Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • | Recepty |
  • Co k obědu 🍽️
  • Velikonoční recepty 🐣
Menu

Zapečené brambory Hasselback

Zveřejněno v 14.1.202418.1.2024 od teedacz

Efektní příloha nebo hezký hlavní chod, pokud je naplníte. Když jsem si do práce přinesla kuře a k němu si na talíř skládala tyhle vypečené brambůrky, celkem se jim kolega podivil. A tak, i když je to recept v celku primitivní, říkám si, že minimálně mohu někoho dalšího inspirovat.

Co je potřeba:

Na úplně základní pečení coby přílohu potřebujete pouze brambory v podobných velikostech, olivový olej a koření nebo bylinky. Přimlouvám se za rozmarýn a česnek. Super je taky potírat máslem a sypat tymiánem.

Pokud chcete brambory jako hlavní chod, tak záleží na vašich chuťových preferencích, čím byste je rádi plnili. Do nakrojené brambory se dá totiž strčit naprosto cokoli. Já jsem v komfortní se slaninou, cheddarem, rajčátky a s cibulí. Na takovou bramboru se případně hodí přeliv ze zakysané smetany smíchané s oblíbenou bylinkou.

Jak na to

Brambory není potřeba předvařit, naopak by se vám s nimi dost špatně zacházelo. Tím, že je celkem dost prokrájíte, tak se do nich teplo rychleji dostane a upečou se dobře i bez předvaření. Brambory tedy dobře vydrhněte a nařežte je na jedné strany pěkně do hloubky. Ve všech receptech doporučují dát si je mezi dvě vařečky, abyste měli prokrojení stejné. Pokud nemáte nic takového po ruce, taky to dělám od oka a jde to. Hlavně nesmíte prokrojit úplně, jinak se vám brambora rozpadne.

Teď stačí nařezanou bramboru potřít olejem a případně posypat kořením, ale to je zase ta nejsnazší varianta. Stejně tak si můžete nachystat vyšší level potíradla. Kombinace olivového oleje, česneku a rozmarýnu baví mě, vás zase může bavit něco jiného.

Takto brambory strčte do vyhřáté trouby a nechte péct na střední teplotu, dokud uvnitř nebudou měkké. Odhadem za půl hodinky brambory buď znovu potřete a přepněte na gril, aby se jim udělala kůrka nebo pokud chcete plnit, tak teď je ten moment, kdy ideálně přidat do zářezů další ingredience, a pak teprve dát znovu do trouby a pod gril.

Jakmile budou zlatavé, s kůrčičkou, tak je vyndejte a servírujte. Pokud máte brambory plněné, tak teď je moment, kdy je můžete na vrchu zasypat sýrem (rozteče se, ale už se nepřipálí). Teprve teď je taky solíte a pepříte. Až na talíři přidejte na brambory zakysanou smetanu, to je geniální věc. A to je celé. 🙂

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory Buchty na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody Jedlé dárky kakao kokos koláč kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev Nepečené cukroví omáčky papriky polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr Sladké pečení snídaně sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce Vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2025 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme