Velký hrnec, o kterém si myslíte, že vydrží na pár dní. Ale nevydrží. Je to poměrně žravá věc a oblíbená, protože uvařit hrnec čili je celkem jednoduchá a bezpracná záležitost.
Co je potřeba
- 2 cibule
- 2 červené papriky
- 3-4 stroužky česneku
- 500 g hovězího mletého masa
- 500 ml vývaru
- 2 plechovky krájených rajčat
- rajčatový protlak (ta malá plechovka 80 g nebo dvě vrchovaté lžíce)
- 2 plechovky tmavých fazolí
- 1 plechovka kukuřice
- majoránka, sůl, pepř
- 1 chilli paprička (nebo víc, kolik snesete 🙂 )
- lžíce sladké mleté papriky
- lžíce římského kmínu
- lžíce cukru
- tmavá čokoláda
- libovolně – koriandr na posypání
Jak na to
Cibuli nakrájejte na kostičky, papriku očistěte a také najkrájejte na malé kousky. Česnek pokrájete na drobno.
Na v hrnci s olejem osmahněte cibuli do měkka. Mezi tím si vedle na pánvi na troše oleje osmahněte maso do zlatova. Posolte, opepřete, posypte majoránkou.
Do základu cibule hoďte pokrájenou papriku a po chvíli zasypte česnekem, mletou paprikou, římským kmínem a nadrobnou pokrájenou polovinou chilli papričky. Pak přidejte osmahnuté maso a promíchejte s kořením.
Přidejte rajčata, protlak a lžíci cukru. Promíchejte a přilijte vývar podle potřebné hustoty. Většinou přidám polovinu a pak dolévám průběžně, abych měla správnnou konzistenci po odvaření.
Celé to promíchejte, nechte pod pokličkou a na co nejmírnějším plameni si nechte klidně hodinku pracovat. Sem tam to zkontrolujte.
Na závěr přidejte obě plechovky s fazolemi a plechovku kukuřice. 🌽Promíchejte, nechte prohřát a ochutnejte jestli není potřeba dosolit a do pepřit. V tento moment přihoďte i pár kousků hořké čokolády.
🌶 Testujte pálivost. Jestli je to příjemně pikantní, tak je to akorát. Pokud ne, pokrájejte zbytek papričky a dochucujte, aby vám sedělo. Můžete nechat i méně ostré a pokrájené chilli servírovat tak, aby si posypal přidal kolik má chuť. Na vrch je také skvělé posypat trochou čerstvého koriandu pokud ho máte. Pokud ne, tak nevadí. 🙂
Jíme samotné nebo s chlebem. Hodí se třeba i rýže.
To vypadá skvěle, podobné vari kamarád, jen tu konzervu už kupuje jako hotovou směs.
Počkej, jakože koupí celé chilli con carne v plechovce a jen to doplní masem? Ani jsem nevěděla, že to jde. 😀