Chutě

Květáková polévka

Květáková polévka

Je obyčejná. Levná. Trochu nepovšimnutá. A podceňovaná. To je ale vážně škoda. Venku panuje nedýchatelný horký vzduch. Není to úplně obědové počasí. Člověk nemá chuť k jídlu. Jím teď všechno na studeno. Těstoviny, když vychladnou. Ovoce, akorát vyndané z lednice. Jenže něco teplého do bříška prostě potřeba sem tam je. Takže! – Polévka! Lehká, zasytí, ale nepřetíží. A ještě něco… když se vrátíte z letní grilovačky a budete ráno potřeba napravit večerní opileckou škodu, bude na vás čekat v lednici. K nezaplacení. ,)

Co je potřeba:

  • květák
  • vývar nebo zeleninového bujón
  • mléko / nebo smetanu
  • kousek másla
  • kmín (v mém případě drcený)
  • sůl, pepř, petrželka

Jak na to:

Květák omyju a odkrojím nežádoucí části – ovadlé listy, kus tvrdého košťálu. Rozkrojím na menší kusy a vložím do hrnce. Nechám vařit do změknutí.

Vytáhnu si část do měkka uvařených růžiček květáku stranou a zbytek rozmixuju. Do krému přidám vývar a nechám provařit. Dochutím podle libosti – kmín, sůl a pepř, jak kdo má rád. Na zjemnění se většinou používá smetana, ale venku je velké horko a polévka se dá odlehčit tím, že místo smetany ji zjemním jen mlékem. Nechám probublat, přidám kousek másla a rozdělené uvařené růžičky květáku. Úplně nakonec posypu nasekanou petrželkou.

Kdyby nebylo takové horko, a já chtěla jen o pět minut déle trávit u sporáku, můžu vám vřele doporučit pokrájenou slaninu orestovat do křupava, a pak s ní polévku posypat. To je pak teprve krása. 🙂

Summary
recipe image
Recipe Name
Květáková polévka
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

10 thoughts on “Květáková polévka

  1. On i ten krém bývá neskutečně dobrý! Ale i já slintám, fotka krásná, recept že bych ho zvládla i já – no takovéhle mě lákají nejvíce. 😀

  2. Asi jsem se zamilovala do tvého blogu! Jsem fakt ráda, že jsem na tebe na Googlu narazila. Skvělá práce, jen tak dál! 🙂

  3. Dělám ji trochu jinak, bez vývaru, květákové růžičky vařím s brambory na kostičky jenom ve vodě, nemixuji, ale zahušťuji jíškou, ale ne moc, aby to nebyla kaše. U nás je docela oblíbená, ale nesmí být příliš často.:)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *