Když jsem to slyšela, zaťukala jsem si na čelo. Mrkvový dort? Ale pak jsem otevřela Ditu P. a on s tou mrkvičkou nahoře vypadal na obrázku tak krásně. A tak jsem do toho šla. A světe div se, bylo to zatraceně dobré! 🙂 Něco je malinko přizpůsobené po vyzkoušení a také Dita o mrkvičkách ani muk, ty jsem doplnila navíc. .)
Suroviny – co je na to potřeba:
Na těsto
- 85 g hladké mouky
- 100 g krupicového cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 3/4 lžičky kypřícího prášku
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky drceného hřebíčku
- 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 1/4 lžičky drceného nového koření
- 1/4 lžičky soli
- 160 ml rostlinného oleje
- 2 vejce
- 140 g vlašských ořechů, nasekaných
- 80 g okapaného ananasu, nasekaného
- 125 g mrkve, nastrouhané najemno
Na krém
- 125 g másla, změklého
- 200 g smetanového sýra (třeba čistá lučina)
- 100 g moučkového cukru
Mrkvičky
- marcipán
- pár kapek vodky
- potravinářské barvivo žluté, červené a zelené
- moučkový cukr
Postup, jak z toho umíchat dort:
Troubu si předehřejeme na 180°C. V míse smícháme mouku, krupicový cukr, jedlou sodu, kypřící prášek, koření (drtit nejlépe v moždíři) a sůl. Směs prosejeme přes husté síto, aby v těstě nebylo větších kousků koření.
V menší misce ušleháme olej a vejce. Směs vmícháme k ostatnímu.
Vmícháme ořechy, ananas a mrkev.
Připravené těsto jsem nalila do formy o průměru 20 cm, kterou jsem lehce mázla máslem, aby mi na ní držel pečící papír.
Pečeme na 180°C asi 40 – 50 minut, aby vytažená špejle byla čistá.
Hotový korpus necháme vychladnout.
Na krém ve velké míse ušleháme máslo a přidáme lučinu (nebo něco podobného) a šleháme dál. Pak přisypeme moučkový cukr a šleháme ještě 10 minut, aby vznikl hladký a hlavně nadýchaný krém.
Marcipán můžete koupit hotový a obarvený. Pokud budete kupovat (jako já) klasický bílý, budete potřebovat potravinářské barvy. Pytlíček obyčejné sypké směsi koupíte v každém větším supermarketu za pár korun. Připravte si dvě misky. Do jedné nasypte na špičku nože zelené a do druhé na špičku nože žluté a červené, aby vznikla oranžová. Připravený prášek zakápněte maličkým množstvím vodky (půl lžičky) aby vznikla barevná tekutina. Můžete použít vodu, ale vodka později vyprchá a zbude jen barva, což je ideální, aby se nerozmočil marcipán.
Do každé misky si rozdělte část marcipánu a ručně důkladně propracovávejte. Zasypte malou trochou moučkového cukru, aby se vám marcipán nezředil a zůstal pevný. Skutečně doporučuji zpracovávat v miskách, pokud nechcete mít navěky věků barevnou kuchyňskou linku. Když budete mít obě várky důkladně probarvené, vytvarujte podle své fantazie mrkvičky. 🙂
Tak tedy – sláva a zdar mrkvičkovému dortíku! 🙂
Nechce se ti do mrkvičkového? Upeč si pistáciový nebo čokoládový…
Mrkvový dort je dobrota! Měla jsem ho v Anglii a mohla jsem se po něm utlouct 🙂
[1]: Hrozně mě to překvapilo, nedávala jsem mu velké šance, ale byl skutečně mňamózní 🙂
My děláme pravidelně vánoční mrkvové cukroví…
Viděla jsem už mraky receptů, jsou prakticky totožné, ale tady…nechybí tu mouka….všude je bna stejné množství cukru a dokonce méně oleje min. 125g mouky….
[4]: Píšu to tu podle Dity. Jak to má v knize, tak jsem to napsala. A musím říct, že byl vážně výborný, takže ty poměry budou jistě v pořádku. 🙂
Dobrý den, chystám se ho zrovna vyzkoušet. Jako smetanový sýr je možné použít mascarpone? Nezkoušel někdo? Děkuji 🙂
[6]: Myslím, že by to jít mělo. Akorát mascarpone se celkem nerado šlehá.
[7]: hodně mi na tom záleželo a dělala jsem hned 3 dorty najednou, takže jsem nechtěla riskovat a použila Lučinu. Akorát, když už jsem to mascarpone měla doma, rozdělila jsem ho do těch 3 dortů a když už byla Lučina s mášlem prošlejaná, krátce jsem zašlehala mascarpone :-). Výsledek naprosto senzační! 🙂
[8]: No tak príma! Kombinace možná nejlepší způsob. 🙂
Chystam se na nej zitra a neni mi jasne -ten ananas ma byt cerstvy nebo kompot? Dekuji
[10]: Dita tam tohle neuvádí, píše prostě okapaného. Já jsem použila kompotový, protože čerstvý nebyl po ruce a vše fungovalo, tak jak mělo. Takže myslím, že je to jedno a použila bych ten, se kterým se vám bude dobře pracovat. 🙂
Dobry den. Je to na dosrt v klasicke kulate forme? Kolik z tohoto mnozstvi je cca korpusu? Rada bych korpus pekla na klasickem plechu a z nej pote vykrakela mensi dortiky. O kolik navysit mnozstvi, aby upecena vrstva na plechu sla jeste rozriznout na dva platy? Mockrat diky 🙂
Z uvedeného množství je přesně tak, jak je vidět na fotkách. Jeden korpus, ta forma má myslím průměr 24 cm a při takové tloušťce je to akorát na jedno proříznutí. Pokud by to šlo na plech, tak samozřejmě záleží jak velký. Osobně bych dala cca dva a půl várky. 🙂