Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • 🍽 Co k obědu
  • 🍰 Dorty
Menu

Nejlepší vanilkové rohlíčky

Zveřejněno v 11.12.20149.11.2022 od teedacz

Je to tady. Peču cukroví. A všechno vám chci dát okusit. Jistě že postupně. A začnu tím nejklasičtějším, čím vůbec můžu. Protože je mám stejně nejradši. Babiččinými rohlíčky. Těmi pravými. Nejlepšími na světě. Žádná vejce, žádné mandle. Prostě ty pravé, jak se dělávají, a jak je nespíš děláte doma taky, jestli máte babiččiny recepty. 🙂

Co je potřeba:

  • 80 g mletých vlašských ořechů (ne lískových, ne mandlí)
  • 280 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 80 g cukru moučka
  • vanilka (esence, cukr) + vanilkový a moučkový cukr na obalení

Jak na to:

Smícháme vše sypké a zapracujeme na kostičky nakrájené máslo. Vypracujeme pěkné těsto a dáme ho ve fólii na chvilku do ledničky. Potom z něj tvarujeme rohlíčky a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Tahle dávka těsta vyjde přibližně na 3 plechy (záleží ovšem na velikosti rohlíčků, plechů, rozestupech…). Rohlíčkům kolem sebe necháme trochu místa, protože se na plechu pečením skoro o třetinu zvětší.

Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Říká se, že do růžova. Nikdy jsem to nevychytala, takže jak vidím, že mi zespodu zlátnou, už je vytahuji. A první plech mám vždycky tmavší než ostatní, protože zapomenu hlídat. Stává se z toho tradice. 😀 Tak pozor na to, jde to rychle.

A teď fígl s cukrem.

Pokud chcete rohlíčky skutečně vanilkové, je potřeba je obalit ve vanilkovém cukru. Ale chce to moučkový. Pokud si tedy neděláte vlastní (viz recept níž) a ani nekupujete hotový, dá se to trochu nafixlovat. Do mixéru nasypete dva pytlíčky koupeného vanilkového cukru a rozmixujete na jemnější prášek. Pak přisypete trochu čistého moučkového cukru a promíchejte celé spolu. A je to. Vanilkový moučkový cukr je na světě. Tedy taková náhražka. 🙂 Ještě horké rohlíčky zasypte cukrem a nechte zachladnout a vsakovat. Pak vyskládávám do krabiček a cukruji znovu. (* Pokud máte dostatek času: recept na vanilkový cukr & recept na vanilkový extrakt). 🙂

Následuje období tajného ujídání ze spíže a strach, že do Vánoc nezbude nic. 🙂 ❄

| příprava vanilkových rohlíčků každý rok stejně ♥️|

  • Vanilkové rohlíčky

Recept na domácí vanilkový extrakt a vanilkový cukr >>>

Summary
recipe image
Recipe Name
Nejlepší vanilkové rohlíčky
Published On
2014-12-11
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

11 komentářů u „Nejlepší vanilkové rohlíčky“

  1. Gwendolyn napsal:
    11.12.2014 (16:18)

    My doma vanilkové rožteky nepečieme, ale možno tentoraz nejaké ukuchtím. I keď už máme plnú špajzu lineckých koláčikov a troch druhov medovníkov (od starkej, od susedy a tie naše domáce). 🙂

    Odpovědět
  2. sarush ef napsal:
    11.12.2014 (17:13)

    Boží, boží a boží!

    Odpovědět
  3. PaPája napsal:
    12.12.2014 (17:25)

    Víš, co bych někdy chtěla? Ochutnat tvoje cukroví a jídlo od tebe celkově, protože to prostě vypadá úplně nejlíp!♥

    Odpovědět
  4. Magdaléna napsal:
    12.12.2014 (23:30)

    Ty jo, ty je máš baculaté a zahnuté jako z časopisu 🙂 My děláme asi podobný recept, nevím, mamka s babičkou mě k tomu nikdy moc nepouštějí 🙂

    Odpovědět
  5. Čerf napsal:
    12.12.2014 (23:49)

    Vypadá to moc pěkně. A taky ti jelínci na škatuli… 🙂

    Odpovědět
  6. Lukáš napsal:
    13.12.2014 (8:58)

    já sice moc sladkého nemůžu, ale toto alespoň za vyzkoušení rozhodně stojí

    Odpovědět
  7. Kiwi Zelená napsal:
    15.12.2014 (20:41)

    Áno, ujídání.. 🙂 Před Vánoci chutnají nejlépe. 😀 Ty tvoje vypadají pěkně, docela jinak než ty naše. A ten trik s cukrem…hm, někdy jsem si říkala, proč se jim vlastně říká vanilkové, když jdou nejvíc cítit po ořechách. 🙂 Řekla bych,že to vyzkouším, ale už je máme hotové v krabici… 😉

    Odpovědět
  8. Robka napsal:
    16.12.2014 (22:16)

    Děláme podobné, jen ořechy mícháme napůl s mandlemi. A s vanilkovým cukrem pozor, v obchodech se většinou dostane vanilinový, což je cukr s umělou esencí, pravý vanilkový cukr je nejlépe udělat z moučkového, do kterého se přidá vanilkový lusk. A nebo se už dá koupit, ale je dražší. A jinak – vanilkové rohlíčky u nás vždy pečeme jako první cukroví, nikdy nechybí a osobně patří k mým nejoblíbenějším. Máš je krásně pravidelné, jeden jako druhý.:-)

    Odpovědět
  9. Teeda napsal:
    17.12.2014 (23:13)

    [3]: Přijeď a já napeču. 🙂

    Odpovědět
  10. Bloud. Well Bloud. napsal:
    21.12.2015 (17:16)

    Ty tvoje rohlíčky! Bojím se, bojím…že do čtvrtka nevydrží!

    Odpovědět
  11. Teeda napsal:
    22.12.2015 (2:03)

    [10]: Jsou nejkřejčí a nejjemnější, viď. 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody jedlé dárky kakao kokos koláč kuře kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev omáčky papriky pistácie polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr sladké pečení sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2023 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme