Je to jedna z nejčastějších buchet na plech, který mamka dělala, když jsem byla malá. Vždycky jsem chtěla pomáhat, a tak mi dala míchat polevu a já jí vždycky ulízla, protože vypadala tak lákavě, voněla a potom jsem krčila pusu, že je to hořký. Dohromady s tou buchtou je ale perfektní. 🙂 Tenhle recept, který jsem ochutnala poprvé asi tak 25 let zpátky, ani nevím, odkud mamka má, ale skvělé je, že je bez vážení, takže rychlovka. ☺️
Co je potřeba na klasický velký plech
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krystal
- vanilkový cukr
- prášek do pečiva
- čokoláda Margot na hrubo nastrouhaná
- 3 vejce (= 2 žloutky, 3 bílky a viz níž 1 žloutek do polevy)
- 1 smetana ke šlehání
- 1 lžíce oleje
- 4 lžíce mléka
na polevu ještě
- 100 g másla (stačí odkrojit podle čárek na obalu 😉)
- 3 lžíce kakaa
- 4 lžíce rumu
- 1 žloutek
- strouhaný kokos
Jak na to
Smíchejte nejprve sypké suroviny a potom přidejte mokré, vymíchejte do hladkého těsta. Na vymazaný a vysypaný plech (máslo a hrubá mouka) nalijte těstou a dejte do středně vyhřáté trouby a pečte 20-30 minut.
Na polevu vidličkou rozetřete změklé máslo s kakaem, předejte žloutek a rum a vymíchejte v hladkou a krémovou hmotu.
Krém NIKDY nenatírejte na buchtu hned po vytažení z trouby. Je v něm žloutek a tak by se vám to zdrclo. Musíte počkat až bude ještě trochu vlažná, aby to hezky nasála, ale už ne horká, aby vám to žloutek mohl zhatit. Rovnoměrně natřete na celou plochu a pak posypte kokosem. 🥥
Věděli jste, že Margot existuje od roku 1944? 🤔