Už jsem asi velká holka, protože jak jednou umíte tuhle věc, můžete už cokoli. Segedín je základ. Učila jsem se ho sama a měla jsem strach, že to bude moc kyselý, málo křehký, málo smetanový, a víte co? Byla to pohodička. Troufám si říct, že tohle je začátečnickej recept u kterýho se nenadřete a i…
Štítek: Co k obědu
Co mám uvařit? Nápady na recepty, které jsou ideální na nedělní oběd a z většiny vám ani nezaberou moc času.
Květáková polévka
Je obyčejná. Levná. Trochu nepovšimnutá. A podceňovaná. To je ale vážně škoda. Venku panuje nedýchatelný horký vzduch. Není to úplně obědové počasí. Člověk nemá chuť k jídlu. Jím teď všechno na studeno. Těstoviny, když vychladnou. Ovoce, akorát vyndané z lednice. Jenže něco teplého do bříška prostě potřeba sem tam je. Takže! – Polévka! Lehká, zasytí,…
Česnečka
Když jsem byla nemocná, uvařila jsem si jí celý hrnec a baštila jí stále dokola. Česnek je zázrak. Trochu jsem tady obšlehla z pár stránek, cože to česnek vlastně má (vitamíny A, B, C, vápník, selen, jód) a cože to vlastně umí (podporuje látkovou výměnu, hojení ran, sexuální výkonnost, snižuje cholesterol, stres, krevní tlak a…
Dýňová polévka
Ještě včera jsem si říkala, že za oknem jakoby se už dostavil podzim. Září skutečně klepe na dveře a plískanice pomalu začínají studit za krkem. V obchodech už se zase objevují krásné těžké dýně. A ty jsou na uplakané vlezlé počasí úplně nejlepší. Hřejivá a hustá polévka se špetkou chilli vás zahřeje až do morku…
Karbanátky a nej (!) šťouchané brambory
Deštivé ťukání, vrtkavá lednice a ti pánové, co pracují v tramvajovém kolejišti do úmoru za každého počasí a dokonce i v neděli. Celá tahle kakofonie se mísí s pocitem toho, že mám práci a měla bych něco dělat. Místo toho uvažuji o vlivu nelibozvučnosti okolního studeného světa na mé chutě. Zkrátka a dobře, chce to…
Ředkvičková polévka
Já vím, zní to prostě šíleně. Ředkvičková! Mám jí z Apetitu, a když jsem to viděla poprvé, myslela jsem, že si někdo vážně dělá legraci. Jenže pak jsem si přečetla, co je do receptu potřeba a přišlo mi to tak strašně jednoduchý, že jsem se do toho dala hned. Tak vám jí tedy posílám. Je…
Zapečený lilek se smetanou a mletým masem
Během večerních toulek Prahou, jsme s chutí na vínko zabloudili na malé náměstíčko v místě křižujících se Americké a Záhřebské ulice. Název kavárny/baru zněl sympaticky, a tak jsme dveře pod neonovým nápisem „Pink Floyd“ otevřeli. Protože jsme ale mlsný tlamky, nezůstalo jen u vína. Co nevidět nám donesli zapečený lilek a byla to tak neskutečně…
Boloňská omáčka podle Florentýny Z.
Špagety bych mohla baštit třikrát denně. Jako dítě jsem milovala červenou omáčku. Dneska už nemusím „tu sladkou“, ale mám radši tu rajčatovější s navinulou typickou chutí. O Florentýně Zatloukalové jsem se poprvé dozvěděla z březnového Apetitu v roce 2013. Bylo tam něco jako souboj tří kuchařů o nejlepší Boloňskou. Florentýny recept se mi líbil. Byl,…
Králík na smetaně
Moje sestřenice mi líčila, jak jí uchvátil ten koláč, na který jsem jí dala recept. Kromě toho, že ho slupla skoro celý na posezení, mi důvěrně sdělila, že při přípravě udělala jednu základní začátečnickou chybu. První co mě napadlo, když jsem jí napovídala v konverzaci, bylo: „Takže sis snědla suroviny, než si stihla něco začít?“…
Králík na hořčici a smetaně
Králík na smetaně se u nás dělává nejčastěji podle kuchařky, kterou babička darovala svým dcerám někdy po vdavkách. Nemusím tedy asi ani zmiňovat, jak prastarý recept to je a kolikrát jsme ho mlsnými jazýčky všichni prověřili. Den předem se nakládá se zeleninou, která mi připomíná svíčkovou, a pak tu smetanovou dobrotu dlabeme s knedlíkem. Jenže….
Špagety se smetanovou omáčkou
Na začátek je potřeba říci, že já miluji smetanu. Klasickou smetanu ke šlehání v krabičce. Ne ty legrační věci „na vaření“ nebo jen hodně tekuté sotva procentní. Mám ráda, když má smetana hustou tučnou sedlinu, kterou můžu lžičkou vydlabávat z krabičky a cumlat jako dobrotu. A o tom vlastně tahle omáčka je. O smetaně a…
Hráškové rizoto po studentsku
Poslední dobou (týden) chodím domů pozdě, zmožená a hladová. Můj život nabral obrátky a vydal se úplně jiným směrem, než měl původně jít. Pouštím se do něčeho nového, neznámého a není to žádná vyložená odvaha. Podle mě je to prostě jen nejlepší způsob, jak řešit neúspěch. Vrhnout se po hlavě někam dál a těžit z…
Tuňákový salát
Hladový studentský salát. Studentský, protože je to moje jednoduché kolejní jídlo. Hladový, protože jak ho ochutnáte, budete mít pořád hlad. A ten hlad nezmizí dokud nesežerete na posezení celou velikánskou mísu tohohle. Co je potřeba: – těstoviny (nejlepší jsou mašličky nebo krátké trubky, ale v nouzi poznáš kolínka.. hm nebo chleba :D)…
Těstoviny s omáčkou z krémového sýra s hráškem a citronem
Špagety jíme stále stejně. Vždycky v červeném kabátku. Tohle je mnohem jemnější, neobvyklejší a vymyšlené speciálně pro tvarohové nátury :). Co je potřeba: 300 g špaget 200 g mraženého hrášku 2 lžíce olivového oleje 1 jemně nakrájená cibule 200 g tvarohové/bylinkového sýr kůra z citronu cca 6 lžic parmezánu petržel, pažitka, sůl, pepř Jak na…
Placaté brambory
Není na světě větší slasti, než když se vám tyhle plátky brambor spolu se smetanou rozpustí v puse. Zamlaskáte, znovu se oženete lžící a rovnou z hrnce splníte svá nejtajnější chuťová přání. Každý na to má jiný recept. A každý ví, že ten jeho, je ten nejlepší! 🙂 Co je potřeba: velká mísa brambor oškrábaných…