Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • 🍽 Co k obědu
  • 🍰 Dorty
Menu

Žemlovka

Zveřejněno v 1.6.20134.12.2021 od teedacz

Když jí dělali ve školní jídelně, nebyla jsem moc ráda. Obyčejně to byla kejda a sem tam kůrka. U nás doma, když jsem byla malá, se nedělala nikdy. Až mnohem později se jednou stala ta věc, že se doma vyskytla skupina opuštěných rohlíků, ne tvrdých, ale ve stavu, kdy se nám do nich moc nechtělo a bylo nám jich líto. Co s tím? A tak jsme se zhostili té záchrany a mrkli jsme do babičky zápisníku. Je nutno říci, že jsme pak tuto expedici do notesu dělali velmi pravidelně a nějak se stalo, že ta vypečená sladká kráska se zapsala do našich srdcí a chutí navěky věků. Lákavý výsledek těchto výprav, do tajů babiččiny žemlovky, najdete níže.

Základ je krásně vypečená kůrka. Rozmočenou nikdo nemá rád. Kůrku udělá máslo a trpělivost při pečení. Na vnitřek je lepší dát větší kousky jablek – nestrouhat úplně na jemnou, ale jen tak na hrubé větší nebo pokrájet.

Co je potřeba:

  • 6 rohlíků
  • 300 ml mléka
  • 2 vejce
  • rozinky
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 – 2 jablka
  • skořice
  • cukr krystal
  • 60 g másla (mamka a babička dávala Heru, já dnes dělám jen s máslem)

Jak to umíchat, aby to bylo dobré:

Rohlíky nakrájíme na kolečka, hodíme do větší misky a zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali jedno vejce. Rozinky přelijeme horkou vodou a necháme namočené.

V další misce si smícháme tvaroh, vejce a 3 velké lžíce cukru. Rozmícháme do hladka. Na poslední chvilku přidáme sceděné rozinky. Jablíčka nebo jedno větší si očistíme a nastrouháme nebo nakrájíme na plátky (někdo strouhá na jemno, ale já nemám ráda kejdu, mám radši pevné kousky.)

Zapékací misku vytřeme máslem a poklademe celou vrstvou nacucaných rohlíků nejen na dno, ale i do stran. Pak na vrstvu nalijeme připravený tvaroh a navrstvíme na něj plátky jablek. Posypeme skořicí a 2-3 lžícemi cukru.

Nakonec navrstvíme rohlíky tak, aby nic nevykukovalo, a pěkně je vedle sebe upěchujeme. Takto připravenou žemlovku polijeme na povrchu 50g rozpuštěné hery, přiklopíme a vložíme do vyhřáté trouby.

Pečeme asi 40 minut na 250˚C do zlatavo hnědé barvy.

Nejlepší je ještě horká, ale studená polaská vaše chuťové kornouty také. 🙂

⬆️ když ji vytáhnete z trouby, je nadýchlá a po chvíli si pomalu sedne
⬆️ Stává se mi, že při pečení vyteče máslo – dávám si do trouby podložku z pečicího papíru, aby se mi máslo nepřipeklo a nemusela jsem ho mýt. Na snídani v tom případě pak celou žemlovku podeberu a vložím do čistého talíře. To se dá udělat, když vychladne. 🙂
Na talíři vždycky vypadá líp jemně pocukrovaná. ✨
Summary
recipe image
Recipe Name
Nejlepší žemlovka - recept s tvarohem a jablky
Published On
2013-06-01
Preparation Time
15M
Cook Time
40M
Total Time
55M

16 komentářů u „Žemlovka“

  1. Robka napsal:
    2.6.2013 (8:45)

    Dělávám jen jablkovou a bez tvarohu. A místo hery bych radši dala máslo, kterým ostatně ty jednotlivé vrstvy prokládám. Žemlovku jsem dělávala i ze zbytků vánočky, nebo sladkých rohlíků, je to moc dobré, vděčné a rychlé jídlo.

    Odpovědět
  2. Succuba napsal:
    2.6.2013 (10:48)

    Název této rubriky už víc perverzní být nemůže!!!! 😀 😀

    Odpovědět
  3. Teeda napsal:
    2.6.2013 (13:02)

    [1]: My tu heru máme strašně rádi.. ona tak krásně voní… 🙂 A to je jasné, co dům, to jiná žemlovka. Je mnohotvárná a vděčná. .)

    Odpovědět
  4. Ježurka napsal:
    2.6.2013 (18:08)

    Toto určitě brzy vyzkouším. Dělala jsem jen s tvarohem nebo s jablky, ale tohle nemá chybu. Dík za tip.

    Odpovědět
  5. Můj Japonský Dům napsal:
    3.6.2013 (12:25)

    Vypadá to velice lákavě. 🙂 Žemlovka mě docela chutná, jenom mě občas štve když se tam dají rozinky, tak mohou vnich být pecky a potom mi to vůbec nešmakuje.

    Odpovědět
  6. eazi napsal:
    3.6.2013 (22:35)

    Hmmmm tak to můžu. A je mi jedno jestli doma, ve školní jídelně nebo na táboře, všude byla jiná, ale ta chuť jablka, skořice a křupavých rohlíků a žemle…Sliny se sbíhají, asi se inspiruju a o víkendu si nacpu břich! 🙂

    Odpovědět
  7. Teeda napsal:
    4.6.2013 (10:35)

    [4]: Ať chutná. 🙂

    Odpovědět
  8. Vendy napsal:
    4.6.2013 (20:12)

    Tohle je vymazlenější variace, většinou se dělává žemlovka jen s jablky. Ale jablka a tvaroh, to už je luxus a musí to být vážně dobré. I na pohled vypadá žemlovka nadýchnutě a voňavě, jen jen se zakousnout.

    Odpovědět
  9. Infinity napsal:
    5.6.2013 (10:34)

    Tato žemlovka vypadá moc chutně. 🙂 Škoda, že mi žemlovky nikdy nechutnaly. 😀

    Odpovědět
  10. eazi napsal:
    6.6.2013 (10:13)

    7: No, myslím, že nemáš! 😀 Ani šišky s mákem nebo palačinky mě nepotěší víc než žemlovka. (i když na pořádnou flákotu masa na grilu žádné sladké jídlo nemá);)

    Odpovědět
  11. Teeda napsal:
    6.6.2013 (12:44)

    [8]: Babiččiny zápisky jsou poklad. .) Jen mě mrzí, že mě to už nemůže naučit ona.

    Odpovědět
  12. terezka66 napsal:
    12.6.2013 (17:52)

    Mňam miluju žemlovku, od základky jsem ji neměla, protože ji doma neděláme. Zkusím ji podle tebe 🙂 Nevadilo by ti, kdybych si tě přidala do oblíbených blogů? Máš tu moc krásné články, které jsou inspirací 🙂

    Odpovědět
  13. Teeda napsal:
    12.6.2013 (18:22)

    [12]: Jen jí zkus, doufám, že se ti povede a bude chutnat. 🙂

    Odpovědět
  14. Perfektní žemlovka napsal:
    9.12.2015 (16:26)

    ahoj, peče se to určitě na 250 stupnu? Me to přijde strasne moc, většinou dělám žemlovku tak na 180-190 stupnů. Děkuji.

    Odpovědět
  15. Perfektní žemlovka napsal:
    9.12.2015 (16:27)

    ještě doplním, že to peču na 180 tak 30 minutek.. je to opravdu na 250?

    Odpovědět
  16. Teeda napsal:
    9.12.2015 (19:22)

    [15]: Tak v klasické elektrické troubě ano, normálně to nechám na plno a nepeču to přesně 40 minut, ale tak nějak přibližně. Prostě dokud není zlatohnědá.

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody jedlé dárky kakao kokos koláč kuře kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev omáčky papriky pistácie polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr sladké pečení sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2023 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme