Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • 🍽 Co k obědu
  • 🍰 Dorty
Menu

Domácí tortilly s kuřecí chilli-limetkovou směsí

Zveřejněno v 5.10.20131.3.2020 od teedacz
Něco na tom je. Na tom balíčku, ze kterého vykukuje lákavé voňavé tajemství. A báječně šíleně se to jí. Takovým neandrtálským způsobem, kdy vám z toho za deset věcí, které sníte, jiných deset vypadne na talíř. Ale je samo sebou i dospělácká varianta, která počítá s tím, že to nechcete jíst jako vagabundi. A tahle varianta pak přichází s revoluční vidličkou a nožem a obyčejným přeložením tortilly na půl. Pokud je ve vás ale jen trochu hravého dítěte, zabalte si to do libovolného balíčku. Budete totiž nejen chuťově uspokojeni, ale také vysmátí a veselí.

Co je potřeba na tortillové placky:
– 250 g hladké mouky
– 4 lžíce oleje nebo sádla (sádlo je sice cítit, ale je ze záhadného důvodu lepší než olej)
– malá sklenička vody (1 – 2 dc)
– trochu kypřícího prášku
– sůl
Jak je uhňoucat:
Všechny ingredience propracuji v měkké, pružné, nelepivé těsto. Nechám si ho chvilku odležet a po chvilce se k němu vrátím, abych udělala placky. (mezitím dělám směsku)
Je několik způsobů, jak se toho zhostit. Obecně je snaha placky udělat co nejtenčí. Když jsem lenoch, dělám je vytahované, jako těsto na pizzu. Rukou si kousek těsta rozplacatím a potom ho protáčím a vytahuji do tenké pravidelné placky.
Dokonalejší ale pracnější způsob používám, když placky nedělám pro sebe ale pro někoho .). Rozstříhám si igelitový pytlík na dva velké čtverce. Kuličku těsta vložím mezi ně a rozválím válečkem do tenkosti papíru. Před pečením opatrně stáhnu, což není vždy sranda, ale funguje to bezvadně.
Opékám na pánvičce na sucho, dokud se neudělají typické nahnědlé puchýřky. 🙂
Je dobré mít v době dopečení placek směs na plnění hotovou, dokud jsou tortillky vláčné. Hned po sundání z pánve je plním do ruliček dole přehnutých (-asi jako dítě do zavinovačky 😀 ).
Pokud placky necháte po upečení někde čekat, začnou vám tvrdnout. Fígl na to ale je. Potřete je vodou (nebo lépe omáčkou, ale to musíte proložit fólií, aby nebyly upatlané obě strany) a důkladně zabalte do igelitu a nechte odležet. Po nějaké době tortillka zvláční a bude se s ní dát znovu balit.
Pokud ji chcete nahřát, dělejte to vždy nad párou, jinak ji vysušíte.
Co je potřeba na kuřecí směs:
Každý si jí může naplnit tím, co má rád. Neberte tohle tedy jako nějaké dogma. Berte to jako vhled do mojí vlastní tortilly. 🙂
– kuřecí prsa (nebo stehýnka ale to je pracnější)
– barevné papriky
– rajčata
– sladká chilli omáčka, mango sladká omáčka
– kousky ananasu nebo naložených broskví
– limetka
– olej, koření, sůl, pepř
Jak se s tím poprat:
Z kuřecích prsíček dělám směs, když jsem líná. Radši jí dělám ze stehýnek, i když vykostit je, to je nesmírně otravná práce. Nicméně chuť masa naprosto rozdílná. Maso ze stehýnek je mnohem šťavnatější, možná je to jen můj pocit, ale má i maličko jinou chuť. Ať už použijete jakékoli maso, nakrájejte ho nakonec na malé kousky. Ty pak v misce promíchejte s olejem (dávám olivový) a ochuťte podle oblíbenosti. Mám ráda bylinková koření. Nikdy nevynechávám oregano a tymián. Zakápnu šťávou z poloviny limetky. Pokud nechcete do směsky přidávat ovoce, můžete místo toho přidat k masu česnek.
Naložené maso nechám odležet a pokrájím si zeleninu na kousky. A pak s tím hurá na pánev.
Nikdy nesmažím vše najednou. Budu možná vypadat jako blázen, ale neznám způsob jak to osmažit k dokonalosti bez těch mých přesunů. Jako první osmahnu maso. Velmi prudce, aby se co nejrychleji zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Když je takové jaké ho chci – tedy nazlátlé a křehké, tak ho přesunu z pánve na talíř a začnu smažit nejdříve tvrdou zeleninu – papriky. Když už se papriky tváří, že budou, přidám nakrájená rajčata (v létě cherry a ty dávám na pánev o trochu dřív). Úplně nakonec přidám ananas nebo broskve a vrátím do pánve maso. Zakapu sladkou chilli omáčkou, mangovou sladkou omáčkou a trochou limetkové šťávy. Pak jen nechám ještě chvilku prohřát. V ideálním případě z vedlejší pánve už stahuji placky, které ještě horké hned plním a balím.
Nebojte se toho. Popsala jsem to detailně, ale ve skutečnosti vám to zabere chviličku. A pak budete už jen spokojeně ležet přejedení na gauči a proklínat tu chuť, která vás nenechá přestat jíst včas… 🙂

10 komentářů u „Domácí tortilly s kuřecí chilli-limetkovou směsí“

  1. Kariol napsal:
    6.10.2013 (7:41)

    Mmm, vypadají skvěle. 🙂 Ale myslím, že vsadím na nůž s vidličkou, jak se znám, mně by se zelenina v tortille neudržela ani chvíli. 😀

    Odpovědět
  2. Magdaléna napsal:
    6.10.2013 (9:53)

    Připadám si se svou koupenou plackou a omáčkou ze zakysané smetany jako něco méněcenného :D.

    Odpovědět
  3. Bloud. Well Bloud. napsal:
    6.10.2013 (10:54)

    Moje tortily nikdy neudrží požadovaný tvar pravidelné placky – čím to?:)

    Odpovědět
  4. Teeda napsal:
    6.10.2013 (11:01)

    [1]: Když se to ale zabalí jako mimino, tak to drží. Pokud se to teda zabalí dobře. 🙂

    Odpovědět
  5. Mavis Eveline Strix napsal:
    6.10.2013 (11:52)

    Hmm, vyzerá to naozaj úžasne! Samozrejme, ja by som určite vynechala to kuracie mäso a miesto neho by som dala akúkoľvek zeleninu. 🙂

    Odpovědět
  6. Teeda napsal:
    6.10.2013 (16:01)

    [5]: Samo sebou, i nemasožravá varianta nebude patrně k zahození. 🙂

    Odpovědět
  7. Ježurka napsal:
    6.10.2013 (16:26)

    Slyšela jsem o tomto jídle, ale nikdy jsem ho nejedla. Já bych určitě použila tu druhou variantu, moc mi nejede zelenina s masem a k tomu ovoce, tak bych přidala raději ten česnek. Ale vypadá to skvěle, jestli to i tak chutná…. mňam.

    Odpovědět
  8. Sentencia napsal:
    7.10.2013 (14:24)

    to je hezká náhoda. Nezávisle na tobě jsem dnes ráno přidala článek také s receptem na tortily 🙂 Ty tvoje jsou ale o poznání propracovanější, doladěnější a hlavně domácí 🙂 já byla líná a použila kupované 🙂 Tvůj recept ale taky určitě vyzkouším, až bude příležitost. Láká mě tam ten ananas 🙂

    Odpovědět
  9. Bev napsal:
    9.10.2013 (7:43)

    Vypadá to naprosto úchvatně a souhlasím s tebou. Vaření je umění a TY jsi nadaný umělec. 😀 A nejen v kuchyni. 🙂

    Odpovědět
  10. M. napsal:
    5.11.2013 (23:43)

    Tortilla zmekne i kdyz se da do igelitaku, trosicku pokapa vodou a strci do mikrovlnky na 20 sekund – jako knedlik! 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody jedlé dárky kakao kokos koláč kuře kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev omáčky papriky pistácie polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr sladké pečení sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2023 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme