Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • | Recepty |
  • Co k obědu 🍽️
  • Velikonoční recepty 🐣
Menu

Palačinky

Zveřejněno v 20.2.202413.1.2025 od teedacz

Děláme je stále dokola a stejně vždycky člověk hledá správné poměry surovin. A taky stále přepočítáváme, protože kdo ví, kolik jich zrovna dneska potřebujete.

Co je potřeba na 7-10 palačinek:

  • 100 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 250-300 ml mléka
  • 1 vejce

Dvojnásobné množství (cca 15-20 palačinek):

  • 200 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 500-550 ml mléka
  • 2 vejce

Dřív jsem dělala palačinky z 250 nebo 500 ml mléka, ale zjistila jsem, že i když jsou dobré, nemám je tak tenké, jak bych si představovala. A tak jsem pokaždé dolévala mléko od oka tak, aby těsto bylo řidší a palačinka díky tomu tenčí. Nakonec jsem se ustálila na verzi, kde je o 50 ml více mléka a funguje to akorát.

Jak na to:

Smíchejte všechny tři suroviny a hezky metličkou prošlehejte do hladka. Pozor na hrudky. Pokud se vám udělají a to se stát může, tak jednoduše přelijte přes cedník, protřete stěrkou, zamíchejte a můžete smažit.

Na pánev si přidejte lžičku sádla a hezky rozpalte. Zkoušela jsem různé tuky – máslo, olej, ztužený tuk, ale sádlo můžu doporučit asi nejvíc, mám z něj na pánvi krásný film a všechno funguje jak má. Ale použijte cokoli, co máte podle vlastních preferencí.

Do rozpáleného sádla nalijte naběračkou první těsto, pohybem rozlijte po celé ploše pánve a po chvilce podeberte a otočte. První palačinka je vždycky mastná a tlustější, je to zkrátka kus, který teprve chystá teplotu a potah povrchu na další kusy. Vždycky ho uložím mezi dva ubrousky a samozřejmě se na konec sní vždycky taky. 🙂 Pak už tam lijete jednu porci za druhou. Pokud se nechystáte prohazovat vzduchem, tak snadno otočíte plochou podběračkou. Z jedné strany má být palačinka skořicově hnědá, z druhé strany krémová s hnědými vypečenými puchýřky.

Co na palačinky? Na slano i na sladko!

Všimněte si, že nedáváte do těsta cukr, a tak máte celkem univerzální kousek, který se dá naplnit podle nálady.

Na slano naplňte třeba šunkou a sýrem (můžete chvilku zapékat v troubě, aby se vám sýr hezky roztekl). Snídaňově klidně plňte míchanými vajíčky v kombinaci s avokádem, rajčaty nebo salátem (polníček je super).

Na sladko je jasná klasika. Mažeme marmeládou – sladké i kyselejší citrusové jsou skvělé a snídáme je nejčastěji. Já mám ráda i variantu, kdy se palačinka jen posype skořicovým cukrem. Taková trochu čuňačinka verze je třeba nutella na kterou ještě můžete nakrájet tenké plátky banánu. Nádech podzimu vytvoříte ze smetanového karamelu a svařených jablek se skořicí. A samozřejmě nesmrtelná klasika v podobě šlehačky s jahodama, což asi nikoho nepřekvapí. 🍓

Tak prima snídání všem… ☕️

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory Buchty na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody Jedlé dárky kakao kokos koláč kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev Nepečené cukroví omáčky papriky polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr Sladké pečení snídaně sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce Vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2025 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme