Není na světě větší slasti, než když se vám tyhle plátky brambor spolu se smetanou rozpustí v puse. Zamlaskáte, znovu se oženete lžící a rovnou z hrnce splníte svá nejtajnější chuťová přání. Každý na to má jiný recept. A každý ví, že ten jeho, je ten nejlepší! 🙂
Co je potřeba:
- velká mísa brambor oškrábaných a pokrájených na tenké plátky
- vepřové (nebo kuřecí) řízkové maso asi 5 – 10 plátků
- mražený hrášek
- mražená kukuřice
- dvě sladké smetany ke šlehání (33%)
- černý pepř, sůl, olej na smažení
Postup přípravy – jak to uvařit:
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka ho osmahneme na pánvi. Do velkého pekáče (používám veliký oválný s poklicí) začneme klást plátky brambor.
Každou vrstvu osolíme, ob jednu vrstvu opepříme. Asi po 3 – 4 vrstvách brambor poklademe polovinou plátků osmahlého masa.
Po dalších dvou vrstvách brambor nasypeme hrášek a kukuřici podle chuti (u nás platí, že nikdy není dost) a osolíme.
Po dalších 2 – 3 vrstvách brambor doložíme ostatní plátky masa na které navrstvíme zbylé brambory. Vyškrabaným omastkem z pánve pokapeme vršek brambor.
Dáme péci pod poklicí na 250°C. Po hodině a čtvrt odklopíme poklici a zalijeme smetanou. Odkryté necháme ještě čtvrt hodinku péci (čas závisí na velikosti pekáče) do zlatavo-hnědé barvy.
Pak už jen rozkošnicky dlabejte, horké i studené. Mňam!
Co dalšího zapékat? Třeba šunkofleky! Nebo ratotouille, stejně dokonalé, jako ve filmu… .)
Tak jsem si říkal, jestli jim někdo říká, stejně jako my.. A ono hele, google je zná! Super, měl jsem na ně fakt chuť a teď si je můžu udělat. No, jen čistě pro pořádek, u koho že jsem je to našel..? No u koho jinýho.. 😀 🙂 Dík Tédo, recept se fakt hodil. 🙂 Jirka
Byl to úplně první text, který jsem kdysi vložila na blog. 😀 Placatý brambory jsou prostě základ. 😁 Chuť na ně fakt chápu. Dělala jsem je zrovna minulý týden. ☺️ ♥️