Dlouho jsme ani netušila, jak vypadají skutečné listy špenátu. Znala jsem zmrzlé bločky v igelitových pytlíčkách. Ty se zmrzlé umístily na osmahlou cibulku s česnekem a provařily. Tenhle kašovitý špenát vůbec neodsuzuji. Hrozně mi chutná, protože je to takový dětská vzpomínka a já špenát měla ráda stejně jako skoro vše ze školní jídelny.
Opravdu dobře udělaný špenát jsem ochutnala asi před 6 lety. A vlastně mi chvilku trvalo, než mi došlo, že se jedná o to samé jen udělané jinak a řekněme si na rovinu – lépe. Sama jsem se od té doby zřekla instantního špenátu a začala pracovat s tím čerstvým. Je to tedy velká lahoda.
Co je potřeba na 2 porce:
- listy špenátu (1 balení)
- česnek – 3 stroužky
- větší cibule
- smetana
- máslo
- sůl a pepř
Jak na to:
Osmahněte na kolečka pokrájenou cibulku do měkka na másle, přidejte na kostičky nakrájený česnek. Osmahněte už jen chvilku, aby nezhořkl a zasypte čerstvým baby špenátem. Nenechte se zaskočit množstvím na pánvičce – i když navršíte hromadu, postupně se dušením špenát zdusí na malé množství. Celý pytel špenátu vyjde tak na dvě porce. Jakmile je špenát dušený (trvá to opravdu jen chvilku, cca 2 minutky), tak zakapejte hustou smetanou. Osolte, opepřete, promíchejte a můžete servírovat.
Je to rychlá a výborná příloha k masu – steakům, plátkům nebo třeba k rybě.