Pasteís de Nata - Portugalské koláčky se skořicí a pomerančovým karamelem

Portugalské koláčky s pomerančovým karamelem

Neboli také Pasteís de Nata. Pomerančové a skořicové. Že tedy ten podzim spěchá zimě na proti, alespoň podle kalendáře, tak v obchodech už je u košů s pomeranči cedule “sleva”. A všechno to po té kůře voní. Taky v ulicích jsou už první punče u stánků a skořici teď koupíte v pytlíčku s potiskem vloček. Blíží se to! Přesto pomeranč a skořice nemusí nutně znamenat zimní čas. Může to být třeba prosluněný portugalský koláček, který vám ponurý krátký den rozjasní. 🙂

Tenhle recept jsem ani nevyčetla ani nevymyslela. Úplně obyčejně jsem ho okoukala. Jamie Oliver ve svých třicetiminutovkách dělá v jednom z dílů jako dezert právě tohle (kdyby to někdo hledal, tak je to díl Jamie dělá minutky – kuře Piri Piri). Vypadalo to jednoduše, dobře, proveditelně, takže jsem je udělala. A od té doby znovu a zas. Jedná se vlastně jen o listové těsto prosypané skořicí, naplněné pudingovým krémem a zalité pomerančovým karamelem. Celé to ale božsky voní a je to takové heboučké a pomerančově sladké. Jednotky jsem okoukala taky, a tak vlastně nevím, jestli je někde oficiálně napsáno, kolik čeho a jak. Píšu, jak to dělám já a kolik čeho dávám a funguje to…

Co je potřeba na 12 koláčků:

/Základ/

  • listové těsto
  • 4 lžičky mleté skořice

/Náplň/

  • 2 vejce
  • 2 velké lžíce cukru
  • smetana 33%
  • čerstvá pomerančová kůra
  • vanilka (pasta, cukr, lusk, cokoli jste zvyklí používat)

/Navrch/

  • 10 lžic cukru
  • šťáva z velkého pomeranče (nebo dvou menších)

Jak na to, aby to bylo dobré:

Listové těsto se rozválí na tenký plát a posype se mletou skořicí. Pěkně jí rozetřu, aby byla rovnoměrně po celém těstě. Pak plát otočím a zaroluji do ruličky. Ruličku nakrájím na 12 dílků. Ideální je postupovat po polovinách, aby člověk měl tak nějak všechny kousky stejně velké.

Každý kousek si postavím na výšku a rukou rozplacatím. Vznikne mi placička, ve které je více méně vidět prosypání skořicí do tvaru “šneka”. Každou takovou placičku vložím do muffinového plechu a vytvaruji jí podle ďolíku do tvaru kalíšku. Když se bude těsto lepit na prsty, stačí si je posypat skořicí.

Takto připravené kalíšky strčím do trouby asi na deset minut (tak 200°C) a jdu si zatím nachystat náplň…

Na náplň smíchám vejce, cukr, smetanu, vanilku a pomerančovou kůru. Vytáhnu koláčky z trouby a lžičkou je zatlačím nazpět podle formy, aby nebyly tak nafouklé a vešlo se mi tam dost krému. Náplň naliju do každého koláčku a dám asi na pět až deset minut zpět do trouby. Náplň se za tu dobu nafoukne, ale neztuhne. Vytáhnu a nechám vychladnout.

Poslední část receptu vyžaduje trochu opatrnosti. Na pánev nasypu cukr a pomerančovou šťávu. Sem tam tím potřesu a nechám bublat a pěnit. Je potřeba opatrnosti, protože horký karamel, to není zrovna legrace. Než vychytáte správnou dobu vaření, možná to bude trvat. Už se mi stalo, že byl karamel moc tuhý a taky že mi neztuhnul skoro vůbec. Dělám to tak, že si ho lžičkou nakapu vedle na talířek a čekám, jakou konzistenci bude při zchladnutí mít. Ale to je něco, na co už si asi přijde každý sám. Jak je ale karamel hotový, tak s ním opatrně zaliju vršky koláčků. Do pánve napustím vodu a nechám ještě chvilku na plotně (rozpustí se a vy to pak nebudete muset odsekávat…).

Ačkoli je můj popis rozvleklý, je to vážně chvilková záležitost a myslím, že docela efektní, protože díky karamelu koláčky vypadají zatraceně lákavě. Když jsem je navíc teď naposledy dělala, moje spolubydlící chodila bytem sem tam, jak tygr v kleci a častovala mě otázkama jako “Co to voní tak super?” a “Za jak dlouho se to bude moct sníst?”. Posléze následovalo “Můžu si dát ještě jeden?” a “Tobě vážně nevadí, že sním i ten poslední?”. Takže tak. Směle do toho. 🙂

Summary
recipe image
Recipe Name
Portugalské koláčky s karamelem a skořicí
Published On

About The Author

8 thoughts on “Portugalské koláčky s pomerančovým karamelem

  1. [Smazaný komentář]A jinak seš jako normální.. to si jako myslíš, že tvůj blog je dobrý.. vždyť je ubohej.. a design máš stokrát horší.. tak laskavě nemel

  2. [3]: No když koukáš, jak to tam Jamie v telce nahází, tak nemáš pocit, že by to bylo těžký. V knize to možná působí trochu jinak. 🙂 Ale tak chápej – skořice, karamel, pomeranč, celý je to šťavnatý… nechápu, že tě to nelákalo.. 🙂 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *