Spojení čerstvých listů bazalky s chutí mozzarely je lákavé. Ještě více vás to přitahuje, když z křupavé krusty toastu rozpečená mozzarella stéká a táhne se. Lákavé na první pohled. Ale co dál?
Vůbec to nejsou toasty, na které jsem já (a myslím ani většina ostatních) zvyklá. Předně je pro mě překvapení obalovat toast ve vajíčku. Výjimku tvoří sladké francouzské toasty, ale to je pro mě jiná kapitola. Smažit toast v oleji je pro mě zkrátka divné. Babička smažívala chleba v oleji, když dělala topinky a chleba ve vajíčku sice samotný smažíme, ale to jsou pak zase smaženky. Ale toasty? Jsem zmatená…
Nad tímhle receptem jsem se v Ditině kuchařce pozastavila už několikrát. A už ze zadání mi bylo jasné, že budu muset uvedené množství upravit. V předloze se píše, že na toast položíte velký list bazalky, na něj plátek mozzarely a na to zase velký list bazalky. Fór je v tom, že pokud bych to tak udělala (a dovolím si předpokládat, že list bazalky ve velikosti toastového chleba zkrátka neseženu), tak budu mít plochou dobrou polovinu toastu na sucho. Možná to tak bylo zamýšleno. Já nesouhlasím. Proto tedy nepředepisuji na dva toasty jen dva plátky mozzarely a čtyři lístky bazalky…
Co je potřeba na dva toasty:
– 4 plátky toastového chleba
– 4 – 6 tenkých plátků mozzarely
– asi 12 lístků bazalky (do každého toastu na dvě vrstvy)
– vejce
– lžíce mléka
– hladká mouka
– sůl, pepř
– olej na smažení
Jak si s tím poradit:
Na chleba položíme vrstvu z lístků bazalky, plátky mozzarely a znovu bazalku. Mouku smícháme s trochou soli a pepře a naplněný toast v ní obalíme. Vejce rozšleháme s mlékem, trochou soli a pepře a toast ve vajíčku hezky namočíme z obou stran. Do rozpáleného oleje toast vložíme a na mírném plamenu zvolna opékáme do zlatova. Nakonec můžeme jestě posypat trochou soli.
A jaké to je? Mozzarela sama o sobě nemá nijak výraznou chuť, jen vám tak typicky obalí chuťové kornoutky, asi jako ten pocit, když jste před chvilkou pili smetanu. Bazalka to příjemně osvěží, ale stále převažuje chuť toastu ve vajíčku, ve které se touláte a hledáte. A já se vůbec nedokážu rozhodnout, jaké to vlastně bylo. I když, slupla jsem to všechno… 🙂
:OO to vypadá velice lákavě (dělá mi to chutě) :DD
Po delší odmlce se ozývám :-).
Aj aj… 🙂 Druhý recept a první, u kterýho se mi smazaly fotky 😀 Mně to chutnalo, ale moc si nevím rady s tím, kdy to jíst… Většinou mám buď chuť na toust, nebo na smaženky 😀 ale bylo to dobrý, o tom žádná 🙂
Recept musím zkusit. Já dělám z mozzareli jednoduché toasty (mozzarela, šunka a bazalka), používám na domácí pizzu nebo dělám jednoduchý salát Caprese. Samotná mi připadá hodně mdlá, ale do jídel je super 🙂
Jak se to stane, že vypadají tak křupavě? To chci taky 🙂
Mňam, spíš vypadají jako chleba ve vajičku. To jsem vždycky zbožňoval. 🙂
[6]: Aha, to je takovej vytunningovanej chleba ve vajíčku. 🙂
Hmm, práve si mi pripomenula, ako strašne dlho som nijaký toasty nemala! 🙂 Určite to napravím, spoločne s mozzarelovou, a to presne podľa tohto receptu 🙂 Zase raz ďakujem za úžasnú lahôdku 🙂
Vypadá to fantasticky ! 🙂 Dělá to velké chutě 😀 Nerada chutnám nové věci, ale tohle vypadá vážně chuťově ! 🙂 Jsem zvyklá no toasty ze salámu, sýru a kečupu udělané v toastovači ! 🙂 Vypadá to vážně zajímavě 🙂
Na fotce to vypadá skvěle. Ale teda že bych toužila po toustu ve vajíčku (ať už s mozzarelou nebo s čímkoliv jiným) se asi říct nedá. Ale! zkusím to 😀
To musí být lahoda. 🙂
Mňam, vypadá to skvěle, jsi šikovná, upravila sis to dobře!
Toust ve vajíčku vidím taky poprvý, ale vypadá to krásně. 🙂
To si musím udělat! Všechno v čem je mozzarela je totiž božský a superskvělý. Dlabu jí jak jabka. Je čas na změnu! 😀
Mňam, sbíhají se chutě.
Vypadá to velmi lákavě a zajímavě.:)
veľmi zvláštna kombinácia, ale vyzerá to hrozne chutne…že by som sa inšpirovala? 😀
sbíhají se mně sliny, asi vyzkouším
Tvá reakce zní poměrně rozpačitě, ale na obrázku vypadají skutečně krásně! 🙂
[19]: Ach ano.. byla jsem z nich trochu zmatená. Nebylo to vůbec špatné, jen pro mě velmi nezvyklé. 🙂