Vanilkové rohlíčky

Nejlepší vanilkové rohlíčky

Je to tady. Peču cukroví. A všechno vám chci dát okusit. Jistě že postupně. A začnu tím nejklasičtějším, čím vůbec můžu. Protože je mám stejně nejradši. Babiččinými rohlíčky. Těmi pravými. Nejlepšími na světě. Žádná vejce, žádné mandle. Prostě ty pravé, jak se dělávají, a jak je nespíš děláte doma taky, jestli máte babiččiny recepty. 🙂

Co je potřeba:

  • 80 g mletých vlašských ořechů (ne lískových, ne mandlí)
  • 280 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 80 g cukru moučka
  • vanilka (esence, cukr)
+ vanilkový a moučkový cukr na obalení

Jak na to:

Smícháme vše sypké a zapracujeme na kostičky nakrájené máslo. Vypracujeme pěkné těsto a dáme ho ve fólii na chvilku do ledničky. Potom z něj tvarujeme rohlíčky a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Tahle dávka těsta vyjde přibližně na 3 plechy (záleží ovšem na velikosti rohlíčků, plechů, rozestupech…). Rohlíčkům kolem sebe necháme trochu místa, protože se na plechu pečením skoro o třetinu zvětší.

Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Říká se, že do růžova. Nikdy jsem to nevychytala, takže jak vidím, že mi zespodu zlátnou, už je vytahuji. A první plech mám vždycky tmavší než ostatní, protože zapomenu hlídat. Stává se z toho tradice. 😀 Tak pozor na to, jde to rychle.

 

A teď fígl s cukrem.

Pokud chcete rohlíčky skutečně vanilkové, je potřeba je obalit ve vanilkovém cukru. Ale chce to moučkový. Pokud si tedy neděláte vlastní a ani nekupujete hotový, dá se udělat poměrně jednoduše. Do mixéru nasypete dva pytlíčky vanilkového cukru a rozmichujete na jemný moučkový prášek. Pak přisypete trochu čistého moučkového cukru a promixujete celé spolu. A je to. Vanilkový moučkový cukr je na světě. Ještě horké rohlíčky s ním zasypte a nechte zachladnout a vsakovat. Pak vyskládávám do krabiček a cukruji znovu.

Následuje období tajného ujídání ze spíže a strach, že do Vánoc nezbude nic. 🙂 ❄

Summary
recipe image
Recipe Name
Nejlepší vanilkové rohlíčky
Published On

About The Author

11 thoughts on “Nejlepší vanilkové rohlíčky

  1. My doma vanilkové rožteky nepečieme, ale možno tentoraz nejaké ukuchtím. I keď už máme plnú špajzu lineckých koláčikov a troch druhov medovníkov (od starkej, od susedy a tie naše domáce). 🙂

  2. Ty jo, ty je máš baculaté a zahnuté jako z časopisu 🙂 My děláme asi podobný recept, nevím, mamka s babičkou mě k tomu nikdy moc nepouštějí 🙂

  3. Áno, ujídání.. 🙂 Před Vánoci chutnají nejlépe. 😀 Ty tvoje vypadají pěkně, docela jinak než ty naše. A ten trik s cukrem…hm, někdy jsem si říkala, proč se jim vlastně říká vanilkové, když jdou nejvíc cítit po ořechách. 🙂 Řekla bych,že to vyzkouším, ale už je máme hotové v krabici… 😉

  4. Děláme podobné, jen ořechy mícháme napůl s mandlemi. A s vanilkovým cukrem pozor, v obchodech se většinou dostane vanilinový, což je cukr s umělou esencí, pravý vanilkový cukr je nejlépe udělat z moučkového, do kterého se přidá vanilkový lusk. A nebo se už dá koupit, ale je dražší. A jinak – vanilkové rohlíčky u nás vždy pečeme jako první cukroví, nikdy nechybí a osobně patří k mým nejoblíbenějším. Máš je krásně pravidelné, jeden jako druhý.:-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *