Je to tady. Peču cukroví. A všechno vám chci dát okusit. Jistě že postupně. A začnu tím nejklasičtějším, čím vůbec můžu. Protože je mám stejně nejradši. Babiččinými rohlíčky. Těmi pravými. Nejlepšími na světě. Žádná vejce, žádné mandle. Prostě ty pravé, jak se dělávají, a jak je nespíš děláte doma taky, jestli máte babiččiny recepty. 🙂
Co je potřeba:
- 80 g mletých vlašských ořechů (ne lískových, ne mandlí)
- 280 g hladké mouky
- 200 g másla
- 80 g cukru moučka
- vanilka (esence, cukr) + vanilkový a moučkový cukr na obalení
Jak na to:
Smícháme vše sypké a zapracujeme na kostičky nakrájené máslo. Vypracujeme pěkné těsto a dáme ho ve fólii na chvilku do ledničky. Potom z něj tvarujeme rohlíčky a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Tahle dávka těsta vyjde přibližně na 3 plechy (záleží ovšem na velikosti rohlíčků, plechů, rozestupech…). Rohlíčkům kolem sebe necháme trochu místa, protože se na plechu pečením skoro o třetinu zvětší.
Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Říká se, že do růžova. Nikdy jsem to nevychytala, takže jak vidím, že mi zespodu zlátnou, už je vytahuji. A první plech mám vždycky tmavší než ostatní, protože zapomenu hlídat. Stává se z toho tradice. 😀 Tak pozor na to, jde to rychle.
A teď fígl s cukrem.
Pokud chcete rohlíčky skutečně vanilkové, je potřeba je obalit ve vanilkovém cukru. Ale chce to moučkový. Pokud si tedy neděláte vlastní (viz recept níž) a ani nekupujete hotový, dá se to trochu nafixlovat. Do mixéru nasypete dva pytlíčky koupeného vanilkového cukru a rozmixujete na jemnější prášek. Pak přisypete trochu čistého moučkového cukru a promíchejte celé spolu. A je to. Vanilkový moučkový cukr je na světě. Tedy taková náhražka. 🙂 Ještě horké rohlíčky zasypte cukrem a nechte zachladnout a vsakovat. Pak vyskládávám do krabiček a cukruji znovu. (* Pokud máte dostatek času: recept na vanilkový cukr & recept na vanilkový extrakt). 🙂
Následuje období tajného ujídání ze spíže a strach, že do Vánoc nezbude nic. 🙂 ❄
Recept na domácí vanilkový extrakt a vanilkový cukr >>>
My doma vanilkové rožteky nepečieme, ale možno tentoraz nejaké ukuchtím. I keď už máme plnú špajzu lineckých koláčikov a troch druhov medovníkov (od starkej, od susedy a tie naše domáce). 🙂
Boží, boží a boží!
Víš, co bych někdy chtěla? Ochutnat tvoje cukroví a jídlo od tebe celkově, protože to prostě vypadá úplně nejlíp!♥
Ty jo, ty je máš baculaté a zahnuté jako z časopisu 🙂 My děláme asi podobný recept, nevím, mamka s babičkou mě k tomu nikdy moc nepouštějí 🙂
Vypadá to moc pěkně. A taky ti jelínci na škatuli… 🙂
já sice moc sladkého nemůžu, ale toto alespoň za vyzkoušení rozhodně stojí
Áno, ujídání.. 🙂 Před Vánoci chutnají nejlépe. 😀 Ty tvoje vypadají pěkně, docela jinak než ty naše. A ten trik s cukrem…hm, někdy jsem si říkala, proč se jim vlastně říká vanilkové, když jdou nejvíc cítit po ořechách. 🙂 Řekla bych,že to vyzkouším, ale už je máme hotové v krabici… 😉
Děláme podobné, jen ořechy mícháme napůl s mandlemi. A s vanilkovým cukrem pozor, v obchodech se většinou dostane vanilinový, což je cukr s umělou esencí, pravý vanilkový cukr je nejlépe udělat z moučkového, do kterého se přidá vanilkový lusk. A nebo se už dá koupit, ale je dražší. A jinak – vanilkové rohlíčky u nás vždy pečeme jako první cukroví, nikdy nechybí a osobně patří k mým nejoblíbenějším. Máš je krásně pravidelné, jeden jako druhý.:-)
[3]: Přijeď a já napeču. 🙂
Ty tvoje rohlíčky! Bojím se, bojím…že do čtvrtka nevydrží!
[10]: Jsou nejkřejčí a nejjemnější, viď. 🙂