Vajíčko je nekonečná variace, vždycky se skvělým výsledkem. Bohužel pro všechny ostatní způsoby, až ochutnáte tenhle, jiný už nebudete chtít… To se prostě stává. Vítězí ten nejlepší! 🙂
Co je potřeba na jeden kalíšek (násobte dle počtu osob a dle počtu chutí):
– vejce
– smetana ke šlehání (33%)
– cherry rajčátka
– sýr, nastrouhaný
– plátky slaniny
– trochu másla
– pepř, sůl, olivový olej
– bylinky podle chutí (bazalka, tymián)
Nejdřív předehřejeme troubu (asi na 180°C) a na pečící papír rozložíme rajčátka, která pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a posypeme bylinkami a si 15 minut pečeme.
Zapékací mističku vymažeme máslem a vyložíme plátky slaniny.
Vejce oddělíme na bílek a žloutek. Bílek rozšleháme spolu se strouhaným sýrem a dvěma lžícemi smetany, přidáme pepř, sůl a bylinky.
Směs nalijeme do misky a opatrně vložíme navrch žloutek. Grilovaná rajčátka nakladame do misky kolem žloutku.
Zapékací misku vložíme do trouby na pekáčku, který jsme do poloviny naplnili horkou vodou. Za 15 – 20 minut (podle toho, jak moc vajíčka chceme) můžeme vytahovat a ještě horké dlabat lžící přímo z misek.
Neodoláte! 🙂
Mňam, někdy to musím zkusit, vypadá to lákavě 😛
A je to stejně dobré jak to vypadá. 🙂