Teeda

Nejlepší včelí úly (nebo také vosí hnízda)

Tohle je cukroví, jsem jako dítě nikdy nejedla a dlouhá léta jsem ho bojkotovala, protože mi u nikoho nejelo. No, jenže před pár roky mi šla u pohádek huba vandrem a protože na tácu nic jiného nebylo, strčila jsem do pusy tenhle úleček. Aha! Kde se to vzalo u nás doma, co to je, proč je to tak dobrý, okamžitě jsem rozjela pátrání.

Výsledek? Mamka dostala krabičku s cukrovím od jedné své babičkovské kamarádky a ta mi nejdříve jeden rok poslala těsto, abych si je uplácala taky a další rok mi poslala po mamce už rovnou celý recept. A bylo vymalováno. Stalo se z toho nejoblíbenější cukroví každoročního vánočního večírku a všichni je prostě zbožňují. Jak se říká, odříkaného největší krajíc, že…

Co je potřeba

Na těstíčko:

Na krém

 

Postup – co s tím tedy udělat

Piškoty nestrouhejte ručně, ale hoďte je do mixéru. Já jsem poměrně líná čekat na hladkou směs, takže v mých hnízdech najdete takový ty drobečky piškotů a ničemu to nevadí, tedy jemnost mletí je na vás.

Nahažte k tomu všechny ostatní suroviny a propracujte v těsto. To zabalte a dejte zachladit.

Přichází ten moment, kdy vytvarujete úl. Chladnější těsto bude pevnější a snáze se vám bude z formiček vyklápět. Měkké těsto bude ulpívat a nepůjde vyloupnout. Dělám to tak, že si nadělám z kousku těsta stejně velké kuličky a ty tlačím postupně do formičky vysypané moučkovým cukrem, aby šlo vyndavání snáze. Vařečkou, která má z nějakého důvodu na tohle ideální tvar vytlačuji ďolíčky a prázdné úlečky kladu prázdné na připravený tác.

Na krém musíte mít máslo hezky povolené, rozměklé. Pokud bude moc studené, budete v tom mít pucky a nebude to vůbec, ale vůbec pěkný ani dobrý, protože se to zkrátka nespojí dohromady. Empiricky ověřeno, že je lepší počkat a tuhle drobnost skutečně nemít na háku.

Změklé máslo s cukrem, žloutkem a rumem vyšlehejte šlehačem do hezkého nadýchaného krému. Pokud se obáváte konzistence, můžete rum zašlehávat postupně po kapkách. Pokud chcete mít krém hladký a chcete, aby se vám s ním ideálně pracovalo, měli byste přejít rovnou plnění. Pokud ho dáte do lednice ztuhnout a pak později na plnění necháte trochu povolit, už se s ním zdaleka nedělá tak dobře , pouští máslo a nemá tak krémovou konzistenci. I tak to občas dělám, a vždycky si to vyčítám, Takže doporučuji připravit prázdná hnízda a pak teprve dělat krém a rovnou plnit.

Jakou vybrat formičku?

Strašně záleží, jakou máte formičku. Existují dva druhy a každý má své pro a proti. Formičky, většinou ty špičaté, které se prodávají často i s vytlačovátkem na jamku, mají tu výhodu, že pak můžete prázdné úly pohodlně nastrkat do držáčku a plnit rychleji krémem.  Druhý typ je formička otevírací, tradičně s malou včeličkou. Ta má tu výhodu, že se z ní je snazší úl dostat neporušený ven, ale kdybyste si je chtěli nastrkat do držáčku, obtisk včeličky by se zničil a tak musíte vzít každé hnízdo do ruky a naplnit. Otevírací už se dnes dají ale koupit někde i ty špičaté a našla jsem dokonce i sněhuláčky a stromečky, což mi přijde celkem milé.

Sama dávám přednost otevíracím, nejsem moc trpělivý člověk a líbí se mi ta tradiční, protože mi ta včelička přijde roztomilá. Plnění dělám tak, že si vyskládám piškoty na tác, beru hnízda do ruky, zdobičkou ve druhé ruce naplním a hnízdo posadím rovnou na připravený piškot. Je to tedy nakonec rychlovka i bez držáčku. 🙂

Je to včelí úl nebo vosí hnízdo?

Klasický spor internetových diskuzí. Všichni se tak nějak kloní k tomu, že vosí hnízdo je špatně. Jak to vzniklo jsem nevypátrala. Někde jsem našla, že to špičaté je vosí hnízdo a to zaoblené včelí úl a cukroví se tak v názvu liší podle tvaru, ale to je celkem nesmysl.

Patrně někdo spíše dovodil, že zatím co včelí úl bývá hranatá boudička, vosí hnízdo má právě kulatý oblý tvar. Což je ovšem také chyba lávky. Správně je to skutečně včelí úl, jak napovídá tvar. Okamžitě ho poznáte, když se podíváte třeba na pohádku Jak se budí princezny.  Chasník Jakub tam včelky odváží přesně v takových slaměných úlech, aby se princezna nepíchla… 🙂 Tyto klasické úly se dělaly i ve tvarech připomínající druhou variantu cukroví – tu špičatější. Když ještě připomeneme, že náplň má zlatou barvu se sladkou chutí, což evokuje med, tak není pochyb o pravosti názvu cukroví.

Takže, to bychom měli jednu záhadu vyřešenou. Další záhadou už je jen to, jak dlouho vám jedna várka tohohle cukroví vydrží. Já se můžu vsadit, že do Vánoc to asi nebude. 🙂

 

Další vánoční cukroví

Laskonky – aneb jak se elegantně zbavit zbylých bílků

Nekřehčí vanilkové rohlíčky

Sněhové vločky

Kakaové rohlíčky

a další bude 🙂 …

Summary
Recipe Name
Vosí hnízda (včelí úly) - recept na rychlé a nepečené cukroví
Published On
Average Rating
5 Based on 1 Review(s)
Exit mobile version