Když jsem byla nemocná, uvařila jsem si jí celý hrnec a baštila jí stále dokola. Česnek je zázrak. Trochu jsem tady obšlehla z pár stránek, cože to česnek vlastně má (vitamíny A, B, C, vápník, selen, jód) a cože to vlastně umí (podporuje látkovou výměnu, hojení ran, sexuální výkonnost, snižuje cholesterol, stres, krevní tlak a riziko rakoviny) a jak a k čemu se používá (antibiotikum, antiseptikum, účinkuje na nachlazení, chřipku, bolest v krku, proti nadýmání, kornatění tepen, prospívá srdci a pomáhá při cukrovce, střevních a žaludečních potížích, čistí cévy). Co k tomu říct. Když budete pěkně konzumovat česnek, budete zdraví jako řípa a zjevně budete žít na věky věků. Je potřeba říct, že většinu toho umí v co nejsyrovější formě, ale myslím, že taková česnečka poslouží jako dobrý start. 🙂
Co je potřeba:
- tři brambory
- palice česneku
- velká lžíce sádla
- jedna cibule
- vývar nebo bujón (1 l)
- majoránka, sůl a pepř
- chleba
Jak na to:
Nejdříve si vše připravím. Brambory oškrábu a nakrájím na malé kostičky. Česnek oloupu, dva stroužky dám stranou a ostatní buď prolisuji, nebo nakrájím na plátky. Cibuli oloupu a pokrájím nadrobno. Z dvou krajíců chleba nakrájím kostky. Tak. Všechno je připravené a může se jít vařit.
Na sádle osmahnu zvolna cibulku do měkka, pak přidám česnek a po chvilce zaliji vývarem. Přidám brambory a nechám vařit, dokud nejsou měkké. Přidám majoránku (kdo máte rádi, můžete i kmín) a dochutím solí a pepřem jak je třeba. Když je polévka dovařená, tak do ní prolisuji dva odložené stroužky česneku, které jí syrovostí dodají ještě větší říz a sílu. Chlebové kostky na sucho opražím na pánvi, a pak je nasypu na hotovou polévku. A pak už se jen oháním lžící. 🙂
Může se hodit: Poctivý pomalu tažený hovězí vývar >>>
Týjo, já si snad tu česnečku udělám. Už nějaký ten den mě bolí v krku – jinak mi je fajn, ale když každé polknutí bolí, je to na nic. 🙁 Zapíjím to teplými čaji, hlavně zázvorovým, ale ten by mi mohl už za chvíli přestat chutnat. 😀
Snažím se konzumovat česnek co nejvíce, vzhledem k tomu, jak ho miluji. S cibulí jsou mojí nejoblíbenější zeleninou.
Ách, práve už druhý deň ju jem na obed 🙂 najlepšia s kopou chlebíkov a nastrúhaným syrom.
Česnečku miluju, vlastně česnek jim i samotný 🙂
Česnečku doporučuje i Cyberštamgast po přespůlnočních akcích.
Na chřipku není snad ani nic lepšího. Dělám hodně podobnou, s cibulkou akorát ještě smažím na kostičky/plátečky nakrájenou slaninku a na závěr přidávám na zahuštění vajíčko rozmixované s trochou mouky 🙂
Česnek mám rád, takže pravděpodobně nebudu upír :-). Dík za recept, někdy si "česnečku podle Teedy" udělám.
Momentálně jsem ve stavu, kdy bych si nejraději zařídila rozvážkovou firmu na česnečku a zázvorovej čaj. A vyplatilo by se to. Žiju totiž v usmrkanýmm údolí 🙂
[3]: Ach, ten sýr jsem nenapsala! Svatá pravda, když je doma sýr, je tam nejlepší. 🙂
My jsme česnečku dělali úplně základní, to dala mamka vařit vodu s trochou kmínu, až se provařila, vypnula a zaklechtala do ní vajíčko. Trochu sádla, tak na špičku lžičky, samozřejmě sůl, majoránku a rozetřený česnek. Plus chlebové krutonky a taky chutnala… takže, když někomu zrovna dojdou brambory, je to taky dobrá verze.
Tak jsem právě "tvou" česnečku povečeřel a hodnotím ji velmi, velmi kladně :-).
Zrovna o prázdninách jsme si s přítelem dali česnečku v restauraci a mně došlo, že už jsem vařila spoustu věcí, ale česnečku ještě ne. Takže díky za připomenutí, musím se do ní brzy pustit 🙂
Tak nade mnou zvítězila choroba a já si udělala česnečku podle tebe. Byla chuťově naprosto super, tak doufám, že mě i postaví na nohy. 🙂
Jo, česnečku můžu:-) Taky mám ráda topinky z topinkovače se spoustou česneku a troškou másla:-)
[11]:[13]: