Poslední dobou (týden) chodím domů pozdě, zmožená a hladová. Můj život nabral obrátky a vydal se úplně jiným směrem, než měl původně jít. Pouštím se do něčeho nového, neznámého a není to žádná vyložená odvaha. Podle mě je to prostě jen nejlepší způsob, jak řešit neúspěch. Vrhnout se po hlavě někam dál a těžit z nových možností. Je to tady zase. Jsem student. Ten hladovej a chudej tvor. S trochou sebezapření jsem se sebrala, nakoupila ingredience, které se vejdou do stokoruny a vyrobila si dvoudenní snídani, oběd i večeři. Můj starý dobrý kolejní vynález, který když stvoříte, nic jiného jíst nechcete.
Co je potřeba:
– cibule
– 500 g mletého masa
– pytlík mraženého hrášku
– kolem 500 g rýže
– olej, koření, sůl, pepř
– (sýr)
Jak to dovést k dokonalosti:
Jako první dám vařit rýži. Dělám to obyčejně a barbarsky – nasypu do slané vody, nechám vařit, občas míchnu, a když má měkkou, ale sypkou konzistenci, tak prostě sliji přes cedník.
Cibulku nakrájím na velmi drobno a osmahnu ji na olivovém oleji, aby byla rozvoněná a dobrá. Pak přidám mleté maso a snažím se ho v pánvičce co nejvíce rozdrobit. Když už mám maso propečené a zlatavé je potřeba ho dobře osolit a opepřit. Ochutnávám, dokud to není dokonalé. Pak přisypu mražený hrášek a nechám ho prohřát a zasmahnout. Vytvoří to s masem krásnou směs, která vás bude lákat, abyste ji zbaštili samotnou. Nakonec kořením. Nejčastěji používám oregano, tymián a bazalku. Někdy i rozmarýn nebo majoránku. Sami ale víte, co vám voní nejlépe a je to na vás.
Vezmu horkou masovou směs a zamíchám ji do připravené sceděné rýže. Důkladně promíchávám, dokud to není rovnoměrné. Vrhnete se na to hned, to je jasné. Ale faktem je, že když to necháte třeba dvacet minut uležet, tak se chuť masa a jeho šťáva více nasáknou do rýže a je to tak ještě delikátnější. A pokud vám jde mlsná tlamka vandrem, jistě nepohrdnete nad postrouháním trochou obyčejného eidamu.
No řekněte, existuje snad větší dokonalost, než tahle primitivní kombinace s tak neuvěřitelným potenciálem? 🙂
Co by se ale mělo říct – nejen že za málo peněz uděláte hodně dobrého jídla. Všeho všudy vám to nezabere víc jak 25 minut. Vyzkoušeno. Bohužel však sežráno s předstihem oproti plánu. 🙂
rizoto je úžasná věc… člověk ho může dělat pořád dokola a pokaždé jinak, protože těch možností jak ho obměnit, je strašně moc 🙂
píšu si za uši! tohle je jedno z mála jídel, které snad zvládnu 😀 snad se tvůj život ubírá dobrým směrem, i když ne podle původního plánu, a ty budeš spokojená 🙂
Naozaj dobrý tip na chutný obed. Ryžu ako aj čokoľvek z ryže môžem, preto to určite vyskúšam 🙂 Tiež sa totižto v poslednej dobe vraciam domov úplne hladná, ja to však riešim trochu rýchlejším, no o to nezdravším spôsobom – vifonkami, alebo teda sáčkovými polievkami. Keď je človek naozaj hladný, je mu pomaly úplne jedno, čo vloží do úst, preto sa nutne potrebujem prihlásiť na nejaké obedy alebo niečo také.. Každopádne, chcela som napísať, že je to super tip, ktorý určite niekedy vyskúšam 🙂
Rizoto miluju! Ze všeho strašně moc. Jen v něm moc nemusím maso a hrášek 🙂 :)Takže tohle asi zkoušet nebudu (nicméně budeš asi mojí věčnou dortovou inspirací!!)
Ač už dávno nestudent, nechám se rád zlákat 🙂
Něco podobnýho jsem měla včera.
Aneb – rizoto pokaždé jinak. Já v poslední době dělávám rizoto z kuřecího masa, které oberu z kuřecích kostí a přidávám do něj taky zeleninu – tedy hrášek s mrkví, dcera ještě dává kukuřici, kterou milují. Zkus to někdy, máš-li zeleninu ráda.
Já miluju rizoto s kuřecím masem a kukuřicí v tom nepohrdnu :). A nejlíp ještě tak 4 pořádný kopečky a jsem spokojená :D.
Fajn blog. Design i články
Zrovna dneska jsem vařila rizoto. Jak říkáš, skrývá se v něm obrovský potenciál, každý si ho může udělat podle své chuti, odvahy a rozpočtu.:D
Miluju rizoto!
[1]: Přesně. Je to nejvíc tvůrčí jídlo. 🙂
Nejím maso, takže se bohužel neinspiruju 🙂 Ale když vařím rizoto, dělám ho ve vývaru, aby bylo chutnější a přidávám mraženou směs hrášek, kukuřice, mrkev 🙂
[12]: /8
Ano, rýže, kuskus, těstoviny, studentská klasika 🙂
Tento recept s malou obměnou pravidelně kuchtím na intru. 😀 intrácká kuchyně je jedna z nejrozmanitějších. 😀