Přejdi na obsah

Teeda

když jde člověk stále rovně, daleko nedojde

Menu
  • Myšlenky
  • Knihy
  • Toulky
  • Kdo
  • | Recepty |
  • Co k obědu 🍽️
  • Velikonoční recepty 🐣
Menu

Jedlé dárky: arašídové máslo & vaječný likér ze salka

Zveřejněno v 23.12.201314.12.2024 od teedacz

Štědro klepe na dveře a vy zjistíte, že vám pro někoho malý dárek chybí nebo máte jen něco neosobního a chcete k tomu přidat trochu kouzla?… na to mám recept. Často říkám, že nejlepší dárky vůbec jsou ty, které se do tří měsíců spotřebují. Moje heslo je – žádné zbytečnosti. Jídlo, je ideální. Navíc, žádnému dárku nevěnujete tolik péče, jako tomu, který vyrobíte sami.

Arašídové máslo

Co je potřeba

  • 500 g nesolených loupaných arašídů
  • 2 lžičky slunečnicového oleje
  • trocha soli podle chuti

Jak na to

Arašídy mixujeme tak dlouho, dokud nejsou úplně hladké a nemají krémovou konzistenci. Pak zamixujeme olej a sůl. Lízneme si, a když není třeba dochucovat, tak plníme do skleniček. Nic víc. Hotovo! 🙂

Druhý tip, který dneska mám, je vaječňák, který k vánocům patří a leckdo ho kupuje. To nejlepší, co můžete udělat, je nadělit někomu domácí.

Recept naťuknu i sem:

Domácí vaječný likér

Co je potřeba

  • 4 žloutky
  • 150 g cukru
  • vanilkový cukr
  • neslazené kondenzované mléko, 1 plechovka
  • trvanlivé mléko
  • slazené zahuštěné mléko, 1 plechovka
  • 250 ml rumu – čím kvalitnější rum, tím lepší vaječňák

Jak na to

Žloutky ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme neslazené mléko mléko a stejné množství trvanlivého mléka (odměřím prázdnou plechovkou) a znovu prošleháme, dokud se cukr úplně nerozpustí. Přilijeme slazené mléko a rum a vymícháme. Konzistence by měla být hodně tekutá ale mírně krémová. Ochutnejte, jestli je vaječňák dost sladký a rumový. Pokud ano, tak přeceďte přes velmi jemný cedník (co kdyby někde zůstal bubák z vajíčka nebo tak něco). Pak už jen trychtýřem plníme umyté láhve a ideálně necháme alespoň den uležet. Nicméně u nás se zbytek vypije hned a je to ňamka i neodležené. A pokud mu neholdujete jen tak samotnému, je božský do krémů a na zmrzlinu! 🙂

Tak šťastné a veselé, já jdu zase péct… 🙂 ✨

edit 2018: Dříve jsem dělala takhle za studena se salkem, dneska už jsem už opatrnější a recept dělám s tepelně upravenými žloutky a mimo jiné i vanilkovým luskem. Pokud by vás zajímal tenhle recept, tak ho najdete tady: Domácí vaječňák tepelně upravený.

13 komentářů u „Jedlé dárky: arašídové máslo & vaječný likér ze salka“

  1. gladen napsal:
    23.12.2013 (11:46)

    Páni, super nápad! A to arašídové máslo je ještě ke všemu úplně jednoduché. Wow! 😉

    Odpovědět
  2. Magdaléna napsal:
    23.12.2013 (11:59)

    Zaujal mě ten likér, protože ho každoročně kupujeme 🙂 Kdybych bývala nespotřebovala všechny 3 Salka, jdu do toho ještě letos 🙂 Tak snak napřesrok. Díky ti 🙂

    Odpovědět
  3. Cleo napsal:
    23.12.2013 (12:11)

    Skvělé nápady. 🙂 Naštěstí už snad skoro všechny dárky mám.

    Odpovědět
  4. Natas napsal:
    23.12.2013 (13:16)

    Dárky by měly mít vypovídající hodnotu a to o dárci a člověku, který má být obdarován. Nápad super, ale určitě nenadělím všem domácí máslo nebo likér. Těžko dávat máslo nebo likér člověku, který ani nepije ani máslo nejí a že jich znám.

    Odpovědět
  5. Teeda napsal:
    23.12.2013 (13:39)

    [4]: Cha.. to mě tedy docela pobavilo. Jasně, že to není univerzální dárek pro každého. Ale pro někoho ano. A o tom to je. A pokud někomu něco vyrobím jen tak na chuť a vím, že ho to potěší, tak to vypovídající hodnotu má.

    Odpovědět
  6. Lucy napsal:
    23.12.2013 (22:21)

    Myslím, že to je skvělý nápad. Většina lidí ocení snahu, kterou do vlastnoručně vyrobeného dárku vložíte a ještě si pochutnají. Také už vůbec nevím, co dávat třeba tátovi. Letos jsem to vyřešila balíčkem domácích sýrů s vánočních trhů – jídlo udělá největší radost :);)

    Odpovědět
  7. PaPája napsal:
    24.12.2013 (14:24)

    Arašídové máslo mi moc nejede, ale možná to bude tím, že to je od Bohemia chips a není to žádné to "pravé americké" :D. Za to vaječný likér mi moc chutná 🙂 ostatním vždycky ucucávám (ale jenom tak symbolicky:D).

    Odpovědět
  8. vencisak napsal:
    24.12.2013 (15:09)

    Příjemně prožité, provařené a pročtené svátky vánoční přeje Václav.

    Odpovědět
  9. Strange napsal:
    24.12.2013 (21:43)

    Mňam.

    Odpovědět
  10. Michelle napsal:
    26.12.2013 (14:11)

    Možná dám arašídovému máslu šanci. měla jsem jednou to lidlové a fakt mi nechutnalo, tak by mě docela zajímal rozdíl 🙂

    Odpovědět
  11. Teeda napsal:
    27.12.2013 (19:30)

    [6]: Ty sýry se dají taky hezky po domácku připravit. Dělala jsem i malé lahvičky s nakládyným hermelínkem, cibulkou a rajčátky. 🙂

    Odpovědět
  12. Vendy napsal:
    12.1.2014 (23:42)

    Sice už je po vánocích,ale je to skvělý nápad a navíc, s vlastoručními popisky dostávají obaly úplně jiný vzhled. Krásné dárky!

    Odpovědět
  13. KATY napsal:
    6.12.2015 (21:42)

    …MNĚ  se od Vás líbí všechno….Asi mám podobnou frekvenci….

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Teeda

Je to zábava, terapie a hlavně kousek života.

Kdyby něco, tak kontakt najdete tady >>>

Kromě toho, že vařím, cestuju a dumám o světě…

…také moc ráda fotím na analog  🎞#ZeniTe

…a v tom reálném životě je mojí doménou SEO. 🔎 #SEO-Terka

Štítky

brambory Buchty na plech Co k obědu Co k večeři cuketa dort jahody Jedlé dárky kakao kokos koláč kynuté těsto maliny mascarpone maso mrkev Nepečené cukroví omáčky papriky polévky Pomazánka Párty Přílohy rajčata Recepty bez masa Ryby rýže salát Silvestr Sladké pečení snídaně sníh tipy na výlet po Česku Tipy na čtení tuňák tvaroh těstoviny Velikonoce Vánoce Vánoční cukroví zelenina čokoláda čočka Šumava švestky

Na film

Pokud byste si rádi zalistovali mým analogovým světem točícím se kolem starého Zenitu E stačí klik SEM a jste tam…

© 2025 Teeda | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme