Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • 🍽 Co k obědu
  • 🍰 Dorty
Menu
koprovka

Koprovka s hovězím a ztraceným vejcem

Zveřejněno v 1.3.202031.12.2021 od teedacz

Omáčka, kterou jsem nikdy moc nemusela, patřila k těm obyčejným věcem, které v životě míjíte, protože jste je nikdy nejedli tak, jak opravdu mají chutnat. Naštěstí jsem jí v dospělosti ochutnala opravdovou, ze silného vývaru, bez rozkvedlané mouky a bez naředění mlékem… a teď? Teď jí miluju. 🙂

Co je potřeba

  • hovězí plec (nechte si poradit u řezníka, bude vědět nejlíp)
  • vývar (na něj případně další ingredience viz postup)
  • máslo (cca 50 g)
  • hladká mouka
  • ocet
  • cukr
  • sůl
  • smetana
  • čerstvý kopr
  • vejce (podle počtu porcí)
  • příloha – brambory nebo kynuté knedlíky

Postup – jak to chronologicky zvládnout nejlépe

Maso a vývar

Pokud nechcete trávit v kuchyni celý den, je nejlepší si maso a vývar připravit den předem.

Maso připravte buď v papiňáku nebo klasicky dlouho tažené v hrnci klasickém. 

Maso vložte do hrnce, osolte a zalijte vodou. Vařte zvolna do úplného změknutí. Musí být po celou dobu ponořené, takže si hlídejte a v případě potřeby dolijte vodou. Po 4 hodinách už by se mělo nádherně rozpadat. Vyjměte ho a nechte vychladnout. Zakryté nechte čekat na přípravu omáčky. 🙂 

Jak je to s vývarem? Čím lepší a silnější vývar na omáčku použijete, tím bude omáčka lepší. Máte tedy dvě možnosti. Použít vývar z masa, které jste vařili nebo použít z minulosti nebo souběžně připravený dlouho tažený, silný hovězí vývar, klasicky s kořením a kořenovou zeleninou. Ten je dobré táhnout 6-8 hodin a použít do něj nejen odřezky masa, ale i kosti. Bude silnější, tučnější a chuť omáčky budem mnohem výraznější. Jednou za čas takový vývar připravím a do zavařovacích sklenic nachystám do mrazáku. Pokud to děláte také, přesně takový v tenhle moment můžete vytáhnout. Pokud nemáte a nechce se vám dělat ještě s jedním hrncem, použijte alespoň slabší vývar z čistého masa, který vám zůstal po uvaření masa do koprovky.

Brambory

Knedlíky jsou samostatná kapitola a pokud je budete dělat, tak s velkým předstihem musíte zadělat a nechat vykynout těsto. Počítejte se 4 hodinovým předstihem, abyste je stíhali tak akorát k omáčce.

Pokud se vám nechce, koprovka je dokonalá i s bramborem. A ty stačí chystat těsně před tím, než začnete s přípravami omáčky.

Celé oškrábané brambory dejte do hrnce, zalijte horkou vodou, osolte a vařte do úplného změknutí. To zkontrolujte vpichem vidličkou. Po uvaření slijte vodu a místo toho je polijte máslem a nechte zakryté stranou čekat na finiš. .)

Koprová omáčka

I kdybyste koprovku nedělali s masem, ale jen s vejcem, omáčku připravíte vždy stejně. Na základu máslové jíšky a vývaru.

Ve vedlejším hrnci si zahřejte vývar, abyste ho měli při ruce. V novém hrnci rozpusťte máslo, zasypte cca třemi velkými lžícemi mouky a rozmíchejte spirálkovitou metličkou a restujte, aby stále zůstalo světlé. Pak vlijte naběračku vývaru a rozmíchejte zase metličkou dohladka a takhle pořád dokola, dokud nebudete mít hustý krémový základ omáčky v dostatečném množství. Nechte 20 minut na mírný stupeň probublávat. Občas promíchejte a zkontrolujte, že se omáčka nechytá. Po provaření základu začnete ochucovat a dělejte to po troškách. Začněte lžící octa a cukru a trochou soli, rozmíchejte a ochutnávejte a laďte chuť. Jakmile budete spokojeni, nalijte do omáčky celou smetanu, promíchejte a nechte dalších 5 minut provařit. Úplně nakonec stáhněte z plotny a přidejte na drobno nasekanou nať kopru (nechte si i maličko stranou na ozdobu). Omáčka je hotová.

Pokud máte přichystané nakrájené maso, můžete ho ohřát v napařovátku nebo ho šoupnout do horké omáčky, aby se prohřálo v ní. 

Samotná omáčka je nakonec velmi snadná, má ale své záludnosti. 

Co dělat, když dáte do koprovky moc octa a je kyselá?

Pokud to přeženete s octem, dá se to zachránit. Vyvažujte cukrem a solí, můžete dojemnit plnotučným mlékem. Případně ještě dolít trochu vývaru. Pokud plašíte ještě v momentě před dolitím smetany do omáčky, vydržte a nechte trochu provařit, ocet varem ztratí trochu palčivosti.

Co dělat, když je omáčka moc řídká?

Stalo se mi a vyřešila jsem novou jíškou vedle v menším hrnci. Znovu jsem rozdělala máslo a orestovala s moukou, vymíchala do hladka a dolila trochou vývaru. Dále jsem ale místo vývaru přidávala a vymíchávala s několika postupně přidávanými naběračkami omáčky. Nechala provařit a pak pečlivě vmíchala do zbytku hotové omáčky. Pokud to budete dělat stejně, opravdu nezapomeňte novou jíšku dobře provařit, abyste nedostali do jídla chuť mouky. 

Ztracené vejce

Nádhera koprovky je v kombinaci s vajíčkem. Často se podává s vejcem na tvrdo nebo na měkko, tedy když je bílek pevný a žloutek měkoučký a skoro tekutý. 🥚

Ale do koprovky je krásné použít i vejce ztracené. Připravíte ho v hrnci s vodou těstě před bodem varu – tedy vodou skoro vroucí, kde ale nebublají ty velké bubliny, ty by vám vejce roztrhaly. Také potřebujete vejce opravdu čerstvá, aby se dobře zatáhla a nerozpadla se ve vodě. Detailní návod i s videem jak ztracená vejce udělat jsem sepsala v receptu tady. 🙂

Vložte ho na nachystaný talíř s koprovkou a těsně před podáváním nařízněte, aby byl vidět tekutý žloutek. Nezapomeňte ho trošku osolit.

koprová omáčka

Snad jsem někoho nevystrašila detailním popisem, je to opravdu jednoduché a přitom dokonalé. A takhle by vás nemělo zaskočit vůbec nic. Leda to, jak rychle to pak zmizí.  🥄

Summary
recipe image
Recipe Name
Koprová omáčka s hovězím masem i vejcem
Author Name
Teeda
Published On
2020-03-01
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

9 komentářů u „Koprovka s hovězím a ztraceným vejcem“

  1. Bevíčková napsal:
    3.3.2020 (6:14)

    Koprovku dělám docela často, táta ji mám moc rád. Dělám ji také z vývaru napůl s mlékem a s knedlíkem. Moc ráda tě tu zase vidím. 🙂

    Odpovědět
    1. teedacz napsal:
      21.3.2020 (17:27)

      Vývar je zásadní. 🙃 Děkuju, uvidíme jak dlouho mi to s aktivitou zase vydrží. 😀

      Odpovědět
  2. Čerf napsal:
    3.3.2020 (13:03)

    Nic proti koprovce, zvlášť když je opravdu poctivě připravená, ale přiznávám, že mohu-li si vybrat, dám přednost jídlu, ve kterém není kopr, což by asi v případě koprovky šlo jen těžko :-). Nevím proč, kopr mi od dětství sice krásně voní (u nás na malém zahradním záhonku nikdy nechyběl), ale moc nechutná, i když jídlo s ním je pro většinu ostatních delikatesou.

    Odpovědět
    1. teedacz napsal:
      21.3.2020 (17:28)

      Mohlo by to být špatnou zkušeností? Já jsem jí dřív taky nijak moc nejedla… ale teď se po ní můžu utloct. 🤭😊

      Odpovědět
  3. Magdaléna napsal:
    24.3.2020 (19:39)

    Jéj, miluju koprovku, ale na rovinu přiznávám, že jí doma děláme asi tak 10x jednodušeji (bez vývaru, bez masa, bez jíšky, často i bez vajíčka). Je to podle mě ale pozůstatek toho, že jsem jí jako dítě vyžadovala tak 3x týdně. No, miluju jí v každé podobě, ale je pravda že v jídelnové verzi s vývarem možná ještě maličko víc. Pokud bude takhle karanténa trvat ještě dlouho, možná se vrhu i na tvoji verzi, ale počítám, že pak už nebudu chtít jinou a to je docela risk.
    .
    Vracíš se na blog trvaleji, nebo byl toto nějaký m(om)entální záchvat v rozrušení z koprovky? 🙂

    Odpovědět
    1. teedacz napsal:
      24.3.2020 (19:43)

      Mám hned několik věcí, které jen čekají na blogový návrat, ale to je tak vždycky. Třeba se to jednou konečně povede. 🙂

      A rovnou tě varuju. Budeš jí dělat složitě třikrát týdně, jestli to ochutnáš… 😀

      Odpovědět
  4. Bloud napsal:
    4.5.2020 (18:47)

    Podle mě by se na svatbách vždycky říkat, že se novomanželé shodli nejen na společném jméně, ale i na společném receptu na koprovku. My máme teda k nějaké shodě na míle daleko a společně s koprovkou by se u nás pak měl servírovat i neurol na zklidnění pocuchaných nervů.

    Odpovědět
    1. teedacz napsal:
      5.5.2020 (16:14)

      Zastávám názor, že není na škodu uvařit samozřejmě obě verze. Takový koštování první verze a druhý verze, a pak ještě od každýho na finální vyhodnocení, to mi přijde lepší než kdejaká desková hra. ☺️

      Odpovědět
  5. Darkness ღ napsal:
    26.5.2020 (20:45)

    Jde o to, že celkově kopr moc nemusím. Takže se omlouvám, ale koprovku opravdu neee. 😀 I se svíčkovou mám problém. Zkoušela jsem ji mnohokrát od různých kuchtíků, ale prostě to nedávám. Ještě jednou se omlouvám všem milovníkům. 😀 😀

    Darkness ღ z blogu http://darkness-angel.blog.cz

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody jedlé dárky kakao kokos koláč kuře kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev omáčky papriky pistácie polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr sladké pečení sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2023 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme