Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • 🍽 Co k obědu
  • 🍰 Dorty
Menu

Kuře po baskicku s divokou rýží

Zveřejněno v 6.11.201624.3.2021 od teedacz

Směs voňavé pečené zeleniny a bylinkového kuřete, spousta šťávy a k tomu divoká rýže a svěží salátek. Jen to naházíte do mísy a máte hotovo. Za oknem prší, ale doma je s touhle věcí na talíři teplo a útulno. 🙂

Co je potřeba:

  • 3 celá kuřecí stehna
  • sůl, pepř
  • čerstvý tymián
  • sladká mletá paprika
  • uzená mletá paprika
  • mleté chilli
  • olivový olej
  • šalotky
  • 8 stroužků česneku
  • 2 červené papriky
  • hrst černých oliv
  • klobáska chorizo
  • plechovka celých loupaných rajčat (má 400 g)

/Něco k tomu – za mě divoká rýže a salát/
(pokud uzenou papriku nebo chorizo neseženete, ono se to nezblázní… ,) )

Jak na to:

Stehna si rozdělím mezi kostmi vždy na malé stehýnko a horní kus – po naporcování mám tedy 6 kousků. Ty si v misce osolím a opepřím, posypu paprikou sladkou, uzenou, chilli a tymiánovými lístky. Přidám trochu olivového oleje a propracuji, aby se koření všude vemnulo.

Připravím si širší zapékací mísu, do které začnu přidávat zeleninu. Šalotky oloupu a nakrájím na čtvrtky, k tomu na proužky nakrájím obě červené papriky, přidám oloupané stroužky česneku, na kousky nakrájenou chorizo a vše to promíchám s plechovkou rajčat a černými olivami. Směs trochu osolím a opepřím.

Na připravenou zeleninu nakladu nachystané maso a posypu snítkami tymiánu pokapaných olivovým olejem (aby pustily vůni, ale nespálily se).

Takhle připravenou zapékací mísu strčím do středně vyhřáté trouby a peču, dokud zelenina není měkká a maso zlatavě vypečené – tak hodinku. Během pečení sem tam povytáhnu – lžící maso přeliju vypečenou šťávou a zase šoupnu zpět do trouby. Bezpracnější verze je, že zakryju alobalem a když je hotové, tak alobal sundám a přepnu na gril a nechám na deset minut na vyšší teplotu na tmavou kůrku.

Ideální příloha je rýže. Můžete po upečení vyndat kuřecí a zamíchat ji hotovou do zeleninové směsky. Já ji radši zvlášť a líbí se mi k tomu rýže nadivoko (směs klasické a indiánské rýže). Jeden hrnek rýže osmahněte na olivovém oleji a pak zalijte dvěma hrnky horké vody a přidejte trochu soli. Vařte mírně, občas míchněte a až bude rýže správně kyprá a voda vyvařená, máte hotovo.

Pečenou zeleninu si klidně můžete doplnit i nějakou svěží pro odlehčení.

Výborný je k tomu salát z polníčku:

Listy polníčku smíchejte s jemně nastrouhanými kousky salátové okurky, pokrájenými rajčátky a nadrobno pokrájenými sušenými rajčátky. Zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou. S kuřetem je to výborná kombinace. 🙂

Užívejte podzimu a vařte a pečte, ať se zahřejete (i na duši)…

A pokud chcete zahřát ještě pikantněji, co třeba Chilli Con Carne? 🌶 👩🏼‍🍳

Summary
recipe image
Recipe Name
Kuře po baskicku - jednoduchý recept na šťavnaté kuře po italsku
Author Name
Teeda
Published On
2016-11-06
Preparation Time
30M
Cook Time
1H
Total Time
1H30M
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

8 komentářů u „Kuře po baskicku s divokou rýží“

  1. Eliss napsal:
    6.11.2016 (18:10)

    To vypadá skvěle 😉

    Odpovědět
  2. padesatka napsal:
    6.11.2016 (18:45)

    Dostala jsem úplně hlad…

    Odpovědět
  3. Čerf napsal:
    7.11.2016 (7:59)

    Mělo by tu být na začátku varování, že takové články by se neměly číst ve vlaku, když člověk ráno nesnídal… 🙂

    Odpovědět
  4. Magdaléna napsal:
    12.11.2016 (11:47)

    Za mě dvě hrsti černých oliv <3

    Odpovědět
  5. Teeda napsal:
    14.11.2016 (21:03)

    [3]: Dělám to i sama sobě… píšu najezená, druhý den po sobě čtu hladová… 😀

    Odpovědět
  6. Bloud. Well Bloud. napsal:
    16.12.2016 (21:53)

    Co nějaké to cukroví?:)

    Odpovědět
  7. Teeda napsal:
    18.12.2016 (17:33)

    [6]: Ha! To bych mohla… letos mám zase deset druhů. 🙂 Zítra na tom zapracuju. 🙂

    Odpovědět
  8. JB napsal:
    21.12.2016 (17:05)

    Voní to až sem! 😀

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody jedlé dárky kakao kokos koláč kuře kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev omáčky papriky pistácie polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr sladké pečení sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2023 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme