Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • 🍽 Co k obědu
  • 🍰 Dorty
Menu
zapečený lilek

Zapečený lilek se smetanou a mletým masem

Zveřejněno v 7.4.20141.3.2020 od teedacz
Během večerních toulek Prahou, jsme s chutí na vínko zabloudili na malé náměstíčko v místě křižujících se Americké a Záhřebské ulice. Název kavárny/baru zněl sympaticky, a tak jsme dveře pod neonovým nápisem „Pink Floyd“ otevřeli. Protože jsme ale mlsný tlamky, nezůstalo jen u vína. Co nevidět nám donesli zapečený lilek a byla to tak neskutečně výborná záležitost, že jsme se tam na něj museli vrátit zase. A to bych nebyla já, abych to nechtěla mít doma a pořád, že. A tak jsem svou porci důkladně prozkoumala a doma se vrhla na improvizaci podle malých vodítek…

Co je potřeba:

  • lilek
  • asi 250 g mletého hovězího masa
  • cibule
  • česnek podle chuti (já dala 4 stroužky)
  • sůl, pepř, tymián
  • olivový olej
  • trochu rajčatového pyré
  • smetana (případně zakysaná)
  • sýr

Jak na to:

Lilek si rozkrojím podélně na dvě poloviny a maličko je vydlabu. Pokapu olivovým olejem, osolím, opepřím a strčím do trouby pomalu rozpékat. Později otočím, aby byl ogrilovaný dozlatava.
Mezitím si osmahnu cibulku do měkka, přidám k ní prolisovaný česnek a na drobno pokrájenou vydlabanou dužinu, která mi zbyla z lilku. Když je směs měkká a orestovaná, přidám maso. Osolím, opepřím, přidám tymián, a když je vše osmahlé zakapu trochou rajčatového pyré a trochou smetany.
Z trouby vytáhnu měkké grilované lilky a naplním je připravenou masovou směsí. Povrch zasypu strouhaným sýrem, bylinkami a přeliju smetanou.
V Pink Floydu mi lilek přinesli s čepičkou studené zakysané smetany ochucené bylinkou, ale protože mi v lednici řádil šotek a vyměnil mi zakysanou smetanu za klasickou, musela jsem improvizovat. A nevím, jestli mi to zapečené s klasickou nechutná ještě více, než originál. 🙂
Naplněné lilky strčím do trouby zapékat. Nechala jsem je péct zvolna asi 30 minut, po vytažení je ještě přelila šťávou kolem a trochou smetany. Navrch čerstvé bylinky pro vůni, oči, smysly a můžete baštit.
Je to neskutečná ňamka! 🙂
A pokud se vám nechce kuchtit doma, utíkejte do Pink Floydu na Americké. Můžete se posadit dozadu na dvoreček a strávit večer vedle zapálených loučí, dívat se na okna vysokých starých pražských domů, mezi stromy zkoumat pavlače a poslouchat, jak město dýchá. S trochou dobrého vína a lilkem je atmosféra dokonalá. .)
Summary
recipe image
Recipe Name
Zapečená lilek s mletým masem a smetanou
Published On
2014-04-07
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

5 komentářů u „Zapečený lilek se smetanou a mletým masem“

  1. Lenin napsal:
    7.4.2014 (8:48)

    Takový chuťový nálety poránu! Ty, ty, ty! 😀 Ještě když pořádně kousat nemůžu…

    Odpovědět
  2. Petr napsal:
    7.4.2014 (15:32)

    Díky za tip na Pink Floyd, už si vůbec nepamatuji, kdy jsem potkal restauraci, kde by na jídelníčku měli lilek 😀

    Odpovědět
  3. Magdaléna napsal:
    7.4.2014 (16:31)

    Dokázala jsi neskutečné… pro jednou jsi mě jídlem nevadila i na něco jiného než jídlo… chtěla bych do Pink Floydu…

    Odpovědět
  4. Sentencia napsal:
    8.4.2014 (19:20)

    na zapečený lilek se pořád chystám, ale pokaždé ho v obchodě nějak přehlédnu a zapomenu, že jsem vlastně chtěla s ním něco vařit… 🙂 asi si to budu muset příště napsat na ruku 🙂 tohle vypadá vážně parádně 🙂

    Odpovědět
  5. Teeda napsal:
    8.4.2014 (21:27)

    [1]: Garantuju ti naprostou jednoduchost. Zatímco venku ti přinesou naplněnou jednu polovinu lilku, doma je můžeš sníst obě a vyjde tě to na stejnou cenu. Je to k nezaplacení. 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody jedlé dárky kakao kokos koláč kuře kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev omáčky papriky pistácie polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr sladké pečení sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2023 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme