Dýňová polévka

Dýňová polévka

Ještě včera jsem si říkala, že za oknem jakoby se už dostavil podzim. Září skutečně klepe na dveře a plískanice pomalu začínají studit za krkem. V obchodech už se zase objevují krásné těžké dýně. A ty jsou na uplakané vlezlé počasí úplně nejlepší. Hřejivá a hustá polévka se špetkou chilli vás zahřeje až do morku kostí a sytá barva potěší v šedém pošmournu.

Co je potřeba:

  • menší dýně Hokkaido (1 – 1 a ½ kg) (může být i jiná, ale tahle se nemusí loupat)
  • máslo a troška olivového oleje
  • 1 litr zeleninového vývaru (pokud nemáte po ruce, klidně z bujonové kostky)
  • 2 cibule
  • bobkový list
  • 1-2 lžičky mletého zázvoru
  • trocha mletého chilli
  • lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř
  • smetana (250ml)

Jak to umíchat, aby to bylo dobré:

Nejprve si nakrájíme cibulku na drobno a na másle s trochou olivového oleje ji osmahneme do měkka. Dýni umyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky, které vhodíme k cibuli a ještě tak 3 minutky smahneme spolu s cibulkou. Pak vše zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a necháme 20 – 30 minut vařit, dokud dýně není měkká.
Hrnec stáhneme z plamene, vylovíme bobkový list a tyčovým mixérem důkladně a do hladka rozmixujeme. Pak vrátíme nad plamen a necháme probublávat. Přilijeme smetanu a dochutíme – zázvor, citrónová šťáva, sůl, pepř a chilli. Podle chuti přidáme čeho nám libo, já třeba dávám více zázvoru a chilli, protože to mám ráda trochu ostřejší. Necháme ještě pět minut pobublávat a pak se do ní můžeme pustit.
Na talíři jí ještě můžete zakápnout maličko smetanou a já zase přidávám drcenéchčilli, je to ňamka. A pak už jen ta hustá, krémová a krásně oranžová dobrota, která vám hladí bříško. Nevím jak vy, ale já tu mističku vždycky vylížu. 🙂
Summary
recipe image
Recipe Name
Dýňová polévka - Hokkaido s chilli, zázvorem a smetanou
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

17 Replies to “Dýňová polévka”

  1. Variť neviem, ale jesť áno. Škoda, že sa k tomu nemôžem dostať cez ten monitor. Polievku si u sestry rozkázať tiež nemôžem, lebo mi sľúbila, že mi zajtra z hokaida urobí puding. *-*

  2. Haha, koukám,  že máme úplně stejné myšlenky. Já tuhle dýňovku v týdnu taky dělala – a úplně jako ty jsem si říkala, že podzim už je tu 🙂

  3. [4]: Z tekvice, môžeš spraviť prakticky všetko. Klasický recept, ktorý použivaš môžeš ešte nekonečne kombinovať. Napríklad aj pár zemiakov na kocky, mrkvu a tak, k tej tekvici, korenie veľmi vhodné je curry každého druhu a cayenne korenie, dobrú chuť a pekný víkend…

  4. Díky za recept, syn mě na ni láká už nějakou dobu, ale ještě jsem ji nevařila. Přitom vůbec nevím proč, zeleninové krémové polévky mám ráda.

  5. Tak přesně tuhle z hokkaida děláme doma! 🙂 Zázvor, cibuli a chilli, ale na pár dtailů je to ona. Tuhle polévku miluju, nejenom že je fakt lehká, ale i chuťově prostě eňoňuňo.♥ Ještě do toho opékáme houstičku – a pak mi to sakra připomíná rybí polévku, nevím proč. 😀

  6. Dýňová polévka jse pro takhle smutné dny jako stvořená 🙂 Loni jsem ji jedla poprvé, nevím proč ji u nás do té doby nikdo nedělal, protože je výborná. Zkusím ji udělat i podle tvého receptu, chilli jsme do ní ještě nedávali 🙂

  7. No téda, tahle vypadá slibně 🙂 Nikdy jsem jí neměla a nelákala. Tohle složení je dobré polévky je dobré a tahle by mi i možná zachutnala.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *