý doby nemám to srdce je uvařit rodině, když bych je nemohla zežrat, protože šunkofleky jsou jedním z mých nejoblíbenějších jídel a to by prostě bylo týrání…

    Odpovědět
  8. Čerf napsal:
    19.5.2016 (0:54)

    No, flíčky tu právě nemám, tak jsem aspoň z té vyvolané chuti zakousnul okurku! 🙂

    Odpovědět
  9. Magdaléna napsal:
    19.5.2016 (15:53)

    Vypadají skvěle!

    Odpovědět
  10. lady Lianna Ellusive napsal:
    19.5.2016 (19:40)

    Šunkofleky miluju, a ty od tebe vypadají fakt vypečeně 🙂

    Odpovědět
  11. Teeda napsal:
    23.5.2016 (22:09)

    [9]: Domácí, jakože krájíš a sušíš čtverečky? 🙂

    Odpovědět
  12. Bloud. Well Bloud. napsal:
    30.5.2016 (20:15)

    Tak jsem to teda spolu povařila…a pak zapekla tak moc do křupava, až se to z těch těstovin zase vypařilo!:)

    Odpovědět
  13. Teeda napsal:
    31.5.2016 (20:39)

    [12]: Bloudičko, všeho s mírou… 😀

    Odpovědět
  14. Yorii napsal:
    19.1.2017 (18:12)

    Od té doby, co jsem narazila na tento recept, už jiný na šunkofleky nepoužívám. Myslela jsem si, že na obyčejných šunkoflekách se nedá nic zkazit a že už moc vylepšit nejsou, ale ta majoránka se smetanou to povýší level výš. 🙂 Děkuji.

    Odpovědět
  15. Teeda napsal:
    20.1.2017 (11:43)

    [14]: 🙂 Báječný, jsem moc ráda. A kdybys našla další vychytávky, tak klidně sem s nimi. 🙂

    Odpovědět
  16. Pavel N. napsal:
    19.3.2019 (16:34)

    Formu je dobré vymazat a vysipat strouhankou,kdo to zkusí,nebude už dělat jinak.A taky je super trošku zelené petrželky,možno i sušené,chutě pak vyniknou.

    Odpovědět
    1. Pavel N. napsal:
      19.3.2019 (16:35)

      Já vím,vysypat…

      Odpovědět
    2. Alex napsal:
      11.1.2020 (11:45)

      Ano, konečně je tu tip na vymazání máslem a vysypání strouhankou. Dávám strouhanku i shora + plátky másla. Fleky samozřejmě MUSÍ být domácí. Uzené se vaří déle než těstoviny. Tak fleky vařím až po vyndání masa v uzeném vývaru. Někdy si tento vývar ještě vroucí naliji do šroubovací sklenice a v ní pěkně uzavřený počká v ledničce, až na šunkafleky dostaneme chuť. Uzené maso, pokud se sní třeba s čočkou, nahradím pak na másle opečenými kostičkami šunky – pak je tahle dobrota i pro děti, nebo koupeným vařeným kolenem. Heslo: Zelená petrželka vždy 🙂

      Odpovědět
  17. Václav K napsal:
    29.4.2019 (13:01)

    Ano recept je výborný a kdo sní opovrhuje tak je vůl a neví co je bída

    Odpovědět
  18. Radek napsal:
    27.7.2019 (15:52)

    Recept dobry, jen mala rada, pouzijte na pekacek alobal proti prepeceni. Funguje to!

    Odpovědět
  19. Domácí je domácí napsal:
    23.11.2019 (16:30)

    Tedy šunkofleky výborná věc, ale mělo by to být tak, že tam by měl být recept na výrobu fleků a ne, že vezmeme půl balíčku. Domácí je domácí a kupované se nedají s nimi srovnat. Zrovna dnes jsem je udělala s uzeným a se špenátem. Pak tedy je délka vaření trochu delší.

    Odpovědět
  20. Daniela Turková napsal:
    8.12.2021 (13:19)

    Milujeme nivu a tak zkusím přidat i do šunkofleků. Dělám s nivou i francouzské brambory.

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody jedlé dárky kakao kokos koláč kuře kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev omáčky papriky pistácie polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr sladké pečení sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2023 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme