Je obyčejná. Levná. Trochu nepovšimnutá. A podceňovaná. To je ale vážně škoda. Venku panuje nedýchatelný horký vzduch. Není to úplně obědové počasí. Člověk nemá chuť k jídlu. Jím teď všechno na studeno. Těstoviny, když vychladnou. Ovoce, akorát vyndané z lednice. Jenže něco teplého do bříška prostě potřeba sem tam je. Takže! – Polévka! Lehká, zasytí, ale nepřetíží. A ještě něco… když se vrátíte z letní grilovačky a budete ráno potřeba napravit večerní opileckou škodu, bude na vás čekat v lednici. K nezaplacení. ,)
Co je potřeba:
- květák
- vývar
- trocha smetany
- kousek másla
- kmín (v mém případě drcený)
- sůl, pepř, petrželka
Jak na to:
Květák omyju a odkrojím nežádoucí části – ovadlé listy, kus tvrdého košťálu. Rozkrojím na menší kusy a vložím do hrnce. Nechám vařit do změknutí.
Vytáhnu si část do měkka uvařených růžiček květáku stranou a zbytek rozmixuju. Do krému přidám vývar a nechám provařit. Dochutím podle libosti – kmín, sůl a pepř, jak kdo má rád. Na zjemnění se většinou používá smetana, ale venku je velké horko a polévka se dá odlehčit tím, že místo smetany ji zjemním jen mlékem. Nechám probublat, přidám kousek másla a rozdělené uvařené růžičky květáku. Úplně nakonec posypu nasekanou petrželkou.
Kdyby nebylo takové horko, a já chtěla jen o pět minut déle trávit u sporáku, můžu vám vřele doporučit pokrájenou slaninu orestovat do křupava, a pak s ní polévku posypat. To je pak teprve krása. 🙂
Normálně jsem na ni díky tomuhle článku dostala chuť! 🙂
On i ten krém bývá neskutečně dobrý! Ale i já slintám, fotka krásná, recept že bych ho zvládla i já – no takovéhle mě lákají nejvíce. 😀
Tu mám ráda! Já jsem od maminky odkoukala s rozmíchaným vajíčkem namísto smetany a s troškou muškátovýho oříšku 🙂
Co zbývá po přečtení takového článku jiného než jít pro květák? 🙂
Jé, květák miluju, ale květáková polévka mi nikdy nijak zvlášť k srdci nepřirostla. Měla bych to někdy napravit 🙂
Vypadá nádherně! 🙂
Asi jsem se zamilovala do tvého blogu! Jsem fakt ráda, že jsem na tebe na Googlu narazila. Skvělá práce, jen tak dál! 🙂
[3]: A to jóó, to by se jistě hodilo příště zapracovat! 🙂
Dělám ji trochu jinak, bez vývaru, květákové růžičky vařím s brambory na kostičky jenom ve vodě, nemixuji, ale zahušťuji jíškou, ale ne moc, aby to nebyla kaše. U nás je docela oblíbená, ale nesmí být příliš často.:)
Bezva recept na kapustovou polévku