Je mi zatěžko napsat přesný recept nebo postup. Nikdy nedělám vše stejně a dost často se řídím hlavně stavem ve spíži, než nějakým recepisem, což vám mohu vřele doporučit. Vznikají tak často nezapomenutelné zážitky. Sem tam se ale vyskytne hvězdná stálice, kterou jsem nucena opakovat dokola, do přežrání, do bezvládného odpadnutí. Rajčatové s tymiánem Co…
Štítek: Co k večeři
Dýňová polévka
Ještě včera jsem si říkala, že za oknem jakoby se už dostavil podzim. Září skutečně klepe na dveře a plískanice pomalu začínají studit za krkem. V obchodech už se zase objevují krásné těžké dýně. A ty jsou na uplakané vlezlé počasí úplně nejlepší. Hřejivá a hustá polévka se špetkou chilli vás zahřeje až do morku…
Karbanátky a nej (!) šťouchané brambory
Deštivé ťukání, vrtkavá lednice a ti pánové, co pracují v tramvajovém kolejišti do úmoru za každého počasí a dokonce i v neděli. Celá tahle kakofonie se mísí s pocitem toho, že mám práci a měla bych něco dělat. Místo toho uvažuji o vlivu nelibozvučnosti okolního studeného světa na mé chutě. Zkrátka a dobře, chce to…
Bramborové muffiny podle Dity P.
Zkrátit plánovanou dovolenou znamená prodloužit tu neplánovanou. Za neplánovanou dovolenou počítám všechen volný čas, který vám zbyde, a vy s ním můžete naložit podle svého. Péct, vařit, být líní, přečíst několik knih a – vydávat se na jednodenní vejletíčky. A přesně na ty je potřeba svačina! Když jsem je dělala poprvé, trochu jsem odflákla míry,…
Zapečený lilek se smetanou a mletým masem
Během večerních toulek Prahou, jsme s chutí na vínko zabloudili na malé náměstíčko v místě křižujících se Americké a Záhřebské ulice. Název kavárny/baru zněl sympaticky, a tak jsme dveře pod neonovým nápisem „Pink Floyd“ otevřeli. Protože jsme ale mlsný tlamky, nezůstalo jen u vína. Co nevidět nám donesli zapečený lilek a byla to tak neskutečně…
Boloňská omáčka podle Florentýny Z.
Špagety bych mohla baštit třikrát denně. Jako dítě jsem milovala červenou omáčku. Dneska už nemusím „tu sladkou“, ale mám radši tu rajčatovější s navinulou typickou chutí. O Florentýně Zatloukalové jsem se poprvé dozvěděla z březnového Apetitu v roce 2013. Bylo tam něco jako souboj tří kuchařů o nejlepší Boloňskou. Florentýny recept se mi líbil. Byl,…
Mozzarelové toasty (skoro) podle Dity P.
Spojení čerstvých listů bazalky s chutí mozzarely je lákavé. Ještě více vás to přitahuje, když z křupavé krusty toastu rozpečená mozzarella stéká a táhne se. Lákavé na první pohled. Ale co dál? Vůbec to nejsou toasty, na které jsem já (a myslím ani většina ostatních) zvyklá. Předně je pro mě překvapení obalovat toast ve vajíčku….
Králík na smetaně
Moje sestřenice mi líčila, jak jí uchvátil ten koláč, na který jsem jí dala recept. Kromě toho, že ho slupla skoro celý na posezení, mi důvěrně sdělila, že při přípravě udělala jednu základní začátečnickou chybu. První co mě napadlo, když jsem jí napovídala v konverzaci, bylo: „Takže sis snědla suroviny, než si stihla něco začít?“…
Tuňáková pizza
Dřív nebo později ve vašem životě přijde situace, na kterou jste se bezvadně připravili. Konečně přijdete po dlouhé době domů a myslíte si, jak pokecáte s pár přáteli. Uděláte občerstvení (drobné minipizzičky) a čekáte svou kultivovanou návštěvu. Už málem stavíte na čaj, a pak náhle někdo zavolá, někdo dostane nápad, ozve se tamten a pod…
Mini pizza
Pokud se po dlouhé době konečně podívám domů, musím vidět všechny. To znamená jediné. Dlouhé večerní posezení. Musí být co pít, kde sedět a hlavně, čím to klábosení zakousnout. V rámci italských nálad, jak jinak na to jít, než přes všemi tolik oblíbenou pizzu, že. .) Co je potřeba (množství těsta vyjde i na veliký…
Salát s pestem a sušenými rajčátky
Když vám chybí v lednu léto, vyčarujte si ho alespoň na talíři. Kombinace sušených rajčat, pesta a mozzarelly je tak chuťově bohatá, že vás jisto jistě uchvátí. Budete se olizovat až za ušima. 🙂 Co je potřeba: ledový salát, několik listů rajčata sušená nakládaná rajčata, stačí 3-4 mozzarella bazalkové pesto sůl, pepř,…
Zapečený hermelín s rajčátky
Všichni se dneska rozběhli slavit konec roku. Já se ale rozhodla vzít tentokrát oslavy trochu jinak. Odmítla jsem pozvání na bujaré veselí a nachystala jsem si osamocenou zábavu doma. Knihy, filmy, láhev vína a samo sebou něco na zub. Něco, u čeho se mi to víno dobře pije. Třeba tenhle zapečený hermelín s rajčátky. 🙂…
Králík na hořčici a smetaně
Králík na smetaně se u nás dělává nejčastěji podle kuchařky, kterou babička darovala svým dcerám někdy po vdavkách. Nemusím tedy asi ani zmiňovat, jak prastarý recept to je a kolikrát jsme ho mlsnými jazýčky všichni prověřili. Den předem se nakládá se zeleninou, která mi připomíná svíčkovou, a pak tu smetanovou dobrotu dlabeme s knedlíkem. Jenže….
Cmunda
Dneska jsem přišla domů pozdě, hladová, prochladlá a trochu smutná. Matně si pamatuji, že nám na střední škole říkali, že nervy nedorůstají. Na tenhle problém mám tedy jediné řešení. Nervy důkladně obalit. Mám na to hned několik receptů. Jeden z nich je právě na mé milované cmundičky nebo jak asi jiní lidé říkají – bramboráky….
Kuřecí křidýlka na medu
Venku dneska je tak sychravo, že by ani psa nevyhnal a teplá deka mě přemluvila, ať školu dneska nechám svému osudu. A tak jsem se, jako pravý lajdák a nezbedník, zůstala válet doma se skvělou knihou. Protože u deky a knihy mi trochu chyběl horký čaj, podnikla jsem cestu do kuchyně. Když jsem do zlatavého…
Špagety se smetanovou omáčkou
Na začátek je potřeba říci, že já miluji smetanu. Klasickou smetanu ke šlehání v krabičce. Ne ty legrační věci „na vaření“ nebo jen hodně tekuté sotva procentní. Mám ráda, když má smetana hustou tučnou sedlinu, kterou můžu lžičkou vydlabávat z krabičky a cumlat jako dobrotu. A o tom vlastně tahle omáčka je. O smetaně a…
Domácí tortilly s kuřecí chilli-limetkovou směsí
Něco na tom je. Na tom balíčku, ze kterého vykukuje lákavé voňavé tajemství. A báječně šíleně se to jí. Takovým neandrtálským způsobem, kdy vám z toho za deset věcí, které sníte, jiných deset vypadne na talíř. Ale je samo sebou i dospělácká varianta, která počítá s tím, že to nechcete jíst jako vagabundi. A tahle…
Hráškové rizoto po studentsku
Poslední dobou (týden) chodím domů pozdě, zmožená a hladová. Můj život nabral obrátky a vydal se úplně jiným směrem, než měl původně jít. Pouštím se do něčeho nového, neznámého a není to žádná vyložená odvaha. Podle mě je to prostě jen nejlepší způsob, jak řešit neúspěch. Vrhnout se po hlavě někam dál a těžit z…
Žemlovka
Když jí dělali ve školní jídelně, nebyla jsem moc ráda. Obyčejně to byla kejda a sem tam kůrka. U nás doma, když jsem byla malá, se nedělala nikdy. Až mnohem později se jednou stala ta věc, že se doma vyskytla skupina opuštěných rohlíků, ne tvrdých, ale ve stavu, kdy se nám do nich moc nechtělo…
Tuňákový salát
Hladový studentský salát. Studentský, protože je to moje jednoduché kolejní jídlo. Hladový, protože jak ho ochutnáte, budete mít pořád hlad. A ten hlad nezmizí dokud nesežerete na posezení celou velikánskou mísu tohohle. Co je potřeba: – těstoviny (nejlepší jsou mašličky nebo krátké trubky, ale v nouzi poznáš kolínka.. hm nebo chleba :D)…
Zapečené vajíčko se slaninou a rajčátky
Vajíčko je nekonečná variace, vždycky se skvělým výsledkem. Bohužel pro všechny ostatní způsoby, až ochutnáte tenhle, jiný už nebudete chtít… To se prostě stává. Vítězí ten nejlepší! 🙂 Co je potřeba na jeden kalíšek (násobte dle počtu osob a dle počtu chutí): – vejce – smetana ke šlehání (33%) – cherry rajčátka – sýr, nastrouhaný…