Kuře po baskicku s divokou rýží a salátem z polníčku

Kuře po baskicku s divokou rýží

Směs voňavé pečené zeleniny a bylinkového kuřete, spousta šťávy a k tomu divoká rýže a svěží salátek. Jen to naházíte do mísy a máte hotovo. Za oknem prší, ale doma je s touhle věcí na talíři teplo a útulno. 🙂

Co je potřeba:

  • 3 celá kuřecí stehna
  • sůl, pepř
  • čerstvý tymián
  • sladká mletá paprika
  • uzená mletá paprika
  • mleté chilli
  • olivový olej
  • šalotky
  • 8 stroužků česneku
  • 2 červené papriky
  • hrst černých oliv
  • klobáska chorizo
  • plechovka celých loupaných rajčat (má 400 g)
/Něco k tomu – za mě divoká rýže a salát/
(pokud uzenou papriku nebo chorizo neseženete, ono se to nezblázní… ,) )

Jak na to:

Stehna si rozdělím mezi kostmi vždy na malé stehýnko a horní kus – po naporcování mám tedy 6 kousků. Ty si v misce osolím a opepřím, posypu paprikou sladkou, uzenou, chilli a tymiánovými lístky. Přidám trochu olivového oleje a propracuji, aby se koření všude vemnulo.
Připravím si širší zapékací mísu, do které začnu přidávat zeleninu. Šalotky oloupu a nakrájím na čtvrtky, k tomu na proužky nakrájím obě červené papriky, přidám oloupané stroužky česneku, na tenká kolečka nakrájenou chorizo a vše to promíchám s plechovkou rajčat. Směs trochu osolím a opepřím.
Na připravenou zeleninu nakladu nachystané maso a posypu snítkami tymiánu pokapaných olivovým olejem (aby pustily vůni, ale nespálily se).
Takhle připravenou zapékací mísu strčím do středně vyhřáté trouby a peču, dokud zelenina není měkká a maso zlatavě vypečené – tak hodinku. Během pečení sem tam povytáhnu – lžící maso přeliju vypečenou šťávou a zase šoupnu zpět do trouby.
Ideální příloha je rýže. Můžete po upečení vyndat kuřecí a zamíchat ji hotovou do zeleninové směsky. Já ji radši zvlášť a líbí se mi k tomu rýže nadivoko (směs klasické a indiánské rýže). Jeden hrnek rýže osmahněte na olivovém oleji a pak zalijte dvěma hrnky horké vody a přidejte trochu soli. Vařte mírně, občas míchněte a až bude rýže zprávně kyprá a voda vyvařená, máte hotovo.
Pečenou zeleninu si klidně můžete doplnit i nějakou svěží pro odlehčení.

Výborný je k tomu salát z polníčku:

Listy polníčku smíchejte s jemně nastrouhanými kousky salátové okurky, pokrájenými rajčátky a nadrobno pokrájenými sušenými rajčátky. Zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou. S kuřetem je to výborná kombinace. 🙂
Užívejte podzimu a vařte a pečte, ať se zahřejete (i na duši)…

About The Author

8 thoughts on “Kuře po baskicku s divokou rýží

  1. Mělo by tu být na začátku varování, že takové články by se neměly číst ve vlaku, když člověk ráno nesnídal… 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *