Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • 🍽 Co k obědu
  • 🍰 Dorty
Menu

Pečená mrkev 🥕

Zveřejněno v 11.9.202211.9.2022 od teedacz

Nejjednodušší příloha na světě. Téměř bezpracná a přitom barevná, žravá a snadno obměnitelná. To je pečená mrkvička. Vzniklo to nenápadně. Pravidelně nakupujeme mrkev a máme velké oči. Mrkev postupně začne být smutná, gumová, tmavnout… Nejdříve jsem zkoušela zachránit tak, že když se k ní nikdo neměl a hrozilo, že zahyne, prostě jsem ji očistila, dala do mrazáku a tam čekala na příští vývar. Jenže to se nedá dělat do nekonečna. Měla bych plný mrazák mrkví. Ale jednou mě napadlo ji přihodit k pečeným bramborám a batátům. A bylo to výborný. Takže příště už jsem cíleně koupila i něco barevných mrkví a co se do prvních pár dní nesnědlo, šlo na plech. A to, co předtím bylo jen potřeba zpracovat starší smutnou zeleninu se stalo teď cíleným receptem. Jak to tedy teď dělám, když nejde jen o zbytky?

Co budete potřebovat:

  • klasickou mrkev
  • žlutou mrkev
  • tmavou mrkev
  • olivový olej
  • bylinky podle chuti (tymián, rozmarýn, oregano)
  • pepř a sůl

Jak na to:

Mrkev stačí očistit nebo škrábat a nakrájet na trochu užší kusy, aby se nepekla zbytečně dlouho. Nachystané mrkvové hranolky dejte na plech, popepřete, posypte oblíbenou bylinkou a pokapejte olivovým olejem (stačí trošku). Rukama pečlivě promíchejte, aby se hezky v oleji obalily všechny kousky. Dejte do trouby péct, pokud máte funkci gril, bude to rychlejší. Přibližně za 20 minut už budou měkké, ale vždy také záleží na troubě a na tom jak je máte rádi tmavé a opečené.

Po vytažení teprve posolím a promíchám.

Variace:

Pokud mám nějakou další zeleninku, kterou potřebuji zpracovat, prostě ji upeču spolu s mrkví. Přidávám k ní třeba brambory, batáty, cibuli, česnek nebo třeba cherry rajčátka nebo letní velká přebytečná nakrájená, která přihazuji až na poslední chvilku. A pokaždé je to dobré. 🙂 

Nejčastěji tuhle přílohu jíme k pečenému masu, hlavně k rybě (třeba k filetu pstruha jen tak na pánvi) nebo třeba i ke kuřecímu steaku. Co zbyde se stejně sezobe z plechu v kuchyni a nikdy pak nezbyde na další jídlo. Dobře se to mlsá. 🙂

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody jedlé dárky kakao kokos koláč kuře kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev omáčky papriky pistácie polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr sladké pečení sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2023 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme