Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • 🍽 Co k obědu
  • 🍰 Dorty
Menu

Utopenci

Zveřejněno v 30.12.202230.12.2022 od teedacz

Záchrana, když není doma nic k jídlu. Báječný dárek. Zároveň tak trochu párty jídlo. Ať se přihlásí, kdo si jednoho v hospodě někdy taky nedal. 🙂 Základ dobrých utopenců jsou výborné nešizené špekáčky a dobře vychucený nálev čili lák. Bez něj by to nešlo. Tak pojďme na to, je to jak jinak než jednoduchý.

Co je potřeba

  • hrozně dobré špekáčky, opravdu výborné, žádné šizené
  • 2 cibule
  • nakládané okurky
  • mletý pepř a sladká paprika
  • jen špetku mletého chilli – jednu na každý špekáček
  • (hořčice – dělám jen jednou za čas, když chci šmrncovnější)
  • papričky
  • párátka

    Na nálev:
  • 200 ml octa
  • 300 ml vody
  • velká lžíce cukru
  • dvě špetky soli
  • barevný celý pepř
  • 2 bobkové listy
  • 5-8 kuliček nového koření

Ingredience na nálev dejte na plotnu, přiveďte k varu a po pěti minutách vypněte a nechte vychladnout. Nikdy nezalévejte utopence teplým nebo dokonce horkým nálevem. Špekáčky by pustili mastnotu a vytvořilo by to dost nevzhlednou a nepříjemnou věc ve sklenici. Zároveň nechcete z hygienických důvodů špekáčky zahřát a pak vrátit do lednice. 🙂 Nechte tedy chladnout a zatím se vrhněte na přípravu samotných utopenců.

Špekáčkům stáhněte slupku, aby více natáhli chuť nálevu. Prokrojte je napůl, ale ne úplně – tak aby po straně zůstala kůžička a dali se otevřít jako kniha. Připravte si je otevřené a dejte se do ochucování.

Na každou polovinu pepř, papriku, mírně chilli (+ můžete i maličko potřít tenkou vrstvou hořčice), a vyskládat na plátky pokrájenou cibuli a na plátky pokrájené okurky na obě strany. Takto nachystaný špekáček opatrně zavřeme a na obou stranách ho šikmo projedeme párátkem, aby zůstal zavřený a nic nám z něj neuteklo. Část cibule a okurky si nechte i volně do sklenice, kam vše pečlivě napěchujte.

Sklenici zaplněnou špekáčky zalijte vychladlým vývarem, uzavřete a dejte do chladu uležet na dva týdny.

📌 Další nakládané dobroty? Zkuste ten nejlepší nakládaný hermelín nebo skvělý balkánský sýr. 👌🏼

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody jedlé dárky kakao kokos koláč kuře kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev omáčky papriky pistácie polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr sladké pečení sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2023 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme