Tartaletky z křehkého těsta

Tartaletky z křehkého těsta

Je mi zatěžko napsat přesný recept nebo postup. Nikdy nedělám vše stejně a dost často se řídím hlavně stavem ve spíži, než nějakým recepisem, což vám mohu vřele doporučit. Vznikají tak často nezapomenutelné zážitky. Sem tam se ale vyskytne hvězdná stálice, kterou jsem nucena opakovat dokola, do přežrání, do bezvládného odpadnutí.

listové tartaletky slané

Rajčatové s tymiánem

Co je potřeba:

  • rajčatové pyré
  • rukola
  • sušená rajčata nakrájená na proužky
  • sýr, nahrubo nastrouhaný (čedar)
  • rajčata
  • čerstvý tymián
  • smetana
  • vejce

Co s tím:

Všechno tohle přijde na předpečené těsto, ať už křehké nebo listové, které je ale potřeba lžící trochu vyfouknout, aby se náplň vešla.

Jako podklad slouží pyré, na něj vrším rukolu, sušená rajčata a trochu sýr. Znovu přidám rajčatové pyré a pokladu rajčaty. S trochou smetany si rozmíchám sýr a vejce a lžící naplním zbývající prostor. Zasypu tymiánem a dám zapéct tak akorát do zlatova.

Jen tak mimochodem, kdybyste nemohli sehnat ty krásné mini formičky, můžu vám doporučit můj oblíbený obchod u Malátků. Najdete kliknutím na obrázek:

Ovocné tartaletky

Co je potřeba:

  • smetana ke šlehání
  • tvaroh
  • moučkový cukr
  • oblíbené ovoce a to klidně i zavařené (jahody, meruňky,…)

Co s tím:

Vyšlehám smetanu, tvaroh promíchám s cukrem a vše spojím opatrně, aby to zůstalo nadýchané. Vyplním tartaletku a kladu buď čerstvé nebo zavařené ovoce, to však důkladně okapané. Pokryju pečlivě celou plochu tartaletky a když to není pro mě, tak ještě zalévám želatinou. Tohle je studená varianta, tedy košíček už dál nepečeme, proto před plněním formičky vyklopte.

Tak. Třeba jsem trochu inspirovala. Skutečně nejlepší je ale najít si vlastní recept.

Tak hurá do toho. 🙂

Summary
recipe image
Recipe Name
Tartaletky z křehkého i listového těsta - slaná i sladká varianta
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

6 Replies to “Tartaletky z křehkého těsta”

  1. Nesnáším křehké těsto, taky miluju náplně 🙂 Muž chtěl dodržet tradiční recepturu, a tak si kvůli výrobě křehkého těsta do quiche koupil extra drahý fazole 🙂

  2. [1]: Kupodivu to piplačka není. To těsto je celkem rychle, pak si dáš kafe, rozválíš, šoupneš do trouby a než se to předpeče, přichystáš ve na plnění. Nu, a je to. Já si navíc k pečení pouštím většinou film a víc jak jeden standardní délky to netvá. 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *