Jako první musím přiznat, že tohle není můj recept a já je doma nevařím. Tyhle božské masové kuličky vaří má drahá polovička a je to moje nejoblíbenější jídlo, kterým mě těší. Co je na něm tak zvláštního? Je to dokonalé koření, které dává kuličkám slavnostní chuť a nepřestává mě to bavit. Beru si tedy jeho notýsek a opisuji tento klenot.
Co je potřeba:
Masové kuličky
- 500 g mletého hovězího masa
- 100 g parmezánu
- 1 stroužek česneku
- 1 hrst petržele
- 1/2 lžičky fenyklu
- 1/4 lžičky oregana
- 3 plátky toastového chleba (nebo rohlíky)
- 60 ml mléka
- 1 vejce
- sůl a pepř
Omáčka
- 500 g rajčat (pokud se vám nechce spařit a loupat, použijte dvě plechovky hotových)
- 2 stroužky česneku
- bobkový list
- lžíce olivového oleje
- chilli vločky
- sůl a pepř
- čerstvá bazalka
+ Špagety
Jak na to:
Pokud máte čerstvá rajčata, tak je nařízněte do kříže a spařte vroucí vodou, oloupejte a nasekejte (pokud jste lenoši, vezměte si 2 plechovky rajčat).
Česnek nakrájejte na drobno, v hluboké pánvi rozpalte olej a orestujte česnek, chilli a bobkový list. Přidejte rajčata a duste asi 30 minut. Podle potřeby podlijte vodou. Vyndejte bobkový list a směs rozmačkejte.
Zatímco se omáčka dusí, rozmixujte toasťák na strouhanku, zalijte mlékem a nechte 5 minut nasáknout. Přidejte maso, vejce, najemno nastrouhaný parmezán, prolisovaný česnek, nasekanou petrželku, fenykl a oregano. Osolte a opepřete, promíchejte a ze směsi vytvarujte koule. Ty dejte vařit do omáčky. Budou hotové asi po 20 minutách.
K masovým kuličkám a omáčce si před finišem nezapomeňte uvařit špagety. Hotové posypte bazalkou. Pokud nemáte, tak i petrželka krásně sedí.
Pak už si jen vychutnejte tu dokonalou souhru vůní a chutí.