Králík na smetaně se u nás dělává nejčastěji podle kuchařky, kterou babička darovala svým dcerám někdy po vdavkách. Nemusím tedy asi ani zmiňovat, jak prastarý recept to je a kolikrát jsme ho mlsnými jazýčky všichni prověřili. Den předem se nakládá se zeleninou, která mi připomíná svíčkovou, a pak tu smetanovou dobrotu dlabeme s knedlíkem.
Jenže. Na našeho králíka na smetaně je třeba spousta věcí a více práce. A já zjistila, že tenhle je o tolik jednodušší a méně náročný na suroviny, že jsem se nakonec vrhla na tenhle Ditin recept.
Ingredience i postup samo sebou najdete u Dity v kuchařce (na straně 30, v části Po babičce), ale i na internetu, mimo jiné i tady v odkazu na díl, kde můžete shlédnout Ditu osobně právě při přípravě tohoto receptu. Pro pořádek ho sem nicméně vypíšu také, ač jsem ho dělala s drobnou obměnou. Dita přidává dvě lžíce dijonské hořčice, jenže protože jsem byla vrcholně líná běžet pro to, co mi v lednici chybí, tak ho mám, jako Ditina babička, jen s tou obyčejnou plnotučnou.
Co je potřeba
- králíka (naporcovaného a umytého)
- půl kostky másla (125g)
- 3 lžíce hořčice
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžičky grilovacího koření
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 smetana ke šlehání
- sůl
Jak to ta Dita dělá:
V rozpuštěném másle smíchá hořčici, koření a papriku a vymíchanou směsí potře osoleného králíka vyskládaného do pekáčku. Zbytkem pak celého králíka zalije a nechá den v chladu odležet.
Všechno jsem udělala, jak bylo psáno, nicméně přiznám, že jsem byla trochu zmatená z konzistence nátěrky. Stále si mi totiž oddělovalo máslo od hořčičné směsky. Tak to zůstalo i v pekáčku.
Zakrytého králíka jsem pekla dlouho a dlouho na nízkou teplotu. V mém případě tedy dvě hodiny. Teprve potom jsem ho vytáhla a zalila smetanou a už odkrytého – šup, zpátky do trouby. Po další hodině, kdy jsem ho průběžně sem tam vytáhla a potřela, jsem ho zhodnotila jako připraveného ke snědení. Sama Dita v pořadu říká, že se dá péct na vyšší teplotu kratší dobu, nicméně delší doba pečení na méně stupňů vám zajistí, že bude křehký a měkký.
Králíka Dita baští s bramborovou kaší, já se na něj vrhla se šťouchanýma bramborama s rozmarýnem. A shledala jsem, že to nemá chybu.
Potřeba říci
Je to úplně něco jiného než klasický králík na smetaně, který se topí v omáčce. Je to vlastně pečeně, kde hlavní chutě přebírá hořčice. Ačkoli je všude uveden název „na smetaně“, v pořadu Dita říká „na hořčici a smetaně“ což je podle mně mnohem výstižnější. Pokud tedy budete čekat klasiku, budete zklamáni. Pokud jste otevření novým chutím, budete naopak mile překvapeni. 🙂

Další recept na králíka, tentokrát na smetaně >>>

Vypadá to na další dobrotu. Králíka já rád 🙂
🙂 🙂 Kvůli tomuhle receptu už půl roku přemlouvám kamarádku, ať mi prodá králíka 😀
Kéž by měla Dita slovní projev tak dobrý jako její recepty…
Tento recept dělám již asi dva roky je výborný manžel králíka nemá rád ale takhle s hořčicí mu chutná. Hořčice vytáhne takový čuch králičí