Dřív nebo později ve vašem životě přijde situace, na kterou jste se bezvadně připravili. Konečně přijdete po dlouhé době domů a myslíte si, jak pokecáte s pár přáteli. Uděláte občerstvení (drobné minipizzičky) a čekáte svou kultivovanou návštěvu. Už málem stavíte na čaj, a pak náhle někdo zavolá, někdo dostane nápad, ozve se tamten a pod oknem zapíská ten další. Vykloníte se z okna a slyšíte jen „Héj, ty si doma?“ Tak dáme hru, ne?“. Jo. A místo kultivovaného posezení s pár kousky zobu se vám do bytu co nevidět nahrne parta lidí obsahující ještě větší partu lahví vína a všechno dohromady to navíc znamená hodiny dračího doupěte, carcassonne, puerta, veže a jiných zákeřných společenských her. Tyhle dlouhé hodiny pak obsahují navíc hodně lidí. Sečtěte lidi a čas a máte dohromady absolutní nepřipravenost. Aneb, nikdy si nemyslete, že nemůže přijít nepředpokládané. Může přijít cokoli.
Pro úplné shrnutí. Když ve čtyři zjistíte, že v sedm přijde nával, stihnete to. Fakt. Vyšlo mi to tak tak. Zatímco kynulo těsto na další pizzu (tentokrát velkou, na piplání není čas!), stihla jsem rozválet těsto na pár nohou štrůdlu, naplnit ho, srolovat a šup s ním do trouby. Zatímco se štrůdl peče, už vytahuju kola a sypu na těsto vše potřebné. Maraton jak vyšitý. V šest vkládám pizzu do trouby a schvácená sedám na gauč. Pff. Nemám pomeranč na portugalské koláčky. Nevadí. Příště. Ze zbylého listového těsta se udělají makové tyčky a bude. Záležitost dvaceti minut. Sprcha. Vše načančat, bordel schovat za dveře a tvářit se, že jsem si celý den v klidu četla. Celá já.
Proč to ale píšu. Recepis na těsto jsem už psala a je tam i co dávám na klasickou červenou variantu pizzy. Když jsem si u toho receptu říkala „tuňákovou jindy“, netušila jsem, že ten samý den (přesněji o deset minut později) už budu dělat i tuňákovou variantu. Jistě. Ach ty naše plány. Po spoustě keců konečně co a jak…
Co je potřeba:
– cibule
– pórek
– mléko
– vejce
– sýr na strouhání (eidam)
– tuňák v plechovce (jsem tuňáková holka, dávám 2 plechovky)
– trochu olivového oleje, sůl, pepř, oregano
Jak na to, aby to bylo dobré:
S množstvím je to ošemetné, záleží, jak velkou pizzu děláte. Z jednoho těsta dělám dvě pizzy, mnou psané množství je na jednu z nich.
Jako první nakrájím na hodně tenká kolečka cibulku a na olivovém oleji ji osmahnu do měkka. Asi polovinu umytého pórku nakrájím a přidám k cibulce. Osolím, opepřím a měkoučkou osmahlou směs nakladu na připravenou tenkou placku těsta. Část cibulky a pórku si nechám pak navrch. Tuňáka rovnoměrně rozdrobím po celé ploše a na něj pak nasypu zbylou osmahlou směs. Do skleničky mléka rozklepnu vejce a zamíchám do toho na jemno nastrouhaný sýr (hodně .). Tuhle kašovitou, ale pořád tekutou hmotu lžící rovnoměrně nanesu na celou pizzu. Posypu oreganem a šup s tím do trouby. Peču tak dlouho, dokud to není upečené. 🙂
Takže. Jakou máte radši tuňákovou nebo šunkovo sýrovou? A jste vždy připraveni? 🙂
Pizzy, téma týdne blogu.cz. Všude zřím recepty na pizzy a saláty, rozkošné.
Předevčírek mamka dělala pizzu 🙂 zkoušela šunkovou a moc se jí povedla takže navrhnu at zkusí i tuto 🙂
Pórek? Tak to možná vyzkouším ještě dnes – máme ho doma pořád a já už nevím co s ním – byla čína, quiche, polívka, jiná polívka – dochází mi fantazie, takže díky! (Taky jsem tuňáková holka – i když asi spíš obecně rybí holka)
tak zrovna tuhle už chci fakt zkusit hrozně dlouho 🙂
Ještěže jsem po jídle, jinak bych asi prokousnul obrazovku :-).
Ten pórek tomu nejspíš dodá ten ,,šmak" :).. Ale možná bych si vybrala buď cibuli nebo pórek, už bych nerestovala a možná bych pizzu lehce zakápla citronem. Mělo by to zase jinou chuť a ne, nemyslím, že je prasárna kapat citron na pizzu :p..
Páni, jsi dobrá, že jsi se do toho takhle vrhla! Já bych se na to asi vykašlala a každýmu bych řekla ať přinese křupky 😀 nicméně ta tvoje tuňáková pizza zní strašně pracně… Proč tu cibulku a pórek osmaháváš? Nevyšlo by na stejno nechat to upéct na té pizze syrový? No já nevím, ty jsi tady přeborník na pizzy, co? 😀 (Neuvěřitelně dokonalé přiblížení času pečení, netušila jsem, že někdo dokáže takhle na setiny přesně změřit, jak dlouho něco péct 😀 😀 )
[1]: Je to spíš téma už po několik let. Nesmttelná a vždy připravení pizza! 😀
Na fotce to vypadá velice pěkně, ale tuňák sám o sobě mi moc nejede. Když děláme pomazánku, tak to moc nemohu jíst, ale třeba v pizze to chutná zase jinak.
Tuňákovou pizzu jsem nikdy nejedla, takže asi dávám přednost té šunkovo sýrové, no vlastně… to co peču se ani nedá nazvat pizzou, jde spíš o slanou buchtu se salámem, kečupem, zeleninou a spoustou sýra.:) Ale vždycky je hned pryč.
Teda vyzerá to vynikajúco, no keďže som tuniaka ešte nejedla a neviem, či by som zobrala odvahu, uprednostnila by som šunkovo-syrovú 🙂
Ahoj pizzu přímo zbožnuju a děkuji ti za tento článek opravdu mi pomohl jinak pokud by jsi ráda věděla jaké pizzerie navštěvuju koukni na můj seznam luxusních pizzerii z cele ceske republiky http://www.iluxurylife.cz/cs/subkategorie/pizzerie
[3]: ještě jsou výborné pórkové brambory – tj. brambory, porek, brambory, každou vrstvu osolit, případně opepřit a navrch zalít smetanou (čím tučnější tím samozřejmě lepší), případně poklást troškou máslíčka – jen pro inspiraci