Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • 🍽 Co k obědu
  • 🍰 Dorty
Menu
Pasteís de Nata - Portugalské koláčky se skořicí a pomerančovým karamelem

Portugalské koláčky s pomerančovým karamelem

Zveřejněno v 21.11.20154.12.2021 od teedacz

Neboli také Pasteís de Nata. Pomerančové a skořicové. Že tedy ten podzim spěchá zimě na proti, alespoň podle kalendáře, tak v obchodech už je u košů s pomeranči cedule „sleva“. A všechno to po té kůře voní. Taky v ulicích jsou už první punče u stánků a skořici teď koupíte v pytlíčku s potiskem vloček. Blíží se to! Přesto pomeranč a skořice nemusí nutně znamenat zimní čas. Může to být třeba prosluněný portugalský koláček, který vám ponurý krátký den rozjasní. 🙂

Pasteís de Nata - Portugalské koláčky se skořicí a pomerančovým karamelem

Původ receptu?

Tenhle recept jsem ani nevyčetla ani nevymyslela. Úplně obyčejně jsem ho okoukala. Jamie Oliver ve svých třicetiminutovkách dělá v jednom z dílů jako dezert právě tohle (kdyby to někdo hledal, tak je to díl Jamie dělá minutky – kuře Piri Piri). Vypadalo to jednoduše, dobře, proveditelně, takže jsem je udělala. A od té doby znovu a zas. Jedná se vlastně jen o listové těsto prosypané skořicí, naplněné pudingovým krémem a zalité pomerančovým karamelem. Celé to ale božsky voní a je to takové heboučké a pomerančově sladké. Jednotky jsem okoukala taky, a tak vlastně nevím, jestli je někde oficiálně napsáno, kolik čeho a jak. Píšu, jak to dělám já a kolik čeho dávám a funguje to…

* originál je tradiční recept a často se dělá i ve verzi bez pomerančové příchuti… což samozřejmě můžete zkusit také 🙂 

Recept

Ingredience – Co je potřeba na 12 koláčků:

Základ

  • listové těsto
  • 4 lžičky mleté skořice

Náplň

  • 2 vejce
  • 2 velké lžíce cukru
  • smetana 33%
  • čerstvá pomerančová kůra
  • vanilka (pasta, cukr, lusk, cokoli jste zvyklí používat)

Navrch

  • 5 lžic cukru
  • šťáva z menšího pomeranče

Postup – Jak na to, aby to bylo dobré:

Základ

Listové těsto se rozválí na tenký plát a posype se mletou skořicí. Pěkně jí rozetřu, aby byla rovnoměrně po celém těstě. Pak plát otočím a zaroluji do ruličky. Ruličku nakrájím na 12 dílků. Ideální je postupovat po polovinách, aby člověk měl tak nějak všechny kousky stejně velké.

Každý kousek si postavím na výšku a rukou rozplacatím. Vznikne mi placička, ve které je více méně vidět prosypání skořicí do tvaru „šneka“. Každou takovou placičku vložím do muffinového plechu a vytvaruji jí podle ďolíku do tvaru kalíšku. Když se bude těsto lepit na prsty, stačí si je posypat skořicí.

Takto připravené kalíšky strčím do trouby asi na deset minut (tak 200°C) a jdu si zatím nachystat náplň…

Náplň

Na náplň smíchám vejce, cukr, smetanu, vanilku a pomerančovou kůru. Vytáhnu koláčky z trouby a lžičkou je zatlačím nazpět podle formy, aby nebyly tak nafouklé a vešlo se mi tam dost krému. Náplň naliju do každého koláčku a dám asi na pět až deset minut zpět do trouby. Náplň se za tu dobu nafoukne, ale neztuhne. Vytáhnu a nechám vychladnout.

Finální fáze

Poslední část receptu vyžaduje trochu opatrnosti. Na pánev nasypu cukr a pomerančovou šťávu. Sem tam tím potřesu a nechám bublat a pěnit. Je potřeba opatrnosti, protože horký karamel, to není zrovna legrace. Než vychytáte správnou dobu vaření, možná to bude trvat. Už se mi stalo, že byl karamel moc tuhý a taky že mi neztuhnul skoro vůbec. Dělám to tak, že si ho lžičkou nakapu vedle na talířek a čekám, jakou konzistenci bude při zchladnutí mít. Ideální je, když se mu sice udlá škraloup, ale uplně netuhne. Ale to je něco, na co už si asi přijde každý sám. Jak je ale karamel hotový, tak s ním opatrně zaliju vršky koláčků. Do pánve napustím vodu a nechám ještě chvilku na plotně (rozpustí se a vy to pak nebudete muset odsekávat…).

…takže

Ačkoli je můj popis rozvleklý, je to vážně chvilková záležitost a myslím, že docela efektní, protože díky karamelu koláčky vypadají zatraceně lákavě. Když jsem je navíc teď naposledy dělala, moje spolubydlící chodila bytem sem tam, jak tygr v kleci a častovala mě otázkama jako „Co to voní tak super?“ a „Za jak dlouho se to bude moct sníst?“. Posléze následovalo „Můžu si dát ještě jeden?“ a „Tobě vážně nevadí, že sním i ten poslední?“. Takže tak. Směle do toho. 🙂

* Trocha autentična: Takhle si koláčky Pasteís de Nata můžete koupit třeba v Lisabonu na trhu 🙂 

.
Summary
recipe image
Recipe Name
Portugalské koláčky Pastel de Nata
Author Name
Terez
Published On
2015-11-21
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

8 komentářů u „Portugalské koláčky s pomerančovým karamelem“

  1. Maaya napsal:
    21.11.2015 (13:00)

    bože to vypadá dobře ♥ vyloženě se to hodí k období jaké teď je 🙂 asi to vyzkouším :3

    Odpovědět
  2. Žolanda napsal:
    21.11.2015 (13:55)

    [Smazaný komentář]A jinak seš jako normální.. to si jako myslíš, že tvůj blog je dobrý.. vždyť je ubohej.. a design máš stokrát horší.. tak laskavě nemel

    Odpovědět
  3. Magdaléna napsal:
    21.11.2015 (14:02)

    🙂 Myslím, že je v kuchaře do Jamieho mám. Ale nezaujaly mě, nikdy. U tebe působí, že je to hračka 🙂

    Odpovědět
  4. Jíťa napsal:
    21.11.2015 (16:04)

    Není to náhodou něco jako Pasteis de Nata? 🙂 Na dovolené jsem je měla se skořicí a chutnaly skvěle 🙂

    Odpovědět
  5. Teeda napsal:
    21.11.2015 (16:52)

    [3]: No když koukáš, jak to tam Jamie v telce nahází, tak nemáš pocit, že by to bylo těžký. V knize to možná působí trochu jinak. 🙂 Ale tak chápej – skořice, karamel, pomeranč, celý je to šťavnatý… nechápu, že tě to nelákalo.. 🙂 🙂

    Odpovědět
  6. Tucka napsal:
    21.11.2015 (23:10)

    Ježiši, to musím vyzkoušet!! :O Vypadá to fakt dobře! :3

    Odpovědět
  7. Bels napsal:
    22.11.2015 (19:13)

    Ukládám a až konečně budu mít formu na muffiny, vyzkouším. Vypadá to nádherně a ten pomeranč cítím až sem!

    Odpovědět
  8. Kandee napsal:
    17.12.2015 (16:03)

    Taky mě to zaujalo asi to vyzkouším..a máš moc pěkný blog 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody jedlé dárky kakao kokos koláč kuře kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev omáčky papriky pistácie polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr sladké pečení sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2023 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme