Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • | Recepty |
  • 🍽 Co k obědu
  • 🥂 Párty zob
  • 🍰 Dorty
Menu

Tuňáková pizza

Zveřejněno v 9.2.20141.3.2020 od teedacz
Dřív nebo později ve vašem životě přijde situace, na kterou jste se bezvadně připravili. Konečně přijdete po dlouhé době domů a myslíte si, jak pokecáte s pár přáteli. Uděláte občerstvení (drobné minipizzičky) a čekáte svou kultivovanou návštěvu. Už málem stavíte na čaj, a pak náhle někdo zavolá, někdo dostane nápad, ozve se tamten a pod oknem zapíská ten další. Vykloníte se z okna a slyšíte jen „Héj, ty si doma?“ Tak dáme hru, ne?“. Jo. A místo kultivovaného posezení s pár kousky zobu se vám do bytu co nevidět nahrne parta lidí obsahující ještě větší partu lahví vína a všechno dohromady to navíc znamená hodiny dračího doupěte, carcassonne, puerta, veže a jiných zákeřných společenských her. Tyhle dlouhé hodiny pak obsahují navíc hodně lidí. Sečtěte lidi a čas a máte dohromady absolutní nepřipravenost. Aneb, nikdy si nemyslete, že nemůže přijít nepředpokládané. Může přijít cokoli.

Pro úplné shrnutí. Když ve čtyři zjistíte, že v sedm přijde nával, stihnete to. Fakt. Vyšlo mi to tak tak. Zatímco kynulo těsto na další pizzu (tentokrát velkou, na piplání není čas!), stihla jsem rozválet těsto na pár nohou štrůdlu, naplnit ho, srolovat a šup s ním do trouby. Zatímco se štrůdl peče, už vytahuju kola a sypu na těsto vše potřebné. Maraton jak vyšitý. V šest vkládám pizzu do trouby a schvácená sedám na gauč. Pff. Nemám pomeranč na portugalské koláčky. Nevadí. Příště. Ze zbylého listového těsta se udělají makové tyčky a bude. Záležitost dvaceti minut. Sprcha. Vše načančat, bordel schovat za dveře a tvářit se, že jsem si celý den v klidu četla. Celá já.
Proč to ale píšu. Recepis na těsto jsem už psala a je tam i co dávám na klasickou červenou variantu pizzy. Když jsem si u toho receptu říkala „tuňákovou jindy“, netušila jsem, že ten samý den (přesněji o deset minut později) už budu dělat i tuňákovou variantu. Jistě. Ach ty naše plány. Po spoustě keců konečně co a jak…
Co je potřeba:
– cibule
– pórek
– mléko
– vejce
– sýr na strouhání (eidam)
– tuňák v plechovce (jsem tuňáková holka, dávám 2 plechovky)
– trochu olivového oleje, sůl, pepř, oregano
Jak na to, aby to bylo dobré:
S množstvím je to ošemetné, záleží, jak velkou pizzu děláte. Z jednoho těsta dělám dvě pizzy, mnou psané množství je na jednu z nich.
Jako první nakrájím na hodně tenká kolečka cibulku a na olivovém oleji ji osmahnu do měkka. Asi polovinu umytého pórku nakrájím a přidám k cibulce. Osolím, opepřím a měkoučkou osmahlou směs nakladu na připravenou tenkou placku těsta. Část cibulky a pórku si nechám pak navrch. Tuňáka rovnoměrně rozdrobím po celé ploše a na něj pak nasypu zbylou osmahlou směs. Do skleničky mléka rozklepnu vejce a zamíchám do toho na jemno nastrouhaný sýr (hodně .). Tuhle kašovitou, ale pořád tekutou hmotu lžící rovnoměrně nanesu na celou pizzu. Posypu oreganem a šup s tím do trouby. Peču tak dlouho, dokud to není upečené. 🙂
Takže. Jakou máte radši tuňákovou nebo šunkovo sýrovou? A jste vždy připraveni? 🙂

13 komentářů u „Tuňáková pizza“

  1. stuprum napsal:
    9.2.2014 (8:06)

    Pizzy, téma týdne blogu.cz. Všude zřím recepty na pizzy a saláty, rozkošné.

    Odpovědět
  2. NiKi napsal:
    9.2.2014 (9:10)

    Předevčírek mamka dělala pizzu 🙂 zkoušela šunkovou a moc se jí povedla takže navrhnu at zkusí i tuto 🙂

    Odpovědět
  3. Magdaléna napsal:
    9.2.2014 (9:35)

    Pórek? Tak to možná vyzkouším ještě dnes – máme ho doma pořád a já už nevím co s ním – byla čína, quiche, polívka, jiná polívka – dochází mi fantazie, takže díky! (Taky jsem tuňáková holka – i když asi spíš obecně rybí holka)

    Odpovědět
  4. sarush ef napsal:
    9.2.2014 (10:46)

    tak zrovna tuhle už chci fakt zkusit hrozně dlouho 🙂

    Odpovědět
  5. Čerf napsal:
    9.2.2014 (11:30)

    Ještěže jsem po jídle, jinak bych asi prokousnul obrazovku :-).

    Odpovědět
  6. Beáta napsal:
    9.2.2014 (11:31)

    Ten pórek tomu nejspíš dodá ten ,,šmak" :).. Ale možná bych si vybrala buď cibuli nebo pórek, už bych nerestovala a možná bych pizzu lehce zakápla citronem. Mělo by to zase jinou chuť a ne, nemyslím, že je prasárna kapat citron na pizzu :p..

    Odpovědět
  7. Barefoot Cinderella napsal:
    9.2.2014 (21:55)

    Páni, jsi dobrá, že jsi se do toho takhle vrhla! Já bych se na to asi vykašlala a každýmu bych řekla ať přinese křupky 😀 nicméně ta tvoje tuňáková pizza zní strašně pracně… Proč tu cibulku a pórek osmaháváš? Nevyšlo by na stejno nechat to upéct na té pizze syrový? No já nevím, ty jsi tady přeborník na pizzy, co? 😀 (Neuvěřitelně dokonalé přiblížení času pečení, netušila jsem, že někdo dokáže takhle na setiny přesně změřit, jak dlouho něco péct 😀 😀 )

    Odpovědět
  8. Teeda napsal:
    9.2.2014 (23:00)

    [1]: Je to spíš téma už po několik let. Nesmttelná a vždy připravení pizza! 😀

    Odpovědět
  9. Joina napsal:
    10.2.2014 (6:48)

    Na fotce to vypadá velice pěkně, ale tuňák sám o sobě mi moc nejede. Když děláme pomazánku, tak to moc nemohu jíst, ale třeba v pizze to chutná zase jinak.

    Odpovědět
  10. Bev napsal:
    10.2.2014 (10:28)

    Tuňákovou pizzu jsem nikdy nejedla, takže asi dávám přednost té šunkovo sýrové, no vlastně…  to co peču se ani nedá nazvat pizzou, jde spíš o slanou buchtu se salámem, kečupem, zeleninou a spoustou sýra.:) Ale vždycky je hned pryč.

    Odpovědět
  11. Cath napsal:
    10.2.2014 (22:11)

    Teda vyzerá to vynikajúco, no keďže som tuniaka ešte nejedla a neviem, či by som zobrala odvahu, uprednostnila by som šunkovo-syrovú 🙂

    Odpovědět
  12. filo napsal:
    5.5.2014 (21:04)

    Ahoj pizzu přímo zbožnuju a děkuji ti za tento článek opravdu mi pomohl jinak pokud by jsi ráda věděla jaké pizzerie navštěvuju koukni na můj seznam luxusních pizzerii z cele ceske republiky http://www.iluxurylife.cz/cs/subkategorie/pizzerie

    Odpovědět
  13. Milu napsal:
    13.12.2014 (13:10)

    [3]: ještě jsou výborné pórkové brambory – tj. brambory, porek, brambory, každou vrstvu osolit, případně opepřit a navrch zalít smetanou (čím tučnější tím samozřejmě lepší), případně poklást troškou máslíčka – jen pro inspiraci

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody jedlé dárky kakao kokos koláč kuře kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev omáčky papriky pistácie polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr sladké pečení sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2023 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme