Během večerních toulek Prahou, jsme s chutí na vínko zabloudili na malé náměstíčko v místě křižujících se Americké a Záhřebské ulice. Název kavárny/baru zněl sympaticky, a tak jsme dveře pod neonovým nápisem „Pink Floyd“ otevřeli. Protože jsme ale mlsný tlamky, nezůstalo jen u vína. Co nevidět nám donesli zapečený lilek a byla to tak neskutečně výborná záležitost, že jsme se tam na něj museli vrátit zase. A to bych nebyla já, abych to nechtěla mít doma a pořád, že. A tak jsem svou porci důkladně prozkoumala a doma se vrhla na improvizaci podle malých vodítek…
Co je potřeba:
- lilek
- asi 250 g mletého hovězího masa
- cibule
- česnek podle chuti (já dala 4 stroužky)
- sůl, pepř, tymián
- olivový olej
- trochu rajčatového pyré
- smetana (případně zakysaná)
- sýr
Jak na to:
Lilek si rozkrojím podélně na dvě poloviny a maličko je vydlabu. Pokapu olivovým olejem, osolím, opepřím a strčím do trouby pomalu rozpékat. Později otočím, aby byl ogrilovaný dozlatava.
Mezitím si osmahnu cibulku do měkka, přidám k ní prolisovaný česnek a na drobno pokrájenou vydlabanou dužinu, která mi zbyla z lilku. Když je směs měkká a orestovaná, přidám maso. Osolím, opepřím, přidám tymián, a když je vše osmahlé zakapu trochou rajčatového pyré a trochou smetany.
Z trouby vytáhnu měkké grilované lilky a naplním je připravenou masovou směsí. Povrch zasypu strouhaným sýrem, bylinkami a přeliju smetanou.
V Pink Floydu mi lilek přinesli s čepičkou studené zakysané smetany ochucené bylinkou, ale protože mi v lednici řádil šotek a vyměnil mi zakysanou smetanu za klasickou, musela jsem improvizovat. A nevím, jestli mi to zapečené s klasickou nechutná ještě více, než originál. 🙂
Naplněné lilky strčím do trouby zapékat. Nechala jsem je péct zvolna asi 30 minut, po vytažení je ještě přelila šťávou kolem a trochou smetany. Navrch čerstvé bylinky pro vůni, oči, smysly a můžete baštit.
Je to neskutečná ňamka! 🙂
A pokud se vám nechce kuchtit doma, utíkejte do Pink Floydu na Americké. Můžete se posadit dozadu na dvoreček a strávit večer vedle zapálených loučí, dívat se na okna vysokých starých pražských domů, mezi stromy zkoumat pavlače a poslouchat, jak město dýchá. S trochou dobrého vína a lilkem je atmosféra dokonalá. .)

Summary

Recipe Name
Zapečená lilek s mletým masem a smetanou
Published On
Average Rating





Takový chuťový nálety poránu! Ty, ty, ty! 😀 Ještě když pořádně kousat nemůžu…
Díky za tip na Pink Floyd, už si vůbec nepamatuji, kdy jsem potkal restauraci, kde by na jídelníčku měli lilek 😀
Dokázala jsi neskutečné… pro jednou jsi mě jídlem nevadila i na něco jiného než jídlo… chtěla bych do Pink Floydu…
na zapečený lilek se pořád chystám, ale pokaždé ho v obchodě nějak přehlédnu a zapomenu, že jsem vlastně chtěla s ním něco vařit… 🙂 asi si to budu muset příště napsat na ruku 🙂 tohle vypadá vážně parádně 🙂
[1]: Garantuju ti naprostou jednoduchost. Zatímco venku ti přinesou naplněnou jednu polovinu lilku, doma je můžeš sníst obě a vyjde tě to na stejnou cenu. Je to k nezaplacení. 🙂