Směs voňavé pečené zeleniny a bylinkového kuřete, spousta šťávy a k tomu divoká rýže a svěží salátek. Jen to naházíte do mísy a máte hotovo. Za oknem prší, ale doma je s touhle věcí na talíři teplo a útulno. 🙂
Co je potřeba:
- 3 celá kuřecí stehna (poslední roky peču i s celými francouzskými kuřátky)
- sůl, pepř
- čerstvý tymián
- sladká mletá paprika
- uzená mletá paprika
- mleté chilli
- olivový olej
- šalotky
- 8 stroužků česneku
- 2 červené papriky
- hrst černých oliv
- klobáska chorizo
- plechovka celých loupaných rajčat (má 400 g)
/Něco k tomu – za mě divoká rýže a salát/
(pokud uzenou papriku nebo chorizo neseženete, ono se to nezblázní… ,) )
Jak na to:
Stehna si rozdělím mezi kostmi vždy na malé stehýnko a horní kus – po naporcování mám tedy 6 kousků. Ty si v misce osolím a opepřím, posypu paprikou sladkou, uzenou, chilli a tymiánovými lístky. Přidám trochu olivového oleje a propracuji, aby se koření všude vemnulo.
Připravím si širší zapékací mísu, do které začnu přidávat zeleninu. Šalotky oloupu a nakrájím na čtvrtky, k tomu na proužky nakrájím obě červené papriky, přidám oloupané stroužky česneku, na kousky nakrájenou chorizo a vše to promíchám s plechovkou rajčat a černými olivami. Směs trochu osolím a opepřím.
Na připravenou zeleninu nakladu nachystané maso a posypu snítkami tymiánu pokapaných olivovým olejem (aby pustily vůni, ale nespálily se).
Takhle připravenou zapékací mísu strčím do středně vyhřáté trouby a peču, dokud zelenina není měkká a maso zlatavě vypečené – tak hodinku. Během pečení sem tam povytáhnu – lžící maso přeliju vypečenou šťávou a zase šoupnu zpět do trouby. Bezpracnější verze je, že zakryju alobalem a když je hotové, tak alobal sundám a přepnu na gril a nechám na deset minut na vyšší teplotu na tmavou kůrku.
Ideální příloha je rýže, super je ale taky bulgur nebo kuskus. Můžete po upečení vyndat kuřecí a zamíchat ji hotovou do zeleninové směsky. Já ji radši zvlášť a líbí se mi k tomu rýže na divoko (směs klasické a indiánské rýže). Jeden hrnek rýže osmahněte na olivovém oleji a pak zalijte dvěma hrnky horké vody a přidejte trochu soli. Vařte mírně, občas míchněte a až bude rýže správně kyprá a voda vyvařená, máte hotovo.
Pečenou zeleninu si klidně můžete doplnit i nějakou svěží pro odlehčení.
Výborný je k tomu salát z polníčku:
Listy polníčku smíchejte s jemně nastrouhanými kousky salátové okurky, pokrájenými rajčátky a nadrobno pokrájenými sušenými rajčátky. Zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou. S kuřetem je to výborná kombinace. 🙂
Užívejte podzimu a vařte a pečte, ať se zahřejete (i na duši)…
A pokud chcete zahřát ještě pikantněji, co třeba Chilli Con Carne? 🌶 👩🏼🍳
To vypadá skvěle 😉
Dostala jsem úplně hlad…
Mělo by tu být na začátku varování, že takové články by se neměly číst ve vlaku, když člověk ráno nesnídal… 🙂
Za mě dvě hrsti černých oliv <3
[3]: Dělám to i sama sobě… píšu najezená, druhý den po sobě čtu hladová… 😀
Co nějaké to cukroví?:)
[6]: Ha! To bych mohla… letos mám zase deset druhů. 🙂 Zítra na tom zapracuju. 🙂
Voní to až sem! 😀