Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • 🍽 Co k obědu
  • 🍰 Dorty
Menu
Meruňková bublanina

Meruňkový koláč

Zveřejněno v 20.11.20174.12.2021 od teedacz

Je velmi těžké najít ten pravý recept na jemný koláč. Mám na mysli takovou tu typicky českou buchtu s ovocem, bublaninu, která ale nebude mít to hrubé buchtové těsto, ale jemné a nadýchané. Najít recept mi trvalo docela dlouho. Několik jich bylo moc dobrých a já je občas upeču znovu, ale i tak jsem hledala ještě něco jiného, abych esa v ruce měla ve všech barvách. A našla jsem. Takže, tradá…. tady je.

Meruňková bublanina

Suroviny – co je potřeba:

  • 60 g změklého másla
  • 110 g moučkového cukru
  • 2 vejce = 2 žloutky a 2 bílky
  • 200 ml vlažného mléka
  • 250 g hladké mouky, prosáté
  • ½ kypřícího prášku do pečiva (7 g)
  • vanilka (lusk, olej, cukr, pasta – co jste zvyklí používat)
  • špetka soli
  • ovoce :), meruňky jsou skvělé, ale dá se použít cokoli

 Množství

Oproti normálnímu receptu uvádím množství surovin poloviční, záleží na velikosti plechu nebo formy. Já používám keramickou koláčovou formu 30 x 20 cm, která je jen 4 cm hluboká, uvedené množství je fajn na klasickou kulatou koláčovou formu (či dortovou). Počítám vždy s tím, že dám hodně ovoce a to mi těsto hodně vytlačí. Na takové ty staré klasické velké a hluboké plechy je várku potřeba dvojnásobit. 

Postup, jak to umíchat:

Změklé máslo utřu s cukrem a žloutky. Začínám vidličkou a později šlehám, aby hmota byla dokonalým spojeným krémem.

Přidám polovinu množtví mouky s kypřícím práškem a vlažné mléko, rozmíchám v těsto, postupně přisypávám další mouku.

Z bílků a soli vyšlehám dokonale tuhý sníh (dejte si záležet, abyste měli koláč opravdu nadýchaný.  .)

Sníh opatrně přimíchávám po částech do těsta (ne metličkou! a opravdu po částech a ne najednou) a když je vše spojené, tak vyliju na vymazaný a vysypaný plech.

Půlky ovoce kladu po zkušenostech už vždy řezem nahoru, aby slupka udržela šťávu a nerozmáčela zbytečně těsto. Pokud máte třeba zavařené meruňky, nechte je vykapat.

Peču ve středně vyhřáté troubě, dokud nemá pěknou barvu a špejle po vpichu do těsta není čistá.

Někdy koláč ještě sypu drobenkou nebo mandlemi (i obojím). Když se mandle v troubě vypečou, jsou krásně křupavé. Hotový a vystydlý ho popráším moučkovým cukrem. Pokud byste rádi koláč baštili třeba druhý den, necukrujte ho, jinak vám ho cukr „pomokří“. Počkejte s popraškem na podávání. 🙂

Zrovna včera jsem ho pekla blumový a ani tu fotku jsem si pořádně nestihla udělat, jak se po něm zaprášilo. Co vám mám povídat, že jo… 🙂

Meruňkový koláč

Summary
recipe image
Recipe Name
Koláč s meruňkami
Published On
2017-11-20
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

6 komentářů u „Meruňkový koláč“

  1. Čerf napsal:
    22.11.2017 (19:46)

    Super někdy vyzkouším! 🙂

    Odpovědět
    1. Čerf napsal:
      22.11.2017 (19:47)

      Ach, ta interpunkce, Čerfe, Čerfe…

      Odpovědět
      1. teedacz napsal:
        22.11.2017 (21:28)

        😀

      2. JARMILA napsal:
        20.6.2019 (20:03)

        To jsem nevedela, ze k peceni bublaniny je potreba znat interpunkci

  2. Charlotte Dobešová napsal:
    4.8.2021 (7:41)

    Dobrý den, koláč vypadá krásně. Jen v receptu postrádám na kolik přesně stupňů péct? Děkuji

    Odpovědět
  3. teedacz napsal:
    4.8.2021 (10:36)

    Dobrý den, recept jsem přidávala v době, kdy jsem pekla ve staré plynové troubě, která stupně označené neměla, proto jsem mohla napsat jen středně vyhřáté, kdo ví na kolik to peklo :D. Teď v elektrické peču na cca 180 a funguje mi to hezky. 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody jedlé dárky kakao kokos koláč kuře kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev omáčky papriky pistácie polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr sladké pečení sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2023 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme