Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • | Recepty |
  • Co k obědu 🍽️
  • Velikonoční recepty 🐣
Menu

Domácí vaječňák s vůní vanilky a mandlí

Zveřejněno v 23.12.20182.1.2025 od teedacz

Dříve jsem ho dělala jinak, postupem času jsem se ale posunula k verzi vaječňáku bez salka a především se žloutky, které připravuji v horké lázni, aby byly tepelně upravené. O moc více času to nezabere a troufám si říct, že tahle dospělejší verze mi dnes i chutná víc. Není tak sladká a tepelně upravené žloutky jsou zkrátka bezpečnější. ⭐️

Co je potřeba

(vyjde mi na dvě 0,5 l lahve a jednu malou 250 ml)

  • 200 ml neslazeného kondenzovaného mléka (dávám celou tuhle lahvičku i když má o trochu více)
  • 500 ml smetany
  • Vanilkový lusk
  • 200 g cukru
  • 5 žloutků
  • 250 ml rumu (nějaký lepší než božkov je hodně znát na výsledku, i tak ho ale kapku dávám pro vůni)
  • 50 ml amaretta (mandlový likér)

Postup:

  1. Lusk prokrojím, vydlabu semínka a celý i s vydlabaným obsahem dám do rendlíčku svařit se smetanou, kondenzovaným mlékem a cukrem. Pak si dám stranou a nachystám žloutky.
  2. Nad horkou vodní lázní si v kovové misce s pomocí metličky (taková ta spirálková je na to nejlepší) vyšlehám žloutky tak, aby byly horké. Důležité je, že to dělám to pomalu, aby se nesrazily. Vznikne takový hustý světloučký krém. Postupně do něj pak přilévám naběračkou už chladnoucí svařenou směs a zašlehávám.
  3. Hotovou směs přecedím přes jemné sítko, abych se zbavila případných cucíků žloutků z okraje misky i vanilkového lusku a přileju do ní alkohol. Můžete použít i klasický božkovácký rum, ale zjistila jsem, že čím lepší rum tam dáte, tím lepší je výsledek a tak tu česko klasiku přidávám jen malinko na vůni, stejně jako amaretto. Nakonec nechám vychladnout, pak přeliju do sklenic a nechám vychladit.

Krásné Vánoce všem 🎄

(Můj starý recept na vaječňák za studena se salkem, jak jsem dělávala dříve, nechávám tady k dispozici v odkazu. Někdo byste možná radši tuhle více sladkou a ještě rychlejší verzi.)

Summary
recipe image
Recipe Name
Vaječný likér
Author Name
Teeda
Published On
2018-12-23
Preparation Time
10
Cook Time
20
Total Time
30

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory Buchty na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody Jedlé dárky kakao kokos koláč kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev Nepečené cukroví omáčky papriky polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr Sladké pečení snídaně sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce Vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2025 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme