Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • | Recepty |
  • Co k obědu 🍽️
  • Velikonoční recepty 🐣
Menu

Rajská omáčka

Zveřejněno v 22.12.20239.2.2024 od teedacz

Když jsem byla malá, tak se mě vždycky babička ptala, co bych chtěla uvařit, když přijedu. A já jako malá holčička jsem si vždycky přála „červenou omáčku“. Jako dítě jsem rajskou milovala. Ani nevím jestli je kromě rohlíku se šunkou něco tak typicky českého jako z hlubokého talíře dlabat rajskou s kolínky. Tuhle esenci domova a dětství tu dnes sepíšu. Prověřený recept, tak podrobně sepsaný, abyste nemohli minout.

Co je potřeba:

  • 3/4 předního hovězího masa
  • bobkový list, sůl, nové koření, celý černý pepř
  • 5 větších cibulí
  • sádlo
  • protlak (cca 200 g)
  • rajčatové pyré (cca 500 g)
  • celá skořice
  • cukr
  • hovězí vývar (lze použít i vývar z vaření masa, já mám ale většinou větší spotřebu, cca 2l)
  • máslová jíška (100g máslo a hladká mouka 3 vrchovaté lžíce)
  • citron

Jak na to:

Maso opláchnu, očistím, odřežu blány, a pak v celku osolím. Vložím do hrnce (pokud máte papiňák, tak si zkrátíte čas vaření). Přidám 1-2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, 1 oloupaná cibule nakrájená na čtvrtky. Přidejte 2 lžičky soli a zalijte horkou vodou. Maso uvařte úplně do měkka. V papiňáku to bude hodinka a půl, v klasickém hrnci to bude klidně i tři hodiny.

Když máte maso hotové, tak se dejte do omáčky.
Nakrájejte 4 velké cibule na drobno a osmahněte v hrnci na sádle do měkka (do kašovitá). Přidejte protlak, promíchejte a doplňte koření – 2x celou skořici, citronovou šťávu z celého citronu, 4 lžíce cukru. Přidejte rajčatové pyré a zalijte částí vývaru (můžete použít ten z vaření masa, jen pozor, myslete na to, že je osolený) a nechte vařit. Trochu vývaru se nechte na jíšku a případné zředění.

Nejhorší část celého vaření přichází právě teď. Zatímco svíčková je po rozmixování příjemně krémová, rajské tohle moc nesluší a je třeba jí pasírovat. Takže si připravte cedník, hrnec, lžíci, naběračku a pusťte se do toho. Po částech postupně pasírujte omáčku, třete přes cedník co vám síly stačí. Vždycky jako první dostanete do hrnce červenou část a zbude vám cibule. Pokud jste vařili omáčku déle, tak bude cibule měkčí a o to lépe se vám bude pasírovat. Pokud chcete být precizní, můžete omáčku pasírovat i více než jednou. Na to já ovšem nervy nemám a jedno síto mi úplně stačí. 🙂 Omáčka bude hladká a bude jen cítit na jazyku struktura.

Takhle je omáčka téměř hotová. V poslední fázi po pasírování dochucujte – sůl, cukr, citron. Pokud potřebujete hustější (aktuální hustota mimochodem závisí na množství propasírované cibule), tak ještě přidejte máslovou jíšku a chvilku povařte. Já jíšku dávám vždy a to následujícím postupem.

Zpracujte si vedle v rendlíčku máslovou jíšku: Rozpusťte máslo, zasypte cca třemi velkými lžícemi mouky a rozmíchejte spirálkovou metličkou a restujte, aby stále zůstalo světlé. Pak vlijte naběračku vývaru a rozmíchejte zase metličkou dohladka a takhle pořád dokola dokud nebude tak tekutá, aby se vám dobře rozmíchala v hrnci s omáčkou. Ke konci už místo vývaru přidávám a rozmíchávám samotnou nachystanou rajskou omáčku. Jakmile jíšku přidáte do omáčky, dobře promíchejte a provařte ještě 20 minut.

Pokud se vám po zavaření bude zdát moc hustá dolijte trochu vývaru. Jakmile jste spokojeni s chutí i konzistencí, tak můžete nakrájet maso, přidat knedlíky nebo těstoviny a zalít vše ve správném poměru.

Dobrou chuť! .) 🍅🥫🍽️

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory Buchty na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody Jedlé dárky kakao kokos koláč kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev Nepečené cukroví omáčky papriky polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr Sladké pečení snídaně sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce Vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2025 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme