Meruňkový koláč

Meruňkový koláč

Je velmi těžké najít ten pravý recept na jemný koláč. Mám na mysli takovou tu typicky českou buchtu s ovocem, bublaninu, která ale nebude mít to hrubé buchtové těsto, ale jemné a nadýchané. Najít recept mi trvalo docela dlouho. Několik jich bylo moc dobrých a já je občas upeču znovu, ale i tak jsem hledala ještě něco jiného, abych esa v ruce měla ve všech barvách. A našla jsem. Takže, tradá…. tady je.

Meruňková bublanina

Suroviny – co je potřeba:

  • 60 g změklého másla
  • 110 g moučkového cukru
  • 2 vejce = 2 žloutky a 2 bílky
  • 200 ml vlažného mléka
  • 250 g hladké mouky, prosáté
  • ½ kypřícího prášku do pečiva (7 g)
  • vanilka (lusk, olej, cukr, pasta – co jste zvyklí používat)
  • špetka soli
  • ovoce :), meruňky jsou skvělé, ale dá se použít cokoli

 Množství

Oproti normálnímu receptu uvádím množství surovin poloviční, záleží na velikosti plechu nebo formy. Já používám keramickou koláčovou formu 30 x 20 cm, která je jen 4 cm hluboká, uvedené množství je fajn na klasickou kulatou koláčovou formu (či dortovou). Počítám vždy s tím, že dám hodně ovoce a to mi těsto hodně vytlačí. Na takové ty staré klasické velké a hluboké plechy je várku potřeba dvojnásobit. 

Postup, jak to umíchat:

Změklé máslo utřu s cukrem a žloutky. Začínám vidličkou a později šlehám, aby hmota byla dokonalým spojeným krémem.

Přidám polovinu množtví mouky s kypřícím práškem a vlažné mléko, rozmíchám v těsto, postupně přisypávám další mouku.

Z bílků a soli vyšlehám dokonale tuhý sníh (dejte si záležet, abyste měli koláč opravdu nadýchaný.  .)

Sníh opatrně přimíchávám po částech do těsta (ne metličkou! a opravdu po částech a ne najednou) a když je vše spojené, tak vyliju na vymazaný a vysypaný plech.

Půlky ovoce kladu po zkušenostech už vždy řezem nahoru, aby slupka udržela šťávu a nerozmáčela zbytečně těsto. Pokud máte třeba zavařené meruňky, nechte je vykapat.

Peču ve středně vyhřáté troubě, dokud nemá pěknou barvu a špejle po vpichu do těsta není čistá.

Někdy koláč ještě sypu drobenkou nebo mandlemi (i obojím). Když se mandle v troubě vypečou, jsou krásně křupavé. Hotový a vystydlý ho popráším moučkovým cukrem. Pokud byste rádi koláč baštili třeba druhý den, necukrujte ho, jinak vám ho cukr “pomokří”. Počkejte s popraškem na podávání. 🙂

Zrovna včera jsem ho pekla blumový a ani tu fotku jsem si pořádně nestihla udělat, jak se po něm zaprášilo. Co vám mám povídat, že jo… 🙂

Meruňkový koláč

Summary
recipe image
Recipe Name
Koláč s meruňkami
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

4 Replies to “Meruňkový koláč”

      1. To jsem nevedela, ze k peceni bublaniny je potreba znat interpunkci

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *