Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
Menu

Vanilkový cukr a vanilkový extrakt

Zveřejněno v 7.12.20197.2.2021 od teedacz

Čím dál víc se mluví o tom, jak si tyhle věci udělat doma a nekupovat umělé nebo drahé varianty v obchodě. Snadné to je obojí, ale jsou tu i záludnosti, o kterých v receptech často nepíší.

Vanilkový extrakt

Je je hrozně jednoduchá věc. Já na něj mám trochu vylepšený recept. Kromě vanilky totiž voní po mandlích.

Potřebujete:

  • vodku
  • rum
  • amaretto
  • 3 vanilkové lusky

Skleněnou lahvičku (já používám 500 ml, pokud si zouváte, že nemáte do čeho, poslouží i menší zavařovačka, jako dárek někdy dělám i miniskeničky)

Poměr:

Polovinu lahve naplním vodkou a druhou polovinu rozdělím mezi rum a amaretto. Amareto je mandlový likér a celé to krásně provoní hned. To důležité je ale vanilkový lusk. Měl by být čerstvý. Celý ho podlélně rozřízněte a přidejte do lahve. To je celé. Nechte stát někde v pokojové teplotě, aby se vanilka rychleji uležela. V chladu to půjde pomaleji. 

Přidávám po troškách do koláčů, korpusů, krémů a právě do cukroví. 

Záludnost v tomto receptu se skrývá v časovém předstihu. Aby to fungovalo, měly vy se kusky dlouhou louhovat. V pokojové teplotě alespoň měsíc. Láhev můžete dolévat, ale chce to pak po čase přidat zase čerstvé lusky.

Domáci vanilkový cukr / moučkový i pískový

Tady se snad ani nedá říct, že by šlo o recept, jak je to jednoduché.

Potřebujete

  • Cukr krupice
  • Vanilkový lusk

– poměr záleží na tom, jak intenzivní cukr byste rádi, podle mě 300 g cukru je tak akorát na jeden lusk

varianta A

Pokud jde o vanilkové rohlíčky, připomenu, že tam se vám bude hodit domácí moučkový vanilkový cukr. Ale! Ačkoli vám bude tisíc receptů na různých webech slibovat jednoduchost, rovnou varuji, že to není taková psina. Udělat doma vanilkový moučkový cukr není snadné, pokud nemáte opravdu hodně výkonný mixér. Obyčejný na tom utavíte. Na jemném prášku můžete zničit součástky a na většině strojů se k jemnému prášku ani nepropracujete. Recept samozřejmě snadný je, prostě krystalový cukr umixujete s vanilkovými lusky do hladka, to je celé. Ale jde o výkon. Tak na to pozor. 🙂 Pokud potřebujete jen trochu a máte moždíř, je tu i takhle varianta, ale na velké zásoby to asi není. 👩🏻‍🍳

Varianta B

Existuje i snazší varianta, pokud nechcete mixovat, jen vyžaduje čekání a není tak intenzivní. Do nádoby s cukrem vložte několik podélně rozkrojených čerstvých lusků a nechte pár měsíců uležet. Sem tam promíchejte.

Summary
recipe image
Recipe Name
Vanilkový extrakt a cukr
Published On
2019-12-07
Preparation Time
10M
Total Time
10M

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Jsem i na sociálních sítích ⬇️

@Instagram    @Pinterest

@Facebook   @Twitter  @LinkedIn

Chcete mi napsat? 

✉️ schamte@email.cz

Štítky

banány brambory Co k obědu Co k večeři cuketa dort dýně jablka kakao karamel kokos koláč kuře květák kynuté těsto listové těsto maliny mascarpone maso meruňky mozzarela mrkev nápoje omáčky ovoce papriky pistácie polévky pomeranče rajčata rýže salát snídaně sníh svatba Tipy na čtení tuňák těstoviny Velikonoce vánoce vánoční cukroví zelenina Zenit čokoláda švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2021 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme
Go to mobile version