Původní recept na vaječňák za studena se salkem, jak jsem dělávala dříve, nechávám tady k dispozici v odkazu. Někdo byste možná radši tuhle sladkou a ještě rychlejší verzi. Já jsem se ale postupem času posunula k verzi vaječňáku bez salka a především se žloutky, které připravuji v horké lázni, aby byly tepelně upravené. O moc více času to nezabere a troufám si říct, že tahle dospělejší verze mi dnes i chutná víc. ⭐️
Co je potřeba na dvě 0,5 l lahve
- 200 ml neslazeného kondenzovaného mléka (dávám celou tuhle lahvičku)
- 400 ml smetany
- Vanilkový lusk
- 200 g cukru
- 5 žloutků
- 150 ml rumu
- 150 ml amaretta (mandlový likér)
Postup:
- Lusk prokrojím, vydlabu semínka a celý i s vydlabaným obsahem dám do rendlíčku svařit se smetanou a kondenzovaným mlékem. Pak se dám stranou a nachystám žloutky.
- Nad horkou vodní lázní si v kovové misce s pomocí metličky vyšlehám žloutky tak, aby byly horké. Dělám to pomalu aby se nesrazily. Vznikne takový hustý žloutkový krém. Postupně do něj pak přilévám naběračkou už chladnoucí svařenou směs a zašlehávám.
- Hotovou směs přecedím přes jemné sítko, abych se zbavila případných cucíků žloutků z okraje misky i vanilkového lusku a přileju do ní alkohol. Nechám vychladout a pak přeliju do sklenic a nechám vychladit.
Summary
Recipe Name
Vaječný likér
Author Name
Teeda
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time