Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • | Recepty |
  • Co k obědu 🍽️
  • Velikonoční recepty 🐣
Menu

Krůtí roláda se špenátem

Zveřejněno v 18.2.202418.2.2024 od teedacz

Dělala jsem ji poprvé a byla tak skvělá, že rozhodně nebyla naposledy. Ještě „za tepla“ jsem si poznamenala vychytávky, které mi to příště zrychlí a usnadní. Recept je kombinace více načtených receptů a vlastních nápadů, kombinací náplně jsem se inspirovala v Apetitu. Co je podstatné – pokud jde o náplně rolády, dá se poměrně dost improvizovat, vynechávat a přidávat. Já jsem zkusila náplň hodně kombinovanou, ale určitě bych se nebála jít i jen do čistě špenátové. Tak je to na vás.

Co je potřeba:

Základní ingredience

  • krůtí prso cca 700-800 g (já jsem dělala 1,5 kg a vyšlo mi to na rolády dvě, doporučuji si pohlídat aby prso bylo v celku a nařízli jste si jak potřebujete, já jsem jednu roládu měla z prsa v celku, ale druhou jsem musela slepit ze tří částí a nebudu lhát – nešlo to úplně nejlépe 😁)
  • 3 velké cibule
  • 0,5 l vývaru
  • sůl, pepř
  • máslo
  • smetana (do špenátové náplně, do omáčky a co zbyde tak do bramborové kaše)

Na špenátovou nádivku

  • balení špenátu
  • 4 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • trošku smetany
  • muškátový oříšek, sůl a pepř
  • (šalvějové lístky)

Další suroviny do nádivky na špenátový základ

  • sušená rajčata nakládaná v oleji
  • mozzarella

Navíc ještě

  • brambory na přílohu (třeba s máslem a zbytkem smetany jako brkaše)

Jak na to:

Základ | Začneme cibulí. Oloupejte a nakrájejte na drobno. Na másle osmahněte zvolna do měkka a takhle pěkně nachystanou ji nachystejte na dno pekáčku, později na ni uložíte roládu.

Špenát | Do pánvičky přidejte znovu máslo a krátce na něm osmahněte na plátky pokrájené stroužky česneku, můžete k nim přidat na drobno nasekané šalvějové lístky. Na ně přidejte spařený osušený špenát (stačí ho zalít vroucí vodou, slít a osušit). Do směsky rozklepněte dvě vejce, zakápněte trochou smetany a na mírném plameni promíchejte. Osolte, opepřete a přidejte trochu strouhání muškátového oříšku. Promíchejte a připravenou směs si přesuňte do misky, aby v horké pánvi vajíčka dále nedocházela.

Maso | Konečně je čas na maso. Rozřízněte si krůtí prso tak, aby vám vznikl co největší plát. Já jej prokrojila a nedokrojila, takže jsem ho otevřela jako knihu. Zakryla jsem ho fólií nahoře i dole paličko na maso naklepala se snahou tak, aby maso bylo všude podobně tenké, v tomhle případě cca 1 cm. Olát jsem osolila a opepřila.

Roláda | Na takto nachystané maso rozprostřete jako první špenátovou nádivku. Nechte si volné kraje, aby se vám to dobře balilo a já si nechala vespod i fólii, abych to s ní při stáčení mohla utahovat. Na špenátovou nátěrku přidejte pokrájená sušená rajčata a nakrájenou nebo natrhanou mozzarellu.

Rolování je nejblbější část. Já si malovala, že když nemám provázek, kterým bych roládu svazovala, tak ji po zabalení projedu dlouhou jehlou a bude to fajn. Bylo. Jenže po té co roládu zarolujete ji potřebujete vzít a osmahnout na pánvi ze všech stran aby se zatáhla. A mě se to s jehlou na pánev nechtělo vejít. Pomohla nakonec pokrácená špejle, ale tím, že jsem na pánvi vytahovala z rolády jehlu, tak se mi v ní objevily skulinky. I tak byla skvělá, jen doporučuji rovnou prošpikovat kratší ostrou špejlí nebo opravdu svazovat provázkem.

Jakmile roládku máte osmahnutou ze všech stran, tak ji můžete uložit do cibulového hnízdečka a podlít vývarem. Zakryla jsem alobalem a nechala hodinku péct na 180 (horkovzduch). Po hodině jsem ji odklopila a nechala pod grilem na pěknou barvu. Mezitím jsem si šla nachystat přílohu – bramborovou kaši.

Omáčka | Po vytažení jsem roládu vyndala z cibule, položila stranou a zakryla ji, aby nevychladla a dala jsem se rychle do omáčky. V rendlíčku si rozpusťte lžíci másla, zasypte hladkou moukou a orestujte krátce, aby vám neztmavlo. Přilijte trochu vývaru, vymíchejte do hladka, a pak přidejte pečenou cibuli spolu s vývarem a výpekem z pekáčku po roládě. Chvilku provařte a nakonec rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Zalijte trochou smetany a už jen okoštujte, jestli to nechce sůl a pepř.

Finále | Hotová bramborová kaše a omáčka čekají, stačí tedy roládu opatrně nakrájet. Předtím je potřeba opatrně sundat špejli nebo provázek, na talíři by vám nemělo nic překážet. Tak snad se vám zadaří a oblíbíte si ji, stejně jako u nás doma. 🙂 😊 🍽️

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory Buchty na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody Jedlé dárky kakao kokos koláč kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev Nepečené cukroví omáčky papriky polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr Sladké pečení snídaně sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce Vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2025 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme