Nejjednodušší příloha na světě. Téměř bezpracná a přitom barevná, žravá a snadno obměnitelná. To je pečená mrkvička. Vzniklo to nenápadně. Pravidelně nakupujeme mrkev a máme velké oči. Mrkev postupně začne být smutná, gumová, tmavnout… Nejdříve jsem zkoušela zachránit tak, že když se k ní nikdo neměl a hrozilo, že zahyne, prostě jsem ji očistila, dala do mrazáku a tam čekala na příští vývar. Jenže to se nedá dělat do nekonečna. Měla bych plný mrazák mrkví. Ale jednou mě napadlo ji přihodit k pečeným bramborám a batátům. A bylo to výborný. Takže příště už jsem cíleně koupila i něco barevných mrkví a co se do prvních pár dní nesnědlo, šlo na plech. A to, co předtím bylo jen potřeba zpracovat starší smutnou zeleninu se stalo teď cíleným receptem. Jak to tedy teď dělám, když nejde jen o zbytky?
Co budete potřebovat:
- klasickou mrkev
- žlutou mrkev
- tmavou mrkev
- olivový olej
- bylinky podle chuti (tymián, rozmarýn, oregano)
- pepř a sůl
Jak na to:
Mrkev stačí očistit nebo škrábat a nakrájet na trochu užší kusy, aby se nepekla zbytečně dlouho. Nachystané mrkvové hranolky dejte na plech, popepřete, posypte oblíbenou bylinkou a pokapejte olivovým olejem (stačí trošku). Rukama pečlivě promíchejte, aby se hezky v oleji obalily všechny kousky. Dejte do trouby péct, pokud máte funkci gril, bude to rychlejší. Přibližně za 20 minut už budou měkké, ale vždy také záleží na troubě a na tom jak je máte rádi tmavé a opečené.
Po vytažení teprve posolím a promíchám.
Variace:
Pokud mám nějakou další zeleninku, kterou potřebuji zpracovat, prostě ji upeču spolu s mrkví. Přidávám k ní třeba brambory, batáty, cibuli, česnek nebo třeba cherry rajčátka nebo letní velká přebytečná nakrájená, která přihazuji až na poslední chvilku. A pokaždé je to dobré. 🙂
Nejčastěji tuhle přílohu jíme k pečenému masu, hlavně k rybě (třeba k filetu pstruha jen tak na pánvi) nebo třeba i ke kuřecímu steaku. Co zbyde se stejně sezobe z plechu v kuchyni a nikdy pak nezbyde na další jídlo. Dobře se to mlsá. 🙂