Je to stejný typ dortu, jako dělávám vždycky. Můj oblíbený sachrův korpus a ten nejvděčnější lehoučký šlehačkovo pudingový krém. Jenže tentokrát tu hlavní roli hrají pistácie. Nevím proč, ale když jsem se chystala péct dort na vernisáž k výstavě Place and Taste, zdálo se mi, že se žádná jiná chuť ke skupině umělců nehodí tolik jako tahle.
Kdo už někdy četl nějaký můj návod na dortový krém, může klidně postupovat intuitivně. Ti ostatní si mohou přečíst, co je uvnitř. Když jsem dělala dort jako hrom, pro věrší počet lidí, dělala jsem dvojnásobnou várku. Tady ale popisuji výrobu dortu v klasické velikosti.
Co je potřeba
- 250 ml smetany ke šlehání
- pistáciový puding premium
- želatina v plátcích (množství na 400 ml tekutiny)
- 200 ml mléka
- 1 lžíce cukru
- pistácie (množství podle chuti, čím více, tím lépe)
Na povrch dortu:
buď
- čokoláda (čočky nebo na čoko na vaření a tuk)
a nebo
- potahovací fondán
- cukrová poleva (bílek, cukr, citronová šťáva)
+ pistácie na ozdobu samosebou
Postup na korpus najdete v receptu tady >>.) Na velký hranatý dort pro více lidí jsem pekla dva, na kulatou klasiku stačí upéct jeden a proříznout ho.
Postup, co s tím:
Korpusy jsem pekla den předem, aby si stihly sednout. Krém, jako vždy, jednoduše. Vyšlehám šlehačku, z malého množství mléka a cukru uvařím puding a ten vymíchám do studena. Pak šlehačku i puding smíchám v krém a připravím si želatinu podle návodu na obalu. Důkladně ji vmíchám a do krému a ještě zamíchám pistácie. Ty jsem předtím spařila horkou vodou, oloupala a krásně zelené rozdrtila na menší kousky (část si jich ještě nechám stranou na ozdobu).
* Velká a hranatá verze: V tomto případě byl trochu problém s ohraničením dortu. Nemám takovou dortovou formu a i korpusy jsem pekla na klasickém plechu. Vypomohla jsem si tedy krabicí, pečícím papírem a potravinářskou fólií. Jeden korpus jsem dala dospod a nalila jsem na něj všechen pistáciový krém. Celé jsem to přiklopila druhým korpusem. Protože jsem měla strach, abych měla povrch dortu rovný, udělal jsem ještě jednu věc navíc. Rozehřála jsem čokoládu na vaření a zalila s ní celý vršek dortu, tak jak byl uzavřený v mém krabicovém systému. Nechala jsem pár hodin chladit a vrátila se k dortu až před zdobením. Pokud pečete kulatý klasický dort, tyhle potíže odpadají.
Zdobení dortu – potahování versus čokoláda
A) Potahování dortu
Opatrně jsem sundala obal, který mi měl pomoci udržet tvar, a dala se do potahování dortu. Fondán se dá koupit černý. Já měla tentokrát jen bílý, a tak jsem si ho barvila (gelové barvy Wilton). Povrch jsem potřebovala černý, protože jsem vršek dortu chtěla přesně přiblížit k plakátu, který na akci byl. Právě z toho plakátu jsem taky vystřihla šablonu pro text, který jsem pak na fondán nanesla. Posloužila mi na to klasická cukrová poleva, na kterou jsem ještě nakladla zbylé pistácie.
Mimochodem, pokud potahujete na krém, nesmí to být šlehačkový. Pouští vodu a fondán by se vám rozpustil. Já tady v podstatě kladla na sucho. Ideální je ale máslový krém, na tom to drží skvěle.
B) Čokoláda
Pokud se vám nechce do potahování, nechat vykukovat zelenkavé pruhy je celkem hezké a stačí dát čokoládu navrch. Trochu tuku omega a čokolády na vaření si rozpustím, a pak nechám odstát, aby byla tak správně hustá, že teče, ale není úplně tekutá. Dort poliju jen nahoře a nožem svedu kapičky čokolády, aby byly hezké a pravidelné kolem dokola. Pak posypu trochou pistácií.
Tak. Všichni se olizovali až za ušima a dort se celý zbaštil. Jsem si poměrně jistá, že to byla jedna z nejlepších příchutí, kterou jsem kdy udělala (a pro veliký úspěch jí teď dělám opakovaně). Jediný háček, a to vás varuji dopředu, je to loupání pistácií ze slupiček. Je to zaručeně největší otrava na světě. Ale jak jsou tam pak skvělé! 🙂
Co je potřeba: někoho, kdo ho za vás upeče a vy ho sníte 😀
Miluju tvoje dorty, ale to ty asi víš! Tohle by bylo přesně pro mamku – miluje pistácie. Akorát bych množství zmenšila asi tak 10x 🙂
Vypadá to jako veliká dobrota. Asi budu muset uspořádat zase nějakou vernisáž 🙂
Vypadá to vážně nádherné. Proč já mám taková hlad…
Máš stejnou váhu jako já, jen úchyt měřidla mám červený. Říkala jsem si, proč píše dort a fotí knížku:-) 🙂 🙂 Je to prostě nádherné! 🙂
Ten musí být luxusní. :3
[1]: To louskání je ještě dobrý, ale ty slupičky, to je vrchol všeho zasloužení! 😀
Už jen ten název…..pistácivou miluji 🙂
Dostali jsme od maminky dva sáčky pistáciových oříšků a že nevíš, na co jsem si vzpomněla!:)
[9]: Jůůů 🙂
přírodní Balení oříšků podle vašich vlastnich představ
Dobry den, mohu se zeptat zda delate ten puding pouze s troskou mleka a cukru nebo i s vodou,kdyz jsem ho udelala jen s mlekem,tak mi zhrudkovatel a kdyz s vodou,tak byl moc ridky a ztuzovac nepomohl. Navic mi prijde krem hodne malo sladky. Je to spravne?
Dobrý den,
* Jenom mléko, 200…maximálně 250 ml případně, pokud máte s hrudkovatěním větší problém.
* Cukru je určitě možné dát více. Já sladím spíše méně, pak se míchá se smetanou, která je sama o sobě sladká. Ale určitě je možné osladit i obojí.
* Aby puding nezhrudkovatěl, je potřeba vzít třeba metličku a vymíchávat ho až do studena a to opravdu pečlivě a trpělivě. Pokud se mi stane, že ani přes vymíchání nemám hladkou hmotu (to se mi stává, když to míchání odfláknu 🙂 ), tak se dá projet třeba tyčovým mixérem a pak zvesela pokračovat dál. 😉
Snad jsem pomohla. 🙂
Pekny den, chystam se upect Vas pistaciovy dort a rada bych se zeptala, zda se da pouzit u pistacioveho kremu ztuzovac slehacky namisto zelatinovych platu nebo pripadne jaka jsou pro a proti ? Moc dekuji za odpoved 🙂
Krásný den 🙂
Lze určitě použít ztužovač, ale musela byste asi dort po stranách upevnit jiným krémem, patrně třeba pevným máslovým, aby vám hlavní krém uvnitř udržel (jako hráz). Ta želatina je opravdu jistota. Pokud pečete dort na nějakou vážnější příležitost, tak bych neriskovala. Práce s plátkovou želatinou je jednoduchá a na chuti to není cítit.
Pokud ho zkoušíte doma čistě pro potěšení, tak to zkuste. Určitě ho ale nechte dobře odležet do druhého dne, aby se do korpusu co nejvíce zasájnul, to ho zpevní. Ještě můžete zkusit udělat pudingový základ ještě o trochu více hutnější nebo do něj rozmíchat trochu másla pro zpevnění (to ale v chuti už cítit bude).
A ještě mě napadá, že je taky důležité , do jaké podoby dort bude skládat. Pokud budete vrstvit korpusy na sebe jako já, spíše vám to ten krém neudrží, ale pokud na nižší korpus pouze na nanesete krém, tak pro vás nebude problém, že není tak moc pevný. 🙂
Určitě dejte vědět, jak jste dopadla. Jsem zvědavá, jak se rozhodnete. 🙂