Děláme je stále dokola a stejně vždycky člověk hledá správné poměry surovin. A taky stále přepočítáváme, protože kdo ví, kolik jich zrovna dneska potřebujete.
Co je potřeba na 7-10 palačinek:
- 100 g hladké mouky
- špetka soli
- 250-300 ml mléka
- 1 vejce
Dvojnásobné množství (cca 15-20 palačinek):
- 200 g hladké mouky
- špetka soli
- 500-550 ml mléka
- 2 vejce
Dřív jsem dělala palačinky z 250 nebo 500 ml mléka, ale zjistila jsem, že i když jsou dobré, nemám je tak tenké, jak bych si představovala. A tak jsem pokaždé dolévala mléko od oka tak, aby těsto bylo řidší a palačinka díky tomu tenčí. Nakonec jsem se ustálila na verzi, kde je o 50 ml více mléka a funguje to akorát.
Jak na to:
Smíchejte všechny tři suroviny a hezky metličkou prošlehejte do hladka. Pozor na hrudky. Pokud se vám udělají a to se stát může, tak jednoduše přelijte přes cedník, protřete stěrkou, zamíchejte a můžete smažit.
Na pánev si přidejte lžičku sádla a hezky rozpalte. Zkoušela jsem různé tuky – máslo, olej, ztužený tuk, ale sádlo můžu doporučit asi nejvíc, mám z něj na pánvi krásný film a všechno funguje jak má. Ale použijte cokoli, co máte podle vlastních preferencí.
Do rozpáleného sádla nalijte naběračkou první těsto, pohybem rozlijte po celé ploše pánve a po chvilce podeberte a otočte. První palačinka je vždycky mastná a tlustější, je to zkrátka kus, který teprve chystá teplotu a potah povrchu na další kusy. Vždycky ho uložím mezi dva ubrousky a samozřejmě se na konec sní vždycky taky. 🙂 Pak už tam lijete jednu porci za druhou. Pokud se nechystáte prohazovat vzduchem, tak snadno otočíte plochou podběračkou. Z jedné strany má být palačinka skořicově hnědá, z druhé strany krémová s hnědými vypečenými puchýřky.
Co na palačinky? Na slano i na sladko!
Všimněte si, že nedáváte do těsta cukr, a tak máte celkem univerzální kousek, který se dá naplnit podle nálady.
Na slano naplňte třeba šunkou a sýrem (můžete chvilku zapékat v troubě, aby se vám sýr hezky roztekl). Snídaňově klidně plňte míchanými vajíčky v kombinaci s avokádem, rajčaty nebo salátem (polníček je super).
Na sladko je jasná klasika. Mažeme marmeládou – sladké i kyselejší citrusové jsou skvělé a snídáme je nejčastěji. Já mám ráda i variantu, kdy se palačinka jen posype skořicovým cukrem. Taková trochu čuňačinka verze je třeba nutella na kterou ještě můžete nakrájet tenké plátky banánu. Nádech podzimu vytvoříte ze smetanového karamelu a svařených jablek se skořicí. A samozřejmě nesmrtelná klasika v podobě šlehačky s jahodama, což asi nikoho nepřekvapí. 🍓
Tak prima snídání všem… ☕️
