Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • | Recepty |
  • 🍽 Co k obědu
  • 🥂 Párty zob
  • 🍰 Dorty
Menu

Hráškové rizoto po studentsku

Zveřejněno v 4.9.201328.1.2021 od teedacz
Poslední dobou (týden) chodím domů pozdě, zmožená a hladová. Můj život nabral obrátky a vydal se úplně jiným směrem, než měl původně jít. Pouštím se do něčeho nového, neznámého a není to žádná vyložená odvaha. Podle mě je to prostě jen nejlepší způsob, jak řešit neúspěch. Vrhnout se po hlavě někam dál a těžit z nových možností. Je to tady zase. Jsem student. Ten hladovej a chudej tvor. S trochou sebezapření jsem se sebrala, nakoupila ingredience, které se vejdou do stokoruny a vyrobila si dvoudenní snídani, oběd i večeři. Můj starý dobrý kolejní vynález, který když stvoříte, nic jiného jíst nechcete.

Co je potřeba:
– cibule
– 500 g mletého masa
– pytlík mraženého hrášku
– kolem 500 g rýže
– olej, koření, sůl, pepř
– (sýr)
Jak to dovést k dokonalosti:
Jako první dám vařit rýži. Dělám to obyčejně a barbarsky – nasypu do slané vody, nechám vařit, občas míchnu, a když má měkkou, ale sypkou konzistenci, tak prostě sliji přes cedník.
Cibulku nakrájím na velmi drobno a osmahnu ji na olivovém oleji, aby byla rozvoněná a dobrá. Pak přidám mleté maso a snažím se ho v pánvičce co nejvíce rozdrobit. Když už mám maso propečené a zlatavé je potřeba ho dobře osolit a opepřit. Ochutnávám, dokud to není dokonalé. Pak přisypu mražený hrášek a nechám ho prohřát a zasmahnout. Vytvoří to s masem krásnou směs, která vás bude lákat, abyste ji zbaštili samotnou. Nakonec kořením. Nejčastěji používám oregano, tymián a bazalku. Někdy i rozmarýn nebo majoránku. Sami ale víte, co vám voní nejlépe a je to na vás.
Vezmu horkou masovou směs a zamíchám ji do připravené sceděné rýže. Důkladně promíchávám, dokud to není rovnoměrné. Vrhnete se na to hned, to je jasné. Ale faktem je, že když to necháte třeba dvacet minut uležet, tak se chuť masa a jeho šťáva více nasáknou do rýže a je to tak ještě delikátnější. A pokud vám jde mlsná tlamka vandrem, jistě nepohrdnete nad postrouháním trochou obyčejného eidamu.
No řekněte, existuje snad větší dokonalost, než tahle primitivní kombinace s tak neuvěřitelným potenciálem? 🙂
Co by se ale mělo říct – nejen že za málo peněz uděláte hodně dobrého jídla. Všeho všudy vám to nezabere víc jak 25 minut. Vyzkoušeno. Bohužel však sežráno s předstihem oproti plánu. 🙂

16 komentářů u „Hráškové rizoto po studentsku“

  1. Sentencia napsal:
    5.9.2013 (11:26)

    rizoto je úžasná věc… člověk ho může dělat pořád dokola a pokaždé jinak, protože těch možností jak ho obměnit, je strašně moc 🙂

    Odpovědět
  2. Michelle napsal:
    5.9.2013 (15:39)

    píšu si za uši! tohle je jedno z mála jídel, které snad zvládnu 😀 snad se tvůj život ubírá dobrým směrem, i když ne podle původního plánu, a ty budeš spokojená 🙂

    Odpovědět
  3. Mavis E. Strix napsal:
    5.9.2013 (16:55)

    Naozaj dobrý tip na chutný obed. Ryžu ako aj čokoľvek z ryže môžem, preto to určite vyskúšam 🙂 Tiež sa totižto v poslednej dobe vraciam domov úplne hladná, ja to však riešim trochu rýchlejším, no o to nezdravším spôsobom – vifonkami, alebo teda sáčkovými polievkami. Keď je človek naozaj hladný, je mu pomaly úplne jedno, čo vloží do úst, preto sa nutne potrebujem prihlásiť na nejaké obedy alebo niečo také.. Každopádne, chcela som napísať, že je to super tip, ktorý určite niekedy vyskúšam 🙂

    Odpovědět
  4. Magdaléna napsal:
    5.9.2013 (19:39)

    Rizoto miluju! Ze všeho strašně moc. Jen v něm moc nemusím maso a hrášek 🙂 :)Takže tohle asi zkoušet nebudu (nicméně budeš asi mojí věčnou dortovou inspirací!!)

    Odpovědět
  5. Čerf napsal:
    6.9.2013 (9:33)

    Ač už dávno nestudent, nechám se rád zlákat 🙂

    Odpovědět
  6. Emm napsal:
    6.9.2013 (10:37)

    Něco podobnýho jsem měla včera.

    Odpovědět
  7. Ježurka napsal:
    7.9.2013 (18:46)

    Aneb – rizoto pokaždé jinak. Já v poslední době dělávám rizoto z kuřecího masa, které oberu z kuřecích kostí a přidávám do něj taky zeleninu – tedy hrášek s mrkví, dcera ještě dává kukuřici, kterou milují. Zkus to někdy, máš-li zeleninu ráda.

    Odpovědět
  8. PaPája napsal:
    7.9.2013 (21:52)

    Já miluju rizoto s kuřecím masem a kukuřicí v tom nepohrdnu :). A nejlíp ještě tak 4 pořádný kopečky a jsem spokojená :D.

    Odpovědět
  9. Super.blog.cz napsal:
    8.9.2013 (20:40)

    Fajn blog. Design i články

    Odpovědět
  10. Bev napsal:
    10.9.2013 (14:45)

    Zrovna dneska jsem vařila rizoto. Jak říkáš, skrývá se v něm obrovský potenciál, každý si ho může udělat podle své chuti, odvahy a rozpočtu.:D

    Odpovědět
  11. Elena Prescott napsal:
    10.9.2013 (21:35)

    Miluju rizoto!

    Odpovědět
  12. Teeda napsal:
    10.9.2013 (22:18)

    [1]: Přesně. Je to nejvíc tvůrčí jídlo. 🙂

    Odpovědět
  13. bludickka napsal:
    11.9.2013 (11:56)

    Nejím maso, takže se bohužel neinspiruju 🙂 Ale když vařím rizoto, dělám ho ve vývaru, aby bylo chutnější a přidávám mraženou směs hrášek, kukuřice, mrkev 🙂

    Odpovědět
  14. PaPája napsal:
    11.9.2013 (17:20)

    [12]: /8

    Odpovědět
  15. lovitka napsal:
    12.9.2013 (17:07)

    Ano, rýže, kuskus, těstoviny, studentská klasika 🙂

    Odpovědět
  16. Strange napsal:
    16.9.2013 (12:30)

    Tento recept s malou obměnou pravidelně kuchtím na intru. 😀 intrácká kuchyně je jedna z nejrozmanitějších. 😀

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody jedlé dárky kakao kokos koláč kuře kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev omáčky papriky pistácie polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr sladké pečení sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2023 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme