Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • 🍽 Co k obědu
  • 🍰 Dorty
Menu
šťouchané brambory s cibulkou

Karbanátky a nej (!) šťouchané brambory

Zveřejněno v 29.6.20141.3.2020 od teedacz
Deštivé ťukání, vrtkavá lednice a ti pánové, co pracují v tramvajovém kolejišti do úmoru za každého počasí a dokonce i v neděli. Celá tahle kakofonie se mísí s pocitem toho, že mám práci a měla bych něco dělat. Místo toho uvažuji o vlivu nelibozvučnosti okolního studeného světa na mé chutě. Zkrátka a dobře, chce to „karboše“. A když, tak s těma nejlepšíma bramborama na světě. .)
Karbanátky
Je to další jídlo, které dělá každý po svém a neexistuje na něj jediný správný recept. Můj je zase směsí několika různých a za léta nabývám dojmu, že karbanátky jsou vlastně ukoulené mleté maso s tím, co máte nejraději.
Co je potřeba:
500 g mletého masa
houska
trocha mléka
1 vejce
1 cibule (půl červené, půl klasické)
lžička hořčice
dva stroužky česneku
hrst čerstvých oblíbených bylinek (tymián, rozmarýn, oregano, majoránka)
sůl, pepř
hladká mouka (nebo trojobal)
olej
(strouhanka)
Co s tím:
Housku nechám nasáknout trochou mléka. Maso osolím, opepřím, přidám nasekané bylinky, nadrobno nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek, hořčici, vejce, housku promačkám a také přihodím. Všechno rukou propracuju. Masové těstíčko by se mělo dát snadno tvarovat. Kdyby se nedařilo, může se dosypat na zahuštění strouhankou. Vykoulím a udělám placičky, které obaluji v mouce a sázím do rozpáleného oleje. Smažím do zlatova nebo tmava, když zapomínám otáčet. 🙂
Co k tomu:
Už je to nějaká doba, co jsem si zašla na pstruha do Rybářské bašty. Je to maličký podnik v areálu výstaviště v Českých Budějovicích. Zcela nenápadný. S klidným svědomím vám povím, že jsem nikdy nikde nejedla lepší rybu (možná jen ty maličké okouny, co jsme pytlačili a pekli na prutu nad ohněm, když jsme jeli Lužnici, ale to zase bylo o něčem jiném .) ). Je to venkovní sezení s malým rybníčkem, kde si buď rybu ulovíte sami a oni vám ji připraví, a nebo se musíte objednat den předem, aby měli dost živých a tedy čerstvých kousků. Jenže já dneska nechci mluvit o vynikající rybí kuchyni, ale o tom, jakou přílohu mi k ní tenkrát donesli. Byly to šťouchané brambory. Byly šťavnaté, sladké po cibulce a voňavé a svěží s nasekanou petrželkou. A víte, jak to mám. Chci to pak doma pořád. A tak jsem je tak začala dělat. A myslím, že lepší už být nemohou.
Šťouchané brambory s cibulkou
Co je potřeba:
Množství je ošemetná věc. Beru to na velikost mého hrnce a podle toho jakou chuť mám. Tak si to přeberte na vlastní chuťové míry. .)
– mísa oškrábaných brambor, hádám 3/4 – 1kg
– polovina libovolné cibule, nakrájené na drobno (+ několik koleček na ozdobu)
– máslo
– mléko
– olivový olej
– med / cukr
– velká hrst čerstvé petrželky
– sůl, pepř
Co s tím:
Brambory na větší kusy uvařím do měkka, aby hrany byly oblé a při nápichu se rozpadaly. Sliji je a do hrnce k nim přidám trochu teplého mléka a několik větších kousků másla. Zlehka pomačkám, tak aby nebyly úplně rozšťouchané. Jen tak, aby se mléko i rozpuštěné máslo vsáklo.
Cibulku osmahnu na másle s kapkou olivového oleje a s trochou cukru nebo medu. Když je zlatavá, přidám jí do brambor. Pak stejným způsobem ještě osmahnu cibulku nakrájenou na kolečka a dám stranou. Do brambor nakonec přidám sůl, pepř a nasekanou petrželku a promíchám.
Před podáváním navrch pokladu osmahlými sladkými kroužky cibulky, posypu ještě petrželkou a pokapu horkým máslem.
A je to. Jedli byste je i samotné. Tehdy jsem se do nich zbláznila, a kdybyste je ochutnali, stalo by se vám jistě to samé. 🙂

10 komentářů u „Karbanátky a nej (!) šťouchané brambory“

  1. Belinda napsal:
    29.6.2014 (19:10)

    Do háje! Ještě jsem nevečeřela 😀 a z těch fotek se mi sbíhají sliny :))

    Odpovědět
  2. Sentencia napsal:
    29.6.2014 (19:44)

    a mám hlad… 🙂 a vařit budu až zítra… tak děkuju za poblázněné chuťové buňky 🙂 šťouchané brambory dělám hodně podobně a máš pravdu, že je to prostě neskutečná bašta 🙂

    Odpovědět
  3. Magdaléna napsal:
    29.6.2014 (20:18)

    Karbanátky jím, když je nutnost, ale ty brambory! Těch bych snědla celou tu mísu! Nikdy jsem do nich nedávala cibulku, že bych vyzkoušela už zítra? 🙂 (sakra, nevyzkouším, mám jízdy… tak pozítří :))

    Odpovědět
  4. Čerf napsal:
    29.6.2014 (22:06)

    To vypadá báječně. Nejspíš si "tvoje" brambory udělám poslední víkend před odjezdem za japonskou kuchyní 🙂

    Odpovědět
  5. Teeda napsal:
    29.6.2014 (22:55)

    [2]: Je, viď? 🙂

    Odpovědět
  6. Tunde napsal:
    1.7.2014 (12:16)

    Dobrý den,

    Odpovědět
  7. Michelle napsal:
    1.7.2014 (12:24)

    Ty brambory vypadají děsně zajímavě. Kaše je jediná forma brambor, kterou mám fakt ráda a jím ji nejen proto, abych neměla hlad. Tahle vylepšená verze se mi líbí, zatím jsem tam dávala akorát tak osolené brambory, nějaké to máslo a mléka dokud nebyly jemné. Hned zítra to zkusím O:-)

    Odpovědět
  8. V. napsal:
    4.7.2014 (13:59)

    Mmmm, me oblibene jidlo! 🙂

    Odpovědět
  9. Berry napsal:
    4.7.2014 (20:07)

    Karbanátky klasika, každý po svém, my si pomáháme doma vločkami :-)Překvapila mě ta kaše – s cibulkou znám, u babičky jsme to mívávali jako melšpajs, ale pořád si nedovedu představit s cibulí med/cukr…

    Odpovědět
  10. PaPája napsal:
    5.7.2014 (21:33)

    Zrovna tenhle týden jsem u babičky jedla nejlepšího pstruha v mém životě! Čerstvého, na másle, a oblizovala jsem se až za ušima. Babi je prostě klasa! 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody jedlé dárky kakao kokos koláč kuře kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev omáčky papriky pistácie polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr sladké pečení sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2023 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme