Je mi zatěžko napsat přesný recept nebo postup. Nikdy nedělám vše stejně a dost často se řídím hlavně stavem ve spíži, než nějakým recepisem, což vám mohu vřele doporučit. Vznikají tak často nezapomenutelné zážitky. Sem tam se ale vyskytne hvězdná stálice, kterou jsem nucena opakovat dokola, do přežrání, do bezvládného odpadnutí.
Rajčatové s tymiánem
Co je potřeba:
- rajčatové pyré
- rukola
- sušená rajčata nakrájená na proužky
- sýr, nahrubo nastrouhaný (čedar)
- rajčata
- čerstvý tymián
- smetana
- vejce
Co s tím:
Všechno tohle přijde na předpečené těsto, ať už křehké nebo listové, které je ale potřeba lžící trochu vyfouknout, aby se náplň vešla.
Jako podklad slouží pyré, na něj vrším rukolu, sušená rajčata a trochu sýr. Znovu přidám rajčatové pyré a pokladu rajčaty. S trochou smetany si rozmíchám sýr a vejce a lžící naplním zbývající prostor. Zasypu tymiánem a dám zapéct tak akorát do zlatova.
Jen tak mimochodem, kdybyste nemohli sehnat ty krásné mini formičky, můžu vám doporučit můj oblíbený obchod u Malátků. Najdete kliknutím na obrázek:
Ovocné tartaletky
Co je potřeba:
- smetana ke šlehání
- tvaroh
- moučkový cukr
- oblíbené ovoce a to klidně i zavařené (jahody, meruňky,…)
Co s tím:
Vyšlehám smetanu, tvaroh promíchám s cukrem a vše spojím opatrně, aby to zůstalo nadýchané. Vyplním tartaletku a kladu buď čerstvé nebo zavařené ovoce, to však důkladně okapané. Pokryju pečlivě celou plochu tartaletky a když to není pro mě, tak ještě zalévám želatinou. Tohle je studená varianta, tedy košíček už dál nepečeme, proto před plněním formičky vyklopte.
Tak. Třeba jsem trochu inspirovala. Skutečně nejlepší je ale najít si vlastní recept.
Tak hurá do toho. 🙂
Doma mám už nějakou dobu italské růžové víno, tak už vím co k tomu, aby to bylo něco nového a hezkého…
DÍKY! Tartaletky miluji a už dlouho hledám nějaký pořádný recept!
Nesnáším křehké těsto, taky miluju náplně 🙂 Muž chtěl dodržet tradiční recepturu, a tak si kvůli výrobě křehkého těsta do quiche koupil extra drahý fazole 🙂
[1]: Kupodivu to piplačka není. To těsto je celkem rychle, pak si dáš kafe, rozválíš, šoupneš do trouby a než se to předpeče, přichystáš ve na plnění. Nu, a je to. Já si navíc k pečení pouštím většinou film a víc jak jeden standardní délky to netvá. 🙂
[4]: Děkuji, budu dokumentovat a pokud se povede, dám určitě na blog. 🙂
tak ty vypadají naprosto dokonale, děkuji za úžasnou inspiraci 🙂