Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • 🍽 Co k obědu
  • 🍰 Dorty
Menu

Mini pizza

Zveřejněno v 3.2.201430.12.2022 od teedacz

Pokud se po dlouhé době konečně podívám domů, musím vidět všechny. To znamená jediné. Dlouhé večerní posezení. Musí být co pít, kde sedět a hlavně, čím to klábosení zakousnout. V rámci italských nálad, jak jinak na to jít, než přes všemi tolik oblíbenou pizzu, že. .)

Co je potřeba

(množství těsta vyjde i na veliký plech pizzy nebo dvě klasické menší kulaté)

  • 300 g hladké mouky
  • 150 ml vody
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžíce olivového oleje
  • půl lžičky soli
  • na náplň podle vlastních chutí (dělám šunkovou s rajčaty, tuňákovou s cibulkou a špenátovou se smetanou)

Dneska tedy ta základní… (tuňáková příště/ tady)

  • pomodoro (hustá rajčatová šťáva) – ideální a lepší než protlak, pokud nejste líní, umixujete spařená, oloupaná rajčata
  • plátky dobré šunky
  • rajčata
  • plátky sýra
  • sušené oregano nebo bazalka

Jak na to

Droždí si rozmíchám ve vodě, smíchám s moukou, olejem a solí a hnětu, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěny v míse. Udělám si bochníček, pomoučím ho a nechám na teplém místě kynout. Nevím, jak jaká je ideální doba. Většinou po hodince kouknu a už ho nesu k dalšímu zpracování.

Vykynuté těsto prohnětu a vyválím a vytahám do tenka. V případě, že chcete velkou pizzu, tak těsto dáváte a tvarujete rovnou na plechu. V mém případě vykrájíte skleničkou kolečka a prsty je upravíte k ideální tloušťce. Připravená kolečka kladu na plech vyložený pečícím papírem.

Kolečka potřu vrstvou pomodora, položím plátek šunky (perfekcionisté také vykrojí sklenicí…), tenký plátek rajčete a nakladu sýr. Všechna pizzátka pak posypu bazalkou a oreganem a na 150˚ peču kolem 15 minut (záleží na troubě, ta naše je trochu svoje). 🙂

Nic víc, nic míň, jen sníst!

P.S.: Těsto je podle mojí tety Ivanky, která je v pizze stejně nepřekonatelná, protože ji vytasí vždy v nejvhodnější chvíli a pro mě speciálně bez nivy. 🙂

14 komentářů u „Mini pizza“

  1. Světlo Fleshka napsal:
    3.2.2014 (16:07)

    To zkusím 🙂 Zní to moc chutně, povedla se Ti fotka 🙂

    Odpovědět
  2. Kariol napsal:
    3.2.2014 (17:06)

    HmmÁhh, děláš mi chutě!!! 😀 8D

    Odpovědět
  3. karlaprazakova napsal:
    3.2.2014 (17:22)

    Mini pizzy vypadají úžasně, až jsem dostala chuť 🙂

    Odpovědět
  4. Joina napsal:
    3.2.2014 (17:48)

    Vypadají užasně.

    Odpovědět
  5. Ivet napsal:
    3.2.2014 (18:27)

    Ta vypadá mňamózně! Uplně nabízí k nakousnutí, tak si jdu dát chleba s máslem a medem a nechat si zajít chuť!:-(

    Odpovědět
  6. Seina napsal:
    3.2.2014 (18:29)

    Tak to vypadá na jednoduchý recept, určitě zkusím =)

    Odpovědět
  7. Magdaléna napsal:
    3.2.2014 (19:12)

    Teda, to je piplačka 🙂 kam se hrabou posvícenské koláčky 🙂 (ale co bychom pro ty naše milé neudělaly, viď? 🙂 )

    Odpovědět
  8. Teeda napsal:
    3.2.2014 (20:50)

    [1]: Ai to chce trochu praxe. Moje první pizza zdaleka takhle nevypadala. Dala by se o tom spíš napsat kniha hterá by bilancovala na hraně meti scifi, hororem, komedií a kuchařkou. .)

    Odpovědět
  9. Sentencia napsal:
    5.2.2014 (15:55)

    já dávám místo vody mléko, těsto mi pak přijde takové… nevím, prostě chutnější, než s vodou 🙂 a obvykle dělám rovnou tu velikou variantu na celý plech 🙂 tvoje mini ale vypadají krásně a pro větší sešlost je to určitě praktičtější a vhodnější 🙂

    Odpovědět
  10. Em Zet napsal:
    5.2.2014 (21:26)

    Mňamy, mňamy, copak asi budu vařit příští víkend? 😀 :3

    Odpovědět
  11. PaPája napsal:
    7.2.2014 (20:21)

    Tyhle mini pizzičky miluju! Úplně mi to připomnělo občerstvování na domácích závodech, když jsem ještě bruslila-měli jsme toho vždycky plný tváře a kapsy! 😀

    Odpovědět
  12. eazi napsal:
    8.2.2014 (19:24)

    Mám doma snad milion receptů na zaručeně nejlepší těsto na pizzu a vždycky si opíšu novej s tím, že příště zkusím… Takže zapisuju a snad co nejdřív zkusím! 😀 😉

    Odpovědět
  13. Danielle napsal:
    19.2.2014 (15:12)

    Tak toto vyzerá naozaj chutne, to musím vyskúšať! Zaujímavé články 🙂

    Odpovědět
  14. filo napsal:
    5.5.2014 (21:04)

    Ahoj pizzu přímo zbožnuju a děkuji ti za tento článek opravdu mi pomohl jinak pokud by jsi ráda věděla jaké pizzerie navštěvuju koukni na můj seznam luxusních pizzerii z cele ceske republiky http://www.iluxurylife.cz/cs/subkategorie/pizzerie

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody jedlé dárky kakao kokos koláč kuře kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev omáčky papriky pistácie polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr sladké pečení sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2023 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme