Pokud se po dlouhé době konečně podívám domů, musím vidět všechny. To znamená jediné. Dlouhé večerní posezení. Musí být co pít, kde sedět a hlavně, čím to klábosení zakousnout. V rámci italských nálad, jak jinak na to jít, než přes všemi tolik oblíbenou pizzu, že. .)
Co je potřeba
(množství těsta vyjde i na veliký plech pizzy nebo dvě klasické menší kulaté)
- 300 g hladké mouky
- 150 ml vody
- 1/2 kostky droždí
- 1 lžíce olivového oleje
- půl lžičky soli
- na náplň podle vlastních chutí (dělám šunkovou s rajčaty, tuňákovou s cibulkou a špenátovou se smetanou)
Dneska tedy ta základní… (tuňáková příště/ tady)
- pomodoro (hustá rajčatová šťáva) – ideální a lepší než protlak, pokud nejste líní, umixujete spařená, oloupaná rajčata
- plátky dobré šunky
- rajčata
- plátky sýra
- sušené oregano nebo bazalka
Jak na to
Droždí si rozmíchám ve vodě, smíchám s moukou, olejem a solí a hnětu, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěny v míse. Udělám si bochníček, pomoučím ho a nechám na teplém místě kynout. Nevím, jak jaká je ideální doba. Většinou po hodince kouknu a už ho nesu k dalšímu zpracování.
Vykynuté těsto prohnětu a vyválím a vytahám do tenka. V případě, že chcete velkou pizzu, tak těsto dáváte a tvarujete rovnou na plechu. V mém případě vykrájíte skleničkou kolečka a prsty je upravíte k ideální tloušťce. Připravená kolečka kladu na plech vyložený pečícím papírem.
Kolečka potřu vrstvou pomodora, položím plátek šunky (perfekcionisté také vykrojí sklenicí…), tenký plátek rajčete a nakladu sýr. Všechna pizzátka pak posypu bazalkou a oreganem a na 150˚ peču kolem 15 minut (záleží na troubě, ta naše je trochu svoje). 🙂
Nic víc, nic míň, jen sníst!
P.S.: Těsto je podle mojí tety Ivanky, která je v pizze stejně nepřekonatelná, protože ji vytasí vždy v nejvhodnější chvíli a pro mě speciálně bez nivy. 🙂
To zkusím 🙂 Zní to moc chutně, povedla se Ti fotka 🙂
HmmÁhh, děláš mi chutě!!! 😀 8D
Mini pizzy vypadají úžasně, až jsem dostala chuť 🙂
Vypadají užasně.
Ta vypadá mňamózně! Uplně nabízí k nakousnutí, tak si jdu dát chleba s máslem a medem a nechat si zajít chuť!:-(
Tak to vypadá na jednoduchý recept, určitě zkusím =)
Teda, to je piplačka 🙂 kam se hrabou posvícenské koláčky 🙂 (ale co bychom pro ty naše milé neudělaly, viď? 🙂 )
[1]: Ai to chce trochu praxe. Moje první pizza zdaleka takhle nevypadala. Dala by se o tom spíš napsat kniha hterá by bilancovala na hraně meti scifi, hororem, komedií a kuchařkou. .)
já dávám místo vody mléko, těsto mi pak přijde takové… nevím, prostě chutnější, než s vodou 🙂 a obvykle dělám rovnou tu velikou variantu na celý plech 🙂 tvoje mini ale vypadají krásně a pro větší sešlost je to určitě praktičtější a vhodnější 🙂
Mňamy, mňamy, copak asi budu vařit příští víkend? 😀 :3
Tyhle mini pizzičky miluju! Úplně mi to připomnělo občerstvování na domácích závodech, když jsem ještě bruslila-měli jsme toho vždycky plný tváře a kapsy! 😀
Mám doma snad milion receptů na zaručeně nejlepší těsto na pizzu a vždycky si opíšu novej s tím, že příště zkusím… Takže zapisuju a snad co nejdřív zkusím! 😀 😉
Tak toto vyzerá naozaj chutne, to musím vyskúšať! Zaujímavé články 🙂
Ahoj pizzu přímo zbožnuju a děkuji ti za tento článek opravdu mi pomohl jinak pokud by jsi ráda věděla jaké pizzerie navštěvuju koukni na můj seznam luxusních pizzerii z cele ceske republiky http://www.iluxurylife.cz/cs/subkategorie/pizzerie