Tartaletky z křehkého těsta

Tartaletky z křehkého těsta

Kouzlo tartaletek je v tom, že jsou maličké a roztomilé. Není třeba v tom hledat nijakou záludnost. Většinou se dělají z křehkého těsta. Já ho nemám moc ráda. Je na mě málo vlhké. Já jsem holka přes náplně, těsta jako taková pro mě existují pouze jako nosič. A tak, sem tam, když mi to náplň dovolí, udělám podklad i z listového těsta. Ale faktem jen, že to křehké se hodí na sladké mnohem více.

Tartaletky jsou prostě koláče. Vezmi jakýkoli svůj oblíbený koláč, a místo velké formy ho rozděl do několika malých. Náplně jsou libovolné. Krémové čokoládové, lehoučké s ovocem, karamelové. Já na ty sladké nejsem až tolik, u mě frčí ty s karamelovou cibulkou, tuňákové, rajčatové, špenátové a každé, co se zkrátka hodí ke sklenici vína. Vyberte si tedy ty své oblíbené a dejte se do toho.

Křehké těsto

Co je potřeba:

  • 1 hrnek hladké mouky (asi 250g)
  • 120 g másla, změklého, ale ne moc
  • 1 větší nebo 2 malé žloutky
  • 50 ml ledové vody
  • lžička soli
//V případě sladké varianty žádná voda a navíc velká lžíce moučkového cukru, soli jenom špetka.//

Jak dál:

Suroviny smícháme a hněteme do hladka. Vodu přidáváme nakonec, až podle toho, kolik je třeba. Těsto je hodně máslové a bude se v teplých rukou povolovat, proto je lepší pracovat vhodným hnětacím nástrojem a vodu přidávat ledovou. Uhnětené těsto přijde minimálně na půl hodiny do lednice.

Vychlazené těsto rozvalíme a pokryjeme jím nevymazanou formičku. Prstíky natlačíme a vytvarujeme. Než dáme předpéct do vyhřáté trouby, vidličkou dno těsta propícháme. Péct stačí pár minut. Pak teprve přichází náplně. Pro nepečené náplně necháme těsto péci déle. Pro náplně zapečené vytahujeme akorát tak, aby těsto bylo růžové a pevné a uneslo ještě pár minut.

Náplně do tartaletek

Je mi zatěžko napsat přesný recept nebo postup. Nikdy nedělám vše stejně a dost často se řídím hlavně stavem ve spíži, než nějakým recepisem, což vám mohu vřele doporučit. Vznikají tak často nezapomenutelné zážitky. Sem tam se ale vyskytne hvězdná stálice, kterou jsem nucena opakovat dokola, do přežrání, do bezvládného odpadnutí.

Rajčatové s tymiánem

Co je potřeba:

  • rajčatové pyré
  • rukola
  • sušená rajčata nakrájená na proužky
  • sýr, nahrubo nastrouhaný (čedar)
  • rajčata
  • čerstvý tymián
  • smetana
  • vejce

Co s tím:

Všechno tohle přijde na předpečené těsto, ať už křehké nebo listové, které je ale potřeba lžící trochu vyfouknout, aby se náplň vešla.

Jako podklad slouží pyré, na něj vrším rukolu, sušená rajčata a trochu sýr. Znovu přidám rajčatové pyré a pokladu rajčaty. S trochou smetany si rozmíchám sýr a vejce a lžící naplním zbývající prostor. Zasypu tymiánem a dám zapéct tak akorát do zlatova.

Jen tak mimochodem, kdybyste nemohli sehnat ty krásné mini formičky, můžu vám doporučit můj oblíbený obchod u Malátků. Najdete kliknutím na obrázek:

Ovocné

Co je potřeba:

  • smetana ke šlehání
  • tvaroh
  • moučkový cukr
  • oblíbené ovoce a to klidně i zavařené (jahody, meruňky,…)

Co s tím:

Vyšlehám smetanu, tvaroh promíchám s cukrem a vše spojím opatrně, aby to zůstalo nadýchané. Vyplním tartaletku a kladu buď čerstvé nebo zavařené ovoce, to však důkladně okapané. Pokryju pečlivě celou plochu tartaletky a když to není pro mě, tak ještě zalévám želatinou. Tohle je studená varianta, tedy košíček už dál nepečeme, proto před plněním formičky vyklopte.

Tak. Třeba jsem trochu inspirovala. Skutečně nejlepší je ale najít si vlastní recept.

Tak hurá do toho. 🙂

Summary
recipe image
Recipe Name
Tartaletky z křehkého i listového těsta - slaná i sladká varianta
Published On

6 Replies to “Tartaletky z křehkého těsta”

  1. Nesnáším křehké těsto, taky miluju náplně 🙂 Muž chtěl dodržet tradiční recepturu, a tak si kvůli výrobě křehkého těsta do quiche koupil extra drahý fazole 🙂

  2. [1]: Kupodivu to piplačka není. To těsto je celkem rychle, pak si dáš kafe, rozválíš, šoupneš do trouby a než se to předpeče, přichystáš ve na plnění. Nu, a je to. Já si navíc k pečení pouštím většinou film a víc jak jeden standardní délky to netvá. 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *