Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Recepty
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • 🍽 Co k obědu
  • 🍰 Dorty
Menu
Mrkvový dort podle Dity P.

Mrkvový dort podle Dity

Zveřejněno v 4.2.20134.12.2021 od teedacz

Když jsem to slyšela, zaťukala jsem si na čelo. Mrkvový dort? Ale pak jsem otevřela Ditu P. a on s tou mrkvičkou nahoře vypadal na obrázku tak krásně. A tak jsem do toho šla. A světe div se, bylo to zatraceně dobré! 🙂 Něco je malinko přizpůsobené po vyzkoušení a také Dita o mrkvičkách ani muk, ty jsem doplnila navíc. .)

Mrkvový dort podle Dity P.

Suroviny – co je na to potřeba:

Na těsto

  • 85 g hladké mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3/4 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky drceného hřebíčku
  • 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky drceného nového koření
  • 1/4 lžičky soli
  • 160 ml rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • 140 g vlašských ořechů, nasekaných
  • 80 g okapaného ananasu, nasekaného
  • 125 g mrkve, nastrouhané najemno

Na krém

  • 125 g másla, změklého
  • 200 g smetanového sýra (třeba čistá lučina)
  • 100 g moučkového cukru

Mrkvičky

  • marcipán
  • pár kapek vodky
  • potravinářské barvivo žluté, červené a zelené
  • moučkový cukr

Postup, jak z toho umíchat dort:

Troubu si předehřejeme na 180°C. V míse smícháme mouku, krupicový cukr, jedlou sodu, kypřící prášek, koření (drtit nejlépe v moždíři) a sůl. Směs prosejeme přes husté síto, aby v těstě nebylo větších kousků koření.

V menší misce ušleháme olej a vejce. Směs vmícháme k ostatnímu.

Vmícháme ořechy, ananas a mrkev.

Připravené těsto jsem nalila do formy o průměru 20 cm, kterou jsem lehce mázla máslem, aby mi na ní držel pečící papír.

Pečeme na 180°C asi 40 – 50 minut, aby vytažená špejle byla čistá.

Hotový korpus necháme vychladnout.

Na krém ve velké míse ušleháme máslo a přidáme lučinu (nebo něco podobného) a šleháme dál. Pak přisypeme moučkový cukr a šleháme ještě 10 minut, aby vznikl hladký a hlavně nadýchaný krém.

 

Marcipán můžete koupit hotový a obarvený. Pokud budete kupovat (jako já) klasický bílý, budete potřebovat potravinářské barvy. Pytlíček obyčejné sypké směsi koupíte v každém větším supermarketu za pár korun. Připravte si dvě misky. Do jedné nasypte na špičku nože zelené a do druhé na špičku nože žluté a červené, aby vznikla oranžová. Připravený prášek zakápněte maličkým množstvím vodky (půl lžičky) aby vznikla barevná tekutina. Můžete použít vodu, ale vodka později vyprchá a zbude jen barva, což je ideální, aby se nerozmočil marcipán. 

Do každé misky si rozdělte část marcipánu a ručně důkladně propracovávejte. Zasypte malou trochou moučkového cukru, aby se vám marcipán nezředil a zůstal pevný. Skutečně doporučuji zpracovávat v miskách, pokud nechcete mít navěky věků barevnou kuchyňskou linku. Když budete mít obě várky důkladně probarvené, vytvarujte podle své fantazie mrkvičky. 🙂

 
 

Tak tedy – sláva a zdar mrkvičkovému dortíku! 🙂

Nechce se ti do mrkvičkového? Upeč si pistáciový nebo čokoládový…

⇓

Pistáciový dort s čokoládou

Čokoládový máslový dort

Summary
recipe image
Recipe Name
Mrkvový dort podle Dity
Published On
2013-02-04
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

13 komentářů u „Mrkvový dort podle Dity“

  1. Mikolog napsal:
    5.2.2013 (10:18)

    Mrkvový dort je dobrota! Měla jsem ho v Anglii a mohla jsem se po něm utlouct 🙂

    Odpovědět
  2. Teeda napsal:
    5.2.2013 (11:08)

    [1]: Hrozně mě to překvapilo, nedávala jsem mu velké šance, ale byl skutečně mňamózní 🙂

    Odpovědět
  3. Mar napsal:
    10.2.2013 (20:50)

    My děláme pravidelně vánoční mrkvové cukroví…

    Odpovědět
  4. Olga napsal:
    11.2.2015 (21:17)

    Viděla jsem už mraky receptů, jsou prakticky totožné, ale tady…nechybí tu mouka….všude je bna stejné množství cukru a dokonce méně oleje min. 125g mouky….

    Odpovědět
  5. Teeda napsal:
    29.3.2015 (18:54)

    [4]: Píšu to tu podle Dity. Jak to má v knize, tak jsem to napsala. A musím říct, že byl vážně výborný, takže ty poměry budou jistě v pořádku. 🙂

    Odpovědět
  6. jinka napsal:
    9.5.2016 (19:46)

    Dobrý den, chystám se ho zrovna vyzkoušet. Jako smetanový sýr je možné použít mascarpone? Nezkoušel někdo? Děkuji 🙂

    Odpovědět
  7. Teeda napsal:
    12.5.2016 (23:54)

    [6]: Myslím, že by to jít mělo. Akorát mascarpone se celkem nerado šlehá.

    Odpovědět
  8. Jinka napsal:
    16.5.2016 (12:57)

    [7]: hodně mi na tom záleželo a dělala jsem hned 3 dorty najednou, takže jsem nechtěla riskovat a použila Lučinu. Akorát, když už jsem to mascarpone měla doma, rozdělila jsem ho do těch 3 dortů a když už byla Lučina s mášlem prošlejaná, krátce jsem zašlehala mascarpone :-). Výsledek naprosto senzační! 🙂

    Odpovědět
  9. Teeda napsal:
    16.5.2016 (21:29)

    [8]: No tak príma! Kombinace možná nejlepší způsob. 🙂

    Odpovědět
  10. Lenka napsal:
    15.1.2017 (20:47)

    Chystam se na nej zitra a neni mi jasne -ten ananas ma byt cerstvy nebo kompot? Dekuji

    Odpovědět
  11. Teeda napsal:
    15.1.2017 (20:52)

    [10]: Dita tam tohle neuvádí, píše prostě okapaného. Já jsem použila kompotový, protože čerstvý nebyl po ruce a vše fungovalo, tak jak mělo. Takže myslím, že je to jedno a použila bych ten, se kterým se vám bude dobře pracovat. 🙂

    Odpovědět
  12. Michaela napsal:
    28.5.2018 (17:56)

    Dobry den. Je to na dosrt v klasicke kulate forme? Kolik z tohoto mnozstvi je cca korpusu? Rada bych korpus pekla na klasickem plechu a z nej pote vykrakela mensi dortiky. O kolik navysit mnozstvi, aby upecena vrstva na plechu sla jeste rozriznout na dva platy? Mockrat diky 🙂

    Odpovědět
    1. teedacz napsal:
      3.6.2018 (18:19)

      Z uvedeného množství je přesně tak, jak je vidět na fotkách. Jeden korpus, ta forma má myslím průměr 24 cm a při takové tloušťce je to akorát na jedno proříznutí. Pokud by to šlo na plech, tak samozřejmě záleží jak velký. Osobně bych dala cca dva a půl várky. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory buchta na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody jedlé dárky kakao kokos koláč kuře kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev omáčky papriky pistácie polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr sladké pečení sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2023 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme