Omáčka, kterou jsem nikdy moc nemusela, patřila k těm obyčejným věcem, které v životě míjíte, protože jste je nikdy nejedli tak, jak opravdu mají chutnat. Naštěstí jsem jí v dospělosti ochutnala opravdovou, ze silného vývaru, bez rozkvedlané mouky a bez naředění mlékem… a teď? Teď jí miluju. 🙂
Co je potřeba
- hovězí plec (nechte si poradit u řezníka, bude vědět nejlíp)
- vývar (na něj případně další ingredience viz postup)
- máslo (cca 50 g)
- hladká mouka
- ocet
- cukr
- sůl
- smetana
- čerstvý kopr
- vejce (podle počtu porcí)
- příloha – brambory nebo kynuté knedlíky
Postup – jak to chronologicky zvládnout nejlépe
Maso a vývar
Pokud nechcete trávit v kuchyni celý den, je nejlepší si maso a vývar připravit den předem.
Maso připravte buď v papiňáku nebo klasicky dlouho tažené v hrnci klasickém.
Maso vložte do hrnce, osolte a zalijte vodou. Vařte zvolna do úplného změknutí. Musí být po celou dobu ponořené, takže si hlídejte a v případě potřeby dolijte vodou. Po 4 hodinách už by se mělo nádherně rozpadat. Vyjměte ho a nechte vychladnout. Zakryté nechte čekat na přípravu omáčky. 🙂
Jak je to s vývarem? Čím lepší a silnější vývar na omáčku použijete, tím bude omáčka lepší. Máte tedy dvě možnosti. Použít vývar z masa, které jste vařili nebo použít z minulosti nebo souběžně připravený dlouho tažený, silný hovězí vývar, klasicky s kořením a kořenovou zeleninou. Ten je dobré táhnout 6-8 hodin a použít do něj nejen odřezky masa, ale i kosti. Bude silnější, tučnější a chuť omáčky budem mnohem výraznější. Jednou za čas takový vývar připravím a do zavařovacích sklenic nachystám do mrazáku. Pokud to děláte také, přesně takový v tenhle moment můžete vytáhnout. Pokud nemáte a nechce se vám dělat ještě s jedním hrncem, použijte alespoň slabší vývar z čistého masa, který vám zůstal po uvaření masa do koprovky.
Brambory
Knedlíky jsou samostatná kapitola a pokud je budete dělat, tak s velkým předstihem musíte zadělat a nechat vykynout těsto. Počítejte se 4 hodinovým předstihem, abyste je stíhali tak akorát k omáčce.
Pokud se vám nechce, koprovka je dokonalá i s bramborem. A ty stačí chystat těsně před tím, než začnete s přípravami omáčky.
Celé oškrábané brambory dejte do hrnce, zalijte horkou vodou, osolte a vařte do úplného změknutí. To zkontrolujte vpichem vidličkou. Po uvaření slijte vodu a místo toho je polijte máslem a nechte zakryté stranou čekat na finiš. .)
Koprová omáčka
I kdybyste koprovku nedělali s masem, ale jen s vejcem, omáčku připravíte vždy stejně. Na základu máslové jíšky a vývaru.
Ve vedlejším hrnci si zahřejte vývar, abyste ho měli při ruce. V novém hrnci rozpusťte máslo, zasypte cca třemi velkými lžícemi mouky a rozmíchejte spirálkovitou metličkou a restujte, aby stále zůstalo světlé. Pak vlijte naběračku vývaru a rozmíchejte zase metličkou dohladka a takhle pořád dokola, dokud nebudete mít hustý krémový základ omáčky v dostatečném množství. Nechte 20 minut na mírný stupeň probublávat. Občas promíchejte a zkontrolujte, že se omáčka nechytá. Po provaření základu začnete ochucovat a dělejte to po troškách. Začněte lžící octa a cukru a trochou soli, rozmíchejte a ochutnávejte a laďte chuť. Jakmile budete spokojeni, nalijte do omáčky celou smetanu, promíchejte a nechte dalších 5 minut provařit. Úplně nakonec stáhněte z plotny a přidejte na drobno nasekanou nať kopru (nechte si i maličko stranou na ozdobu). Omáčka je hotová.
Pokud máte přichystané nakrájené maso, můžete ho ohřát v napařovátku nebo ho šoupnout do horké omáčky, aby se prohřálo v ní.
Samotná omáčka je nakonec velmi snadná, má ale své záludnosti.
Co dělat, když dáte do koprovky moc octa a je kyselá?
Pokud to přeženete s octem, dá se to zachránit. Vyvažujte cukrem a solí, můžete dojemnit plnotučným mlékem. Případně ještě dolít trochu vývaru. Pokud plašíte ještě v momentě před dolitím smetany do omáčky, vydržte a nechte trochu provařit, ocet varem ztratí trochu palčivosti.
Co dělat, když je omáčka moc řídká?
Stalo se mi a vyřešila jsem novou jíškou vedle v menším hrnci. Znovu jsem rozdělala máslo a orestovala s moukou, vymíchala do hladka a dolila trochou vývaru. Dále jsem ale místo vývaru přidávala a vymíchávala s několika postupně přidávanými naběračkami omáčky. Nechala provařit a pak pečlivě vmíchala do zbytku hotové omáčky. Pokud to budete dělat stejně, opravdu nezapomeňte novou jíšku dobře provařit, abyste nedostali do jídla chuť mouky.
Ztracené vejce
Nádhera koprovky je v kombinaci s vajíčkem. Často se podává s vejcem na tvrdo nebo na měkko, tedy když je bílek pevný a žloutek měkoučký a skoro tekutý. 🥚
Ale do koprovky je krásné použít i vejce ztracené. Připravíte ho v hrnci s vodou těstě před bodem varu – tedy vodou skoro vroucí, kde ale nebublají ty velké bubliny, ty by vám vejce roztrhaly. Také potřebujete vejce opravdu čerstvá, aby se dobře zatáhla a nerozpadla se ve vodě. Detailní návod i s videem jak ztracená vejce udělat jsem sepsala v receptu tady. 🙂
Vložte ho na nachystaný talíř s koprovkou a těsně před podáváním nařízněte, aby byl vidět tekutý žloutek. Nezapomeňte ho trošku osolit.







Koprovku dělám docela často, táta ji mám moc rád. Dělám ji také z vývaru napůl s mlékem a s knedlíkem. Moc ráda tě tu zase vidím. 🙂
Vývar je zásadní. 🙃 Děkuju, uvidíme jak dlouho mi to s aktivitou zase vydrží. 😀
Nic proti koprovce, zvlášť když je opravdu poctivě připravená, ale přiznávám, že mohu-li si vybrat, dám přednost jídlu, ve kterém není kopr, což by asi v případě koprovky šlo jen těžko :-). Nevím proč, kopr mi od dětství sice krásně voní (u nás na malém zahradním záhonku nikdy nechyběl), ale moc nechutná, i když jídlo s ním je pro většinu ostatních delikatesou.
Mohlo by to být špatnou zkušeností? Já jsem jí dřív taky nijak moc nejedla… ale teď se po ní můžu utloct. 🤭😊
Jéj, miluju koprovku, ale na rovinu přiznávám, že jí doma děláme asi tak 10x jednodušeji (bez vývaru, bez masa, bez jíšky, často i bez vajíčka). Je to podle mě ale pozůstatek toho, že jsem jí jako dítě vyžadovala tak 3x týdně. No, miluju jí v každé podobě, ale je pravda že v jídelnové verzi s vývarem možná ještě maličko víc. Pokud bude takhle karanténa trvat ještě dlouho, možná se vrhu i na tvoji verzi, ale počítám, že pak už nebudu chtít jinou a to je docela risk.
.
Vracíš se na blog trvaleji, nebo byl toto nějaký m(om)entální záchvat v rozrušení z koprovky? 🙂
Mám hned několik věcí, které jen čekají na blogový návrat, ale to je tak vždycky. Třeba se to jednou konečně povede. 🙂
A rovnou tě varuju. Budeš jí dělat složitě třikrát týdně, jestli to ochutnáš… 😀
Podle mě by se na svatbách vždycky říkat, že se novomanželé shodli nejen na společném jméně, ale i na společném receptu na koprovku. My máme teda k nějaké shodě na míle daleko a společně s koprovkou by se u nás pak měl servírovat i neurol na zklidnění pocuchaných nervů.
Zastávám názor, že není na škodu uvařit samozřejmě obě verze. Takový koštování první verze a druhý verze, a pak ještě od každýho na finální vyhodnocení, to mi přijde lepší než kdejaká desková hra. ☺️
Jde o to, že celkově kopr moc nemusím. Takže se omlouvám, ale koprovku opravdu neee. 😀 I se svíčkovou mám problém. Zkoušela jsem ji mnohokrát od různých kuchtíků, ale prostě to nedávám. Ještě jednou se omlouvám všem milovníkům. 😀 😀
Darkness ღ z blogu http://darkness-angel.blog.cz