Momentálně super oblíbený jídlo. Chtěla jsem udělat černou čočku k rybě, ale nechtěla jsem jí samotnou, takže jsem dumala co tomu dát, aby to bylo barevné a šťavnaté. A najednou jíme čočku k rybě, kuřeti, ke špízům při grilování, samotnou jako salát… zkrátka dokola. Nová oblíbenost.♥️
Co je potřeba
- černá čočka (cca polovina balení)
- 1 cibule
- 2 mrkve
- červená paprika
- žlutá paprika
- rajčata
- sušená rajčata nakládaná v oleji (ty s kapary jsou eňoňůňo)
- bazalka
Jak na to
Černou čočku uvařím a poctivě jí hlídám aby se nerozvařila. Na obalu píší 25 minut, ale to mi nefunguje a vždycky je to trochu méně. Ke konci vaření osolím a hotovou pak sliju přes cedník a nechám vykapat.
Cibuli a mrkev nakrájím na drobné kostičky a osmahnu na pánvi do měkka. Nakrájím na trochu větší kostičky papriky a také je osmahnu do měkka a ke konci přidám nakrájená rajčata.
Uvařenou čočku smíchám v míse s osmahnutou zeleninou, přidám dvě lžíce pokrájených sušených rajčátek. Olej z nich krásně všechno propojí. Nakonec přidám čerstvou bazalku.
Když jsem čočku dělala takhle poprvé, dala jsem do n nakonec i na kostičky nakrájený sýr feta a bylo to výborný, ale pokud chcete čočku jen jako přílohu a ne samostatný salát, tak bez ní to úplně stačí. Dobré je prostě obojí.
Nakonec při promíchání promyslete jestli není potřeba ještě sůl nebo trochu pepře a pokud jste spokojení, máte hotovo.
Ve vhodné misce se dá klidně celé ohřát v troubě nebo mikrovlnce, když chcete teplou variantu, dá se baštit klidně i ve studené variantě a pokud chystáte na nějakou událost více věcí a chcete mít na poslední chvíli co nejmíň práce, tak tohle je ideální jídlo, protože když ho nachystáte den předem, neztratí vůbec nic.
Sláva čočce! 🙂 🙏🏻